Torenhoge energieprijzen: Zo houdt u de kosten in de hand
06 januari 2023 

Torenhoge energieprijzen: Zo houdt u de kosten in de hand

Ondanks dat de energieprijzen iets zijn gedaald, zijn de energierekeningen nog steeds torenhoog. Een gemiddeld huishouden met een variabel contract betaalt nu ongeveer drie keer zoveel als in 2020. De gestegen energieprijzen zijn voor veel huishoudens pijnlijk duidelijk te voelen in hun portemonnee. Hoe houdt u deze kosten in de hand?

Wanneer de energieprijzen weer een acceptabele hoogte bereiken weten we niet. Wat we wel weten is dat de Nederlandse overheid van het gas af wil. Een goede manier om dit te stimuleren is de prijs voor gas hoog te houden, bijvoorbeeld door het verhogen van de energiebelasting op gas. Zo kan het dat uw energierekening nog steeds hoog uitvalt, ook als de energiekosten dalen.

Hoeveel energie u gebruikt hangt af van allerlei factoren zoals de samenstelling van uw huishouden en hoe goed uw woning geïsoleerd is. De eerste stap naar het in de hand houden van de kosten is inzicht in de grootste kostenposten.  

Gasgebruik zorgt voor hoge energierekening

Vooral in de winter zal uw gasverbruik de energierekening flink omhoog stuwen. Maar waar gaat al dat gas eigenlijk heen? Veel Nederlandse huishoudens gebruiken gas om te koken, water te verwarmen en het huis warm te stoken met een cv-ketel.

  • 75%: De grootste gasverbruiker in huis is de verwarming. Zeker als u van een aangename temperatuur houdt en in een groot huis woont, gaat zeker 75% van het gas naar de verwarming.   
  • 20%: Wilt u warm douchen, dan heeft u ook gas nodig. Gemiddeld gezien gaat zo’n 20% van het gas op aan het verwarmen van water in huis. Om u een beeld te geven: 5 keer 5 minuten douchen kost ongeveer 1 kuub gas, per persoon.
  • 5%: Koken op gas gebruikt de overige 5% gas. Dat is een klein percentage, maar telt toch al snel op tot enkele tientjes per jaar.

Overstappen naar elektrisch koken is de eenvoudigste stap. Warm douchen en een warm huis met behulp van elektriciteit is een groter project. U wilt natuurlijk niet het ‘probleem’ verschuiven door opeens heel veel elektra te gaan gebruiken.

Het verduurzamen van uw woning zorgt ervoor dat uw gas- en elektriciteitsverbruik drastisch verminderen.

Energiekosten omlaag

Zo houdt u de kosten voor gas laag

Iedereen kan energie besparen. Het zit vaak in de kleine dingen. De verwarming een graadje lager en deuren dicht houden in het stookseizoen helpt al. Korter of minder vaak douchen is natuurlijk een logische manier om minder gas te gebruiken. Maar die grootste verbruiker blijft de verwarming. Hoe houdt u de kosten voor verwarmen met gas laag, zonder aan comfort in te leveren?

Er zijn een aantal slimme tip voor het besparen van gas:

  • Koude voeten geven een onaangenaam gevoel, waardoor u de verwarming misschien hoger wilt zetten. Door een kleed neer te leggen op plekken waar u veel zit, zoals de zithoek, creëert u een soort vloerverwarming.
  • Zorg dat de verwarming optimaal zijn werk kan doen en niet geblokkeerd wordt door meubels. Zet bijvoorbeeld uw bank niet klem tegen de verwarming aan, maar houdt hier ruimte tussen of zet hem ergens anders.
  • Gordijnen helpen u de warmte binnen te houden. Dus maak het ’s winters knus en doe vaker de gordijnen dicht.
  • Warmte stijgt. Het is natuurlijk zonde als de warmte uit de woonkamer verdwijnt naar de bovenverdieping waar niemand is. Zorg voor een goede afsluiting tussen de boven- en benedenverdieping.
  • Stel de cv-ketel slim af en laat hem regelmatig controleren. Een optimaal werkende ketel verbruikt zo min mogelijk gas. Een gemiddelde cv-ketel gaat 10 tot 20 jaar mee. Moderne ketels zijn energiezuiniger. Misschien is het tijd om van ketel te wisselen?  

Minder gas verbruiken > lagere energierekening

De beste manier om uw energierekening naar beneden te krijgen is natuurlijk minder gas gebruiken. Door energiebesparende maatregelen toe te passen daalt uw gasverbruik. Hierbij kunt u denken aan woningisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen om de benodigde stroom zelf op te wekken.

Dit zijn flinke investeringen, maar u bespaart ook geld. Met het geld dat u bespaart op uw energierekening verdient u de investering in energiebesparende maatregelen vanzelf weer terug.   

Om van het gas af te stappen, heeft u waarschijnlijk meer elektriciteit nodig. Zonnepanelen zijn daarom altijd een goed idee. Deze 100% duurzame energiebron wordt steeds goedkoper en efficiënter. Verwarmen zonder gasgestookte cv-ketel heeft wat voorbereiding nodig. Zonder goede woningisolatie krijgt u uw woning niet warm met alleen een warmtepomp. Daarom is goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie altijd de eerste stap als het gaat om het verduurzamen van uw woning.

Het verduurzamen van uw woning wordt gestimuleerd door de overheid en gemeenten. Door subsidie aan te vragen wordt uw investering meteen lager en uw terugverdientijd korter. Dat maakt het verlagen van uw energierekening nog leuker.

Bent u benieuwd hoe goed de isolatie van uw woning nu is? Onze isolatiespecialist geeft u graag persoonlijk advies op maat.

Reactie plaatsen