Uw kantoor isoleren: Verplicht energielabel C voor kantoren vanaf 2023
31 maart 2022 

Uw kantoor isoleren: Verplicht energielabel C voor kantoren vanaf 2023

Het isoleren van kantoren is niet alleen een luxe, maar wordt noodzakelijk. Vanaf 2023 moeten alle kantoren minimaal voldoen aan de eisen van een energielabel C. Kantoorpanden zijn vaak flinke energieslurpers, waar enorme besparingen te behalen zijn. Het isoleren van deze panden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw eigen portemonnee, een prettiger werkklimaat en tevreden werknemers.

Ziet u op tegen het isoleren van uw kantoorpand? Gelukkig zijn veel kantoren relatief eenvoudig van goede isolatie te voorzien. De werkzaamheden in het pand kunnen gewoon doorgaan en u en uw werknemers ervaren nauwelijks overlast.

Daarnaast biedt goede isolatie u tal van voordelen. Uw investering heeft u er na een terugverdientijd van enkele jaren alweer uit. En daarna gaat de besparing gewoon door. Dat is natuurlijk niet verkeerd. Zeker als u bedenkt dat het rendement kan oplopen tot wel 30%.  

De hoogste tijd dus om eens kritisch te kijken naar de isolatie van uw kantoorpand.

Waarom uw kantoor isoleren?

Vanaf 2023 moeten alle bestaande kantoren in Nederland energielabel C of beter hebben. Vanaf 2020 worden nieuwe woningen en kantoren al gebouwd onder nog strengere eisen. De focus ligt op Bijna EnergieNeutrale Gebouwen, dat is de toekomst. Nu kunt u deze ingreep uitstellen tot u echt niet anders kunt, maar uw kantoor isoleren levert u veel meer op dan een hoger energielabel.

Goede isolatie, in combinatie met een goed ventilatiesysteem, biedt uw werknemers een prettig en gezond werkklimaat. Dit is belangrijk voor tevreden en productieve werknemers en die ziet u natuurlijk graag op de werkvloer.

Daarnaast kan het energieverbruik van uw kantoor voor een flinke kostenpost zorgen. Natuurlijk brengt het isoleren van het pand ook kosten met zich mee, maar deze investering verdient u weer terug. De moderne isolatiematerialen vallen qua kosten vaak erg mee. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.

Verplicht energielabel C kantoor

Dakisolatie voor kantoorpanden

Het dak van een gemiddeld kantoorpand laat zo’n 30% van de gestookte warmte ontsnappen. Dat is natuurlijk doodzonde, en niet nodig. Goede dakisolatie laat u honderden euro’s per jaar besparen. De dakconstructie bepaald welk isolatiemateriaal het beste resultaat geeft in uw kantoorpand. Zowel een schuin dak als een plat dak kan prima geïsoleerd worden.

Bijkomend voordeel: wanneer uw dak weer in topconditie verkeert, is het een prima moment om het te voorzien van zonnepanelen. Zo kunt u nog meer energie besparen en de kosten voor stroom en gas flink naar beneden brengen.

Spouwmuurisolatie voor kantoorpanden

Net als bij woonhuizen, werden ook kantoorpanden matig voorzien van spouwmuurisolatie bij de bouw rond de jaren 80. Met de moderne isolatiematerialen kan de isolatiewaarde enorm verbeterd worden. Vaak wordt gezegd dat eerst de oude isolatielaag uit de spouwmuur verwijderd moet worden voor er een nieuwe laag spouwmuurisolatie kan worden aangebracht. Dit is een tijdrovende en kostbare ingreep.

Gelukkig kan het ook anders. Bij Helmwijk hebben we een speciaal isolatiemateriaal, dat via gaatjes in de voegen van uw spouwmuur wordt aangebracht. Helmfoam is het ideale middel voor na-isolatie van spouwmuren. Oude lagen glaswol of steenwol worden zonder problemen platgedrukt, waardoor er ruimte komt voor een nieuw, egale laag spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde. Dit vriendelijke materiaal is geurloos, veilig voor de gezondheid en u loopt geen risico op te hoge druk in de muren, zoals dat met PUR schuim wel het geval kan zijn. Met Helmfoam loopt u geen risico op schade aan ramen, kozijnen of spouwbladen.        

Vloerisolatie voor kantoorpanden

Een gemiddeld kantoor heeft een behoorlijk vloeroppervlak. Als u dan bedenkt dat zo’n 10% van de energie verloren gaat via een ongeïsoleerde vloer, dan begrijpt u dat vloerisolatie voor kantoren helemaal niet zo’n slecht idee is. Naast een flinke besparing, levert het u ook extra comfort op. Uw werknemers zullen minder last hebben van koude voeten en ook tocht en vocht via de vloer worden verminderd.

De vloer van uw kantoorpand kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Vaak is er een kruipruimte aanwezig, waar allerlei leidingen en bekabeling door lopen. Deze ruimte moet toegankelijk blijven voor onderhoud en reparaties. Daarom gebruiken we bij Helmwijk graag DroCom isolatiechips als bodemisolatie. Naast een hoge isolatiewaarde, biedt dit isolatiemateriaal veel voordelen, zoals een volledig toegankelijke kruipruimte en goede vochtwering.

Een andere mogelijkheid is vloerisolatie aan de onderzijde van uw vloer. Deze isolatielaag wordt aangebracht in de kruipruimte, aan de onderzijde van de vloer. Is er geen kruipruimte? Dan kan er ook via de bovenzijde van de vloer een isolatielaag worden aangebracht.    

Bij Helmwijk is isolatie altijd maatwerk. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Glasisolatie voor kantoorpanden

Veel kantoorpanden zijn voorzien van grote hoeveelheden glas. Slecht isolerend glas zorgt voor een onaangenaam gevoel door de kou die hierdoor binnen komt. De ruimte zal moeilijker warm te stoken zijn en er ontstaat vaak een vervelende tocht in het pand. Tegenwoordig zijn er veel betere soorten glas te krijgen. HR-glas is al een flinke stap vooruit. Kiest u voor de HR+++ variant, dan bent u voorlopig klaar voor de toekomst.     

Uw investering terugverdienen

Het isoleren van uw kantoor kost geld. Daar kunt u niet onderuit. Het is goed om hierbij in gedachten te houden dat u dit bedrag terug zult verdienen en dat u in de periode daarna geld gaat verdienen aan uw isolatie. Door de lagere energierekening, houdt u elke maand geld over waarmee u stap voor stap uw investering terug krijgt. Daarna houdt u dit geld over, bijvoorbeeld voor nieuwe investeringen in uw bedrijf.

Vaak zijn er meerdere bedrijven gevestigd in één kantoorpand. Maak hier gebruik van en pak de isolatie van het complete kantoor gezamenlijk aan. De kosten kunnen hierbij gedeeld worden, zodat het een stuk overzichtelijker wordt.

Door uw kantoorpand te isoleren laat u zien dat uw bedrijf duurzaam en toekomstgericht is, dat is goed voor uw bedrijfsimago en wordt gewaardeerd door uw klanten.

Verplicht energielabel C kantoor

Subsidie isoleren kantoor

Het isoleren van kantoren wordt ook vanuit de overheid gestimuleerd. Er worden allerlei financiële tegemoetkomingen beschikbaar gesteld voor ondernemers die energiebesparende maatregelen nemen. Wij helpen u graag met het aanvragen van de beschikbare subsidies.

Bent u verplicht uw kantoor te isoleren?

In het Bouwbesluit 2012 is de verplichting opgenomen dat per 1 januari 2023 een kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. In de praktijk betekent dit dat uw kantoorgebouw per jaar niet meer dan 225 kWh per m2 mag gebruiken. Wanneer een gebouw niet aan deze eis voldoet, mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Vanuit de gemeente zal hierop gecontroleerd gaan worden.  

Of u verplicht uw kantoor moet gaan isoleren hangt van verschillende factoren af. Er zijn namelijk uitzonderingen op de regel. U hoeft niet aan deze verplichting te voldoen als:

  • De kantoorfunctie minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlak van het gebouw betreft;
  • De kantoorfuncties en nevenfuncties minder dan 100m2 gebruiksoppervlakte innemen;
  • Het gaat om een monument, zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • Het kantoorgebouw maximaal 2 jaar wordt gebruikt;
  • Het kantoorgebouw wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
  • Er geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen;
  • De terugverdientijd langer dan 10 jaar is.

Uw kantoor isoleren ja of nee

Het kan enige verwarring geven wanneer u uw kantoor wel of niet moet isoleren om aan uw verplichting te voldoen. Daarom zullen we u hier een aantal praktijkvoorbeelden geven:

  • Het gebouw wordt alleen als kantoor gebruikt en is bijvoorbeeld 150m2, dan heeft u minimaal energielabel C nodig.
  • Het gebouw wordt gebruikt voor industrie en een klein gedeelte is ingericht voor kantoor en administratieve werkzaamheden, u heeft geen energielabel C nodig.
  • In het kantoorpand bevindt zich een winkel, als nevenfunctie is er een kantoorruimte die minder dan de helft van de totale ruimte inneemt. U heeft geen energielabel C verplichting.
  • In een gebouw met meerdere lagen is op de begane grond een laag winkels gevestigd, hierboven zijn één of meerdere verdiepingen met kantoren en de bovenste laag is beschikbaar voor woningen. De woningen en winkels hebben niets te maken met het kantoorgedeelte. Wanneer de kantoren minimaal 50% van de beschikbare gebruiksruimte innemen en samen minstens 100m2 zijn, is de energielabel C verplichting van toepassing.
  • Bevindt uw kantoor zich in een kantoorgebouw waarin meerdere kleinere kantoren gevestigd zijn? Ook dan is een energielabel C verplicht. De gezamenlijke gebruiksoppervlakte voor kantoorfuncties is groter dan 100m2. Er mag één energielabel C worden uitgegeven voor het hele gebouw, voor een groep kantoorgebouwen of voor elk kantoorgebouw apart.  

Voor een compleet overzicht van de praktijksituaties energielabel C kantoren bekijkt u deze infographic. 

Berekeningsmethode energielabel kantoorpanden

Een energielabel blijft 10 jaar geldig. Als u wilt weten welk energielabel uw kantoor nu heeft, kunt u dit nakijken op de website ep-online.nl 

Energielabels worden bepaald volgens de berekeningsmethode NTA 8800. Tot eind december 2020 werd het energielabel nog berekend op basis van de NEN 7120. Welke berekening ook gebruikt is voor uw huidige energielabel, beide zijn 10 jaar geldig.

Heeft u nu een energielabel A, B of C, dan zit u goed en hoeft u in principe niets te veranderen om aan de norm voor 2023 te voldoen. Houd er wel rekening mee dat de overheid streeft naar een CO2-arm gebouwde omgeving in 2050. Het kan dus slim zijn om hierin voorop te lopen, met het oog op de toekomst. De financiële regelingen die beschikbaar zijn, mag u gebruiken om deze energiebesparende maatregelen in uw kantoorpand toe te passen.

Heeft uw kantoor een energielabel D t/m G, dan is er werk aan de winkel. In veel gevallen kan er zonder al te veel bouwkundige ingrepen al een energielabel C behaald worden. Door nu al te beginnen, kunt u de energiebesparende maatregelen gefaseerd doorvoeren, zodat u op tijd uw energielabel C binnen heeft. Vraag advies aan de isolatiespecialist van Helmwijk bv. Wellicht kan uw kantoorpand zonder al te ingrijpende aanpassingen naar een energielabel B of zelfs A gebracht worden.   

Heeft u nu nog geen energielabel? Dan is het de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan. De isolatiespecialist van Helmwijk bv kan inschatten hoe energiezuinig uw kantoor nu is. Valt u in de energiezuinige hoek, dan kan er een labelberekening gemaakt worden, zodat u een energielabel krijgt. Voldoet uw pand nog niet aan de eisen voor een energielabel C of hoger, dan zal dit eerst moeten worden aangepakt.


Let op dat u voor 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel C heeft voor uw kantoor.


Zo krijgt u energielabel C

Heeft uw kantoor nog geen energielabel C of hoger? In 4 stappen regelt u dit voor 2023.

  • Vraag advies aan een gespecialiseerd bedrijf. De isolatiespecialist van Helmwijk laat u zien waar de verbeterpunten zitten en geeft u een offerte op maat. Hierin wordt rekening gehouden met alle wettelijke eisen waaraan u moet voldoen. Wij gaan altijd voor maximale besparing en laten u daarom ook zien hoe het nog beter kan, zodat u klaar bent voor de toekomst.
  • Maak gebruik van de beschikbare subsidies en financiële regelingen. Dit maakt het investeren in duurzame en energiebesparende maatregelen rendabeler.
  • Laat de energiebesparende maatregelen op tijd uitvoeren, zodat u ruim voor 1 januari 2023 uw energielabel C binnen heeft.  
  • Laat uw nieuwe energielabel vaststellen en registreren.

Maak uw kantoor toekomstbestendig met goede isolatie

Energielabel C is een goede tussenstap om in 2030 energieneutraal te zijn. Goede isolatie is de basis als het gaat om energiebesparende maatregelen. Zonder goed geïsoleerde vloer, muren en dak, kunt u niet op een energiezuinige manier uw kantoor verwarmen. Het overstappen naar een warmtepomp zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn.

Heeft u een kantoorpand dat u verhuurt aan verschillende huurders? Dan zult u merken dat huurders steeds vaker zullen kiezen voor duurzaam, en dus kiezen voor goed geïsoleerde, comfortabele en duurzame kantoorpanden. Door uw kantoor te verduurzamen, maakt u het een aantrekkelijke plek voor innovatieve bedrijven die met hun tijd mee gaan.  

Maatwerk isolatieadvies?

Aan de slag met het isoleren van uw kantoor? Vraag dan maatwerk advies aan de isolatiespecialist van Helmwijk bv. Wij gaan altijd voor de hoogst haalbare besparing en passen ons advies helemaal aan uw wensen aan. Daarnaast helpen we u met het aanvragen van subsidies, zodat u hier optimaal van kunt profiteren. Wilt u advies waarmee u echt stappen kunt gaan zetten?

Ontdek wat Helmwijk kan betekenen voor het isoleren van uw kantoor. 

Reactie plaatsen