De warmtepomp, is uw woning er klaar voor?
05 november 2020 

De warmtepomp, is uw woning er klaar voor?

De warmtepomp wordt steeds populairder. U kunt uw woning op deze manier verwarmen zonder gas, wie wil dat nu niet? In 2050 zouden alle huishoudens in Nederland onafhankelijk van aardgas moeten zijn. Dat klinkt nog ver weg, maar de tijd gaat snel.

U kunt nu al beginnen met de voorbereidingen om van gas los te gaan. Nieuwbouw woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Het verwarmen van deze woningen moet op een andere manier geregeld worden. Stadsverwarming en de warmtepomp zijn hier mooie voorbeelden van.

Bestaande woningen hebben vaak wat aanpassingen nodig voor ze geschikt zijn voor deze alternatieve energiebronnen. Een goed geïsoleerde woning is nu eenmaal eenvoudiger te verwarmen.

De overstap naar een warmtepomp wordt nog interessanter door de subsidie die gegeven wordt.
Wat zou er aangepast moeten worden in uw woning?

Warmtepomp

Bent u bekend met de warmtepomp?

Het blijkt dat er nog veel mensen niet op de hoogte zijn van de warmtepomp en de verschillende soorten die leverbaar zijn. Afhankelijk van uw woning kunt u kiezen voor een van de volgende soorten warmtepompen:

  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

Hoe werken de verschillende warmtepompen?

Met een warmtepomp voorziet u uw woning op een duurzame manier van warm water en een aangenaam binnenklimaat. Afhankelijk van het gekozen model kan een warmtepomp uw woning zelfs koelen. De warmtepomp is de milieuvriendelijke variant van de cv-ketel, waarvoor geen gas meer nodig is.

Voor bijna elke woning is er een geschikte warmtepomp te vinden. Zeker als u de nodige aanpassingen aan uw woning doet. Welke warmtepomp past bij uw woning?

Lucht/lucht warmtepomp

Deze warmtepomp wint warmte uit de lucht om uw woning mee te verwarmen. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht. Een lucht/lucht warmtepomp ziet eruit als een airconditioning en wordt daar ook geregeld voor gebruikt, omdat het systeem ook kan koelen. Zelfs in de winter, als het vriest, kan dit systeem warmte uit de buitenlucht onttrekken en uw woning in brengen.

Uw woning wordt met dit systeem niet langer verwarmd via de radiatoren, maar via de lucht. Doordat de lucht/lucht warmtepomp werkt door luchtverplaatsing, kunt u hier een hinderlijke luchtstroom door ervaren. Dit kan in uw woning aanvoelen als tocht, wat een nadeel kan zijn van dit systeem.

Een voordeel van de lucht/lucht warmtepomp is dat u alleen de ruimten verwarmt waar u gebruik van maakt. Een lucht/lucht warmtepomp is eenvoudig te installeren. Let er wel op dat bij zeer koud weer bijverwarming nodig kan zijn.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt de energie ook uit de lucht. Dit kan buitenlucht zijn, maar ook ventilatielucht. In grote lijnen werkt dit systeem hetzelfde als de lucht/lucht warmtepomp, maar de energie die onttrokken is uit de lucht wordt afgegeven aan het systeem in de woning. Dit kan een warm tapwatersysteem zijn, maar ook de bestaande vloerverwarming of radiatoren. Uw bestaande radiatoren blijven hiermee in gebruik.

Verwarmen met warmtepomp

Water/water warmtepomp

De water/water warmtepomp haalt warmte uit grondwater. Hiermee wordt de woning en het tapwater verwarmd. Deze installatie zit voor het grootste gedeelde onder de grond. Hier wordt het grondwater omhoog gepompt en afgekoeld water gaat terug de grond in.

Voor dit systeem moeten er twee putten geslagen worden, waaruit het grondwater omhoog wordt gepompt. Daardoor is een water/water warmtepomp vaak niet geschikt voor een normale woning, omdat er een flink prijskaartje aan hangt. U kunt het wel in overweging nemen wanneer er een grote capaciteit nodig is, zoals een kantoorgebouw of meerdere woningen.

Bodem/water warmtepomp

De bodem/water warmtepomp wordt veel toegepast bij nieuwbouw woningen. Maar ook bij bestaande woningen is het mogelijk dit systeem toe te passen, als u een tuin heeft. De bodem/water warmtepomp haalt namelijk zijn warmte uit de bodem. Hiervoor moet een ‘lus’ in de bodem worden aangebracht. Hier loopt een vloeistof door, die de warmte uit de bodem opneemt. Het systeem zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om uw woning en tapwater mee te verwarmen.

Met dit systeem kunt u ook op een zeer voordelige manier uw woning koelen. Het installeren van een bodem/water warmtepomp is een intensieve klus. Daardoor is de investering hoger dan bij de andere systemen, maar u kunt met dit systeem wel de beste prestaties halen.

Hybride warmtepomp

Wilt u direct uw gasverbruik verlagen in een bestaande, wat oudere woning? Dan is de hybride warmtepomp een goede optie. Deze warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met uw huidige hr-ketel. Het grootste deel van het jaar kan de hybride warmtepomp uw woning verwarmen. Alleen tijdens extreme kou en voor het warme tapwater wordt de hr-ketel nog gebruikt. Sommige hybride warmtepompen kunnen ook het verwarmen van het tapwater voor hun rekening nemen. Dit systeem haalt zijn energie uit de buitenlucht en zal het grootste deel van het jaar voldoende capaciteit hebben om uw woning te verwarmen.

De hybride warmtepomp kan in bijna elke woning toegepast worden. U hoeft hiervoor geen lage temperatuurradiatoren aan te schaffen of vloerverwarming te hebben. U maakt met dit systeem uw warmtevoorziening direct een stuk duurzamer. Daarom komt ook dit systeem in aanmerking voor subsidie.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Hoe minder warmte uit uw woning verloren gaat, hoe minder u hoeft te stoken. Dat weten we al jaren. Gas wordt steeds duurder, logisch dus dat u daar zo snel mogelijk vanaf wilt. De warmtepomp is een mooi alternatief voor de gasgestookte ketel. Gaat u ook koken op een elektrische kookplaat, dan bent u helemaal klaar om van het gas los te gaan.

Toch is niet elke woning direct geschikt voor een warmtepomp. Om optimaal rendement te halen uit het systeem is het belangrijk dat uw woning geschikt is of wordt gemaakt. Bij een redelijk geïsoleerde woning kan een hybride warmtepomp uw gasrekening al flink laten dalen. Dit is een goedkopere en minder ingrijpende oplossing. Maar u heeft nog steeds een cv-ketel nodig naast dit systeem, waardoor u nog niet van het gas los kunt.

Checklist warmtepomp:

  • Zijn uw vloer, dak en spouwmuren goed geïsoleerd?
  • Is uw woning voorzien van dubbel glas, hr++ of triple glas?
  • Woningen vanaf 1992 hebben vaak voldoende isolatie voor een warmtepomp.
  • Woningen gebouwd na 2000 zijn geschikt voor een warmtepomp.
  • Heeft u een lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of wandverwarming?
  • Is er binnen voldoende ruimte voor een voorraadvat van ongeveer 60x60x180cm?
  • Heeft u buiten genoeg ruimte om de buitenunit op te hangen of neer te zetten in uw tuin?

Hoe meer vragen u met ja kunt beantwoorden, hoe beter uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Isoleren is een belangrijke schakel in de aanloop naar uw warmtepomp systeem. Zorg daarom dat uw woningisolatie goed op orde is.

Is uw isolatie goed genoeg voor een warmtepomp?

Hoe maakt u uw woning geschikt voor een warmtepomp? Er zijn een aantal factoren die hierop van invloed zijn. Goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn hierbij erg belangrijk. Het bouwjaar van uw woning speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe nieuwer uw woning, hoe beter uw isolatie waarschijnlijk al is.

Afhankelijk van welk warmtepomp systeem u wilt, is ook uw verwarmingssysteem en huidige cv-ketel van belang.

Isolatiecontroleren

Isolatie en warmtepomp

De isolatiewaarde van uw woning is bepalend. Alleen als de isolatie goed genoeg is kunt u elk systeem in uw woning toepassen. Een niet of slecht geïsoleerde woning is niet geschikt om met een warmtepomp te verwarmen. U zult niet het gewenste comfortniveau bereiken. De warmtepomp moet daarvoor te hard werken, waardoor het rendement niet gehaald kan worden.

Is uw woning niet nageïsoleerd, dan kunnen alleen woningen die na 1975 gebouwd zijn interessant zijn voor een warmtepomp, maar lang niet alle systemen. Alleen woningen die na 1992 gebouwd zijn kunnen werken met een hybride warmtepomp en soms met een lucht warmtepomp.
Woningen die na het jaar 2000 gebouwd zijn kunnen eigenlijk met alle type warmtepompen verwarmd worden.

Spouwmuurisolatie verbeteren voor warmtepomp

Bijna een kwart van alle warmte gaat verloren via de muren van uw woning, als deze niet geïsoleerd zijn. Heeft u een woning die gebouwd is voor 1920, dan is de kans groot dat er geen spouwmuur aanwezig is, en dus ook geen isolatie. Dit kan opgelost worden, maar is wel een grote ingreep.

Woningen die gebouwd zijn tussen de 1930 en 1975 hebben wel een spouwmuur, maar deze zijn vaak niet geïsoleerd. Zonder spouwmuurisolatie is het niet mogelijk om een warmtepomp toe te passen. Ook woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1992 hebben bij de bouw niet voldoende spouwmuurisolatie meegekregen om een warmtepomp rendabel te maken.

Na-isolatie is vaak wel mogelijk. De spouwmuur is meestal breed genoeg om extra isolatiemateriaal toe te voegen. Wij werken hiervoor graag met Helmfoam. Dit isolatiemateriaal drukt oude isolatiematerialen samen, zodat er een nieuwe egale laag ontstaat die een optimale isolatiewaarde biedt.

Twijfelt u over uw spouwmuurisolatie? Laat een ervaren isolatiespecialist uw isolatie nakijken.

Vloerisolatie en dakisolatie verbeteren voor warmtepomp

Als u een warmtepomp wilt toepassen moet ook uw vloerisolatie en dakisolatie op orde zijn. Via de vloer kan veel vocht uw woning binnen komen. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen. De warmtepomp zal het moeilijker krijgen om de ruimte op een aangename temperatuur te brengen.

Ook het dak is een belangrijke plek waar u warmte kwijt raakt. Uw woning van goede dakisolatie voorzien laat uw energierekening direct naar beneden gaan. Hoe lager uw energierekening met uw huidige cv-ketel, hoe makkelijker de warmtepomp deze taak kan overnemen.

Is uw woning klaar voor de warmtepomp?

Benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?

U kunt op een vrij eenvoudige manier testen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Kies hiervoor een koude winterdag uit. Het liefst met temperaturen onder het vriespunt. Zet uw cv-ketel op een maximale aanvoertemperatuur van 50 graden. Stel de thermostaat in zoals gebruikelijk en draai de radiatoren in de kamers die u gebruikt helemaal open.

Let er wel op dat u blijft ventileren, zodat een realistisch beeld ontstaat. Probeer deze dag geen apparaten, zoals een wasdroger te laten draaien. Ongemerkt geeft dit veel extra warmte, dat moet u even voorkomen. Alleen dan kunt u zien of de gewenste temperatuur op deze manier gehaald kan worden.

Is de temperatuur behaald en voelt uw woning comfortabel aan? Dan is uw woning geschikt voor een warmtepomp. Zo niet, dan is de kans groot dat de isolatie in uw woning niet voldoende is.

Woningisolatie verbeteren voor toepassing van een warmtepomp

Zoals u ziet is de isolatie van uw woning een belangrijke stap voor het toepassen van een warmtepomp. Nieuwbouw woningen krijgen niet eens meer een gasaansluiting en krijgen direct al een alternatieve energievoorziening. Maar ook oudere woningen kunnen prima geschikt worden gemaakt voor een warmtepomp.

Een belangrijke stap daarbij is het binnenhouden van de warmte. Goede isolatie zal uw wooncomfort verhogen en het gasverbruik laten dalen. Hoe minder gas u nodig heeft, hoe makkelijker het wordt om over te stappen naar een warmtepomp.

Twijfelt u of uw woning voldoende geïsoleerd is? Wellicht zijn uw spouwmuren al na-geïsoleerd, maar dat kunt u aan de buitenkant vaak moeilijk zien. Ook de dakisolatie is niet altijd even makkelijk te zien. De ervaren isolatiespecialisten van Helmwijk b.v. komen graag bij u kijken en voorzien u van passend advies.

Wij brengen u met plezier een stap dichter bij uw warmtepomp met goede woningisolatie.
Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat goede woningisolatie u op kan brengen.

Reactie plaatsen