Huurhuis isoleren: Zelf doen of uw verhuurder?
09 juni 2023 

Huurhuis isoleren: Zelf doen of uw verhuurder?

Hoge energierekeningen, maar geen eigen woning. Het isoleren van uw huurhuis kan tal van voordelen met zich meebrengen, zoals het verlagen van uw energierekeningen en het verbeteren van het comfort in uw woning. Maar wie is verantwoordelijk voor het isoleren van uw huurhuis?

Moet u het zelf doen of is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder? In deze blog beantwoorden we deze vraag en bespreken we belangrijke aspecten van het isoleren van een huurwoning.

Wie is verantwoordelijk voor het isoleren van een huurhuis?

U vraagt zich wellicht af: Is het mijn taak als huurder of is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder? Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning te nemen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.

Uw verhuurder is verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan de huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Wilt u uw huurwoning energiezuiniger maken? Neem dan contact op met uw verhuurder.

Houdt er wel rekening mee dat er mogelijk financiële gevolgen zijn.  De energieconsumptie van uw woning telt mee in de berekening van de huurpunten. Hoe zuiniger de woning, hoe hoger de maandelijkse huurprijs uitvalt.

Wat zijn de voordelen van het isoleren van een huurhuis?

Het isoleren van uw huurhuis biedt verschillende voordelen.

Het kan helpen om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren, waardoor u kunt besparen op uw energierekeningen. Bovendien zorgt goede isolatie voor een comfortabeler binnenklimaat, met minder tocht en temperatuurschommelingen.

Als huurder zelf isolatie huurhuis verbeteren?

Als huurder heeft u mogelijk beperkte mogelijkheden om zelf verbeteringen aan te brengen in de isolatie van uw huurwoning. Voordat u wijzigingen aanbrengt, is het wijs om toestemming te vragen aan uw verhuurder. In sommige gevallen kan de verhuurder bereid zijn om u toe te staan bepaalde isolatiemaatregelen uit te voeren, maar dit kan van geval tot geval verschillen.

Huurhuizen isoleren

Laat uw verhuurder isoleren

Hoe kan ik als huurder mijn verhuurder overtuigen om de huurwoning te isoleren als het zijn verantwoordelijkheid is? Een logische vraag. Hoe meer huizen geïsoleerd worden, hoe beter. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee en uw comfort.

Het isoleren van uw huurwoning is wellicht aantrekkelijker voor uw verhuurder door de beschikbaar gekomen subsidie. Particuliere verhuurders, zakelijke verhuurders en institutionele beleggers kunnen in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Door deze regeling wordt het aantrekkelijker om huurwoningen te voorzien van energiebesparende maatregelen.

“Met deze subsidie wordt zo’n 15 tot 30% van de gemaakte kosten vergoedt.”

Wilt u uw verhuurder overtuigen?

Verzamel informatie over de voordelen van isolatie, de mogelijke besparingen op energiekosten en eventuele subsidiemogelijkheden die beschikbaar zijn. Presenteer deze informatie aan uw verhuurder en bespreek de mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij.

Gevolgen niet isoleren huurhuis

Zowel voor u als huurder als voor de verhuurder zitten er langetermijneffecten aan het niet isoleren van uw huurhuis. U zit met onnodig hoge energiekosten, een verminderd comfort en een lagere energie-efficiëntie van de woning. Bovendien kan het gebrek aan isolatie invloed hebben op de waarde van de woning en de interesse van potentiële huurders in de toekomst.

Daarnaast kunnen er in een slecht geïsoleerde woning vochtproblemen ontstaan. Die zorgen op hun beurt weer voor een ongezonde leefomgeving. Genoeg redenen om zo snel mogelijk uw huurhuis te laten isoleren.

Eerste stap isoleren huurwoning

Het is belangrijk om te onthouden dat er specifieke verantwoordelijkheden en rechten zijn met betrekking tot isolatie van huurwoningen. Deze kunnen variëren, afhankelijk van de bepalingen die in uw huurovereenkomst zijn vastgelegd. Het is aan te raden om eerst contact op te nemen met uw verhuurder of huurdersorganisatie. Vraag naar specifieke informatie en mogelijkheden die in uw situatie van toepassing zijn.

Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie over het isoleren van uw woning?

Vraag ons gerust om hulp of geef onze contactgegevens door aan uw verhuurder.

Reactie plaatsen