Wat is het rendement van woningisolatie op de lange termijn?
26 mei 2023 

Wat is het rendement van woningisolatie op de lange termijn?

Het rendement van woningisolatie op de lange termijn hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatie, de kwaliteit van de installatie en de energieprijzen. Over het algemeen geldt dat woningisolatie op de lange termijn een zeer rendabele investering is. Maar hoe rendabel precies?

Verduurzaming staat al lange tijd hoog op de agenda.

Een van de klimaatambities:

Voor 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen zonder woonbestemming van het gas af.

De huidige energiecrisis maakt de noodzaak hiervan nog eens extra duidelijk.

De hoge prijzen dwingen ons minder gas te verbruiken. Wilt u helemaal van het gas los, dan kunt u niet zonder goede woningisolatie. Een goed geïsoleerde woning heeft een lager gasverbruik, maar hoe rendabel is isoleren vanuit financieel oogpunt?

Rendement woningisolatie in cijfers

  • Woningisolatie zorgt gemiddeld gezien voor een afname van gasverbruik met 20%.
  • Het isoleren van uw dak en muur levert u het meeste rendement. Combineert u meerdere isolatiemaatregelen dan kunt u uw gasrekening halveren.
  • Met de huidige hoge gasprijzen is het rendement op woningisolatie gemiddeld 42%.
  • De eenmalige investering in isolatie verdient u vanzelf weer terug. Spouwmuurisolatie heeft gemiddeld gezien een terugverdientijd van 3 jaar.
  • Ook na de terugverdientijd blijft u besparen. Uw woningisolatie is vergelijkbaar met een spaarrekening waar u 7% rente krijgt (bron: Milieu Centraal). Waar vindt u dat nog tegenwoordig?

rendement isolatie

Voordelen van woningisolatie

Door woningisolatie kan uw energieverbruik drastisch verminderen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening. Daarnaast draagt woningisolatie bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu.

Om de energietransitie te maken, moeten we overstappen op een andere manier van verwarmen. Zonder woningisolatie is deze stap niet mogelijk. Een niet goed geïsoleerde woning is in de winter niet warm te krijgen met een warmtepomp of infraroodpanelen.

De 5 grootste voordelen van woningisolatie voor u op een rij:

  • Vermindering van energieverbruik: door woningisolatie wordt warmte beter vastgehouden en kan uw energieverbruik dus drastisch naar beneden.
  • Besparing op energiekosten: minder energieverbruik betekent ook minder kosten voor energie. Hierdoor kunt u flink besparen op uw energierekening.
  • Verbetering van wooncomfort: door woningisolatie blijft uw huis beter op temperatuur, wat zorgt voor een aangename leefomgeving en minder tocht.
  • Verlaging van CO2-uitstoot: woningisolatie draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot, wat gunstig is voor het milieu.
  • Rendabele investering op de lange termijn: hoewel er kosten verbonden zijn aan woningisolatie, is het een zeer rendabele investering op de lange termijn vanwege de besparingen op energiekosten en de verbetering van het wooncomfort.

Factoren die het rendement beïnvloeden

Bij de berekening van het rendement van woningisolatie moet rekening worden gehouden met de eenmalige kosten voor de isolatie en de verwachte besparingen op de energierekening. Het kan enkele jaren duren voordat de investering is terugverdiend, afhankelijk van de grootte van de investering en de besparingen op de energierekening.

Er zijn echter ook andere factoren die invloed hebben op het rendement van woningisolatie op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de isolatie en de installatie. Die zijn van invloed op de duurzaamheid van de isolatie en de besparingen die u kunt realiseren.

Kortom, woningisolatie is een zeer rendabele investering op de lange termijn, omdat het kan leiden tot besparingen op de energierekening en bijdraagt aan een beter milieu. Het is wel belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die van invloed zijn op het rendement van de isolatie.

Maximaal rendement uit uw woningisolatie?

Natuurlijk wilt u maximaal rendement behalen als u investeert in woningisolatie. Dat begrijpen wij volledig. Daarom is woningisolatie voor ons maatwerk. Wij bekijken uw woning als geheel en geven uw persoonlijke advies, passend bij uw woning. Zo zorgen we dat u de maximale besparing kunt bereiken.

Bent u benieuwd wat woningisolatie u oplevert? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Reactie plaatsen