Zonder isolatie geen duurzame woning
25 november 2022 

Zonder isolatie geen duurzame woning

Isolatie is de basis onder elke duurzame woning. Verwarmen met een warmtepomp is bijvoorbeeld simpelweg niet mogelijk zonder goed geïsoleerde woning. U zou een groot deel van de winter in de kou zitten. Daarom worden nieuwbouwhuizen en nul op de meter woningen zo enorm goed geïsoleerd.

Isoleren op zich is een snelle en effectieve manier om uw woning duurzamer te maken. U krijgt er een lagere energierekening én meer wooncomfort voor terug. Zodra uw isolatie op orde is, kunt u veel meer rendement halen uit al uw andere energiebesparende maatregelen. Het wordt dan mogelijk om van het gas af te gaan en uw woning op lagere temperaturen te verwarmen.

In deze blog laten we u zien waarom isoleren zo belangrijk is, hoe moderne isolatiematerialen uw woning nog beter isoleren en dat het verduurzamen van uw woning niet duur hoeft te zijn.  

Waarom isoleren zo belangrijk is

Vanaf 1 januari 2020 moeten nieuwbouwwoningen aan de eisen voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ voldoen. In de zogenaamde ‘BENG-eisen’ staat onder andere dat de energiebehoefte van deze huizen erg laag moet zijn. Wanneer een woning wordt voorzien van goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie is er minder energie nodig om de binnenruimte te verwarmen.

Isoleren is niet alleen belangrijk voor nieuwbouwwoningen. Ook voor bestaande bouw is woningisolatie interessant. Goede isolatie bezorgt uw woning een hoger energielabel, waardoor de waarde stijgt. Hoe ouder de woning, hoe slechter de isolatie over het algemeen is. Gelukkig is het prima mogelijk om achteraf woningisolatie aan te brengen. Ook als er bij de bouw al een (dunne) laag isolatie is aangebracht. Met na-isoleren verhoogt u de isolatiewaarde van de buitenschil van uw woning richting de moderne eisen.  

Duurzame woning isolatie

Isolatiematerialen worden steeds duurzamer

De moderne isolatiematerialen zijn niet te vergelijken met de materialen van vroeger. In de jaren 80 werd er bij de bouw bijvoorbeeld een laagje steenwol of glaswol in de spouwmuur verwerkt bij de bouw. De kans is groot dat deze isolatielaag door de jaren heen een groot deel van zijn isolatiewaarde is verloren. Het materiaal kan zelfs in de spouw naar beneden zijn gezakt, waardoor er ongeïsoleerde plekken in uw muur zijn ontstaan.

De moderne isolatiematerialen overleven de levensduur van uw woning. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren nieuwe materialen of verbeterde varianten op bestaande isolatiematerialen ontwikkeld. In de nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds vaker spouwmuurisolatie toegepast die normaal bij renovatie in de spouw gespoten wordt. Ook worden er steeds meer prefab bouwdelen ontwikkeld waar de isolatiematerialen al in verwerkt zijn.

Moderne isolatiematerialen zijn duurzamer, gezonder en gebruiksvriendelijker dan vroeger. Helmwijk B.V. werkt bijvoorbeeld veel met gesiliconiseerde minerale wol die de huid en handen niet irriteert en licht is van gewicht. En onze DroCom isolatiechips zijn de moderne versie van de ouderwetse schelpen bodemisolatie in de kruipruimte.

Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn

Het verduurzamen van uw woning kan een flinke kostenpost zijn. Daardoor kan het minder aantrekkelijk lijken om uw woning van goede isolatie te voorzien. Toch is deze investering altijd een goed idee. Woningisolatie heeft veel voordelen.

Door de lage energierekening verdient u vanzelf uw investering terug. Binnen enkele jaren heeft u het aankoopbedrag alweer terug.

Met een leuke subsidie wordt die terugverdientijd nog korter. Diverse gemeenten en de overheid stimuleren energiebesparende maatregelen. Wij helpen u graag hier gebruik van te maken, zodat u nog meer rendement haalt uit uw investering.      

Hoe duurzaam is uw woning?

Het verduurzamen van woningen is een veelbesproken onderwerp. Hoe duurzaam is uw woning nu en kan dit beter? We denken graag met u mee over de isolatie van uw woning. Onze isolatiespecialist kan u precies vertellen welke isolatie er al gebruikt is en hoe moderne isolatiematerialen de isolatiewaarde verhogen.

Wilt u ook:

  • Een duurzamere woning
  • Comfortabeler wonen
  • Besparen op uw energiekosten

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan en ontdek wat isolatie u op kan leveren.

Reactie plaatsen