Is vloerisolatie wel nodig bij vloerverwarming?
09 september 2021 

Is vloerisolatie wel nodig bij vloerverwarming?

Vloerisolatie bij vloerverwarming is niet nodig zou u zeggen. U heeft tenslotte nooit last van koude voeten. Met vloerverwarming wordt de woning netjes egaal verwarmd, waardoor u sneller een comfortabel gevoel krijgt. Daarnaast is het rendement van vloerverwarming zeer gunstig. De cv-ketel hoeft geen hoge temperaturen te leveren om de radiatoren te verwarmen.

Waarom zou u investeren in vloerisolatie? Op de vraag of vloerisolatie nodig is bij vloerverwarming, is maar één antwoord mogelijk en dat is: Ja!

Hoewel vloerverwarming zelf al voor een lagere energierekening en een aangenaam warme vloer zorgt, wilt u deze warmte ook zo goed mogelijk vasthouden. Daar heeft u vloerisolatie voor nodig. In deze blog vertellen we u waarom.

“Vloerverwarming levert u in vergelijking met verwarming met radiatoren al snel 5% energiebesparing op. Heeft u vloerverwarming én vloerisolatie? Dan kan deze besparing oplopen naar 20%.”

Waarom is vloerisolatie bij vloerverwarming belangrijk?

De vloerverwarming zal uw vloer opwarmen. Warmte stijgt, waardoor uw kamer egaal opgewarmd wordt. Toch zal niet alle warmte naar uw woonkamer gaan. Is de vloer onder de vloerverwarming niet goed geïsoleerd, dan zal een deel van de warmte uw kruipruimte opwarmen. Dat is natuurlijk zonde van de energie.

Vloerisolatie bij vloerverwarming is belangrijk om de warmte niet in uw kruipruimte te laten verdwijnen. Zo is uw vloerverwarming onnodig hard aan het werk en zal meer energie verbruiken dan nodig is.

Vloerverwarming en vloerisolatie

Verschillende soorten vloerverwarming

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangebracht worden. Afhankelijk van de soort vloerverwarming die u in uw woning heeft, helpt vloerisolatie uw woning effectiever te verwarmen.
Een warm water vloerverwarming wordt meestal gelegd, waarna er een laag cement over gegoten wordt. Dit wordt natbouw genoemd. Het is de meest duurzame en zuinige manier van verwarmen, maar door de extra laag cement warmt uw vloer trager op. Deze opwarmtijd kunt u verkorten met een goede laag vloerisolatie. Zo voorkomt u dat er kostbare warmte naar de kruipruimte gaat, waardoor uw vloer sneller warm wordt.

Een elektrische of warm water vloerverwarming kan ook ‘droog’ op de houten vloer of betonvloer worden gelegd. Zonder extra cementlaag erover. De warm water vloerverwarming blijft altijd het zuinigste systeem. Deze kan verwarmd worden door uw cv-ketel of de warmtepomp.
Een elektrische vloerverwarming is alleen aan te raden in kleine ruimtes, zoals een badkamer of toilet. Deze vorm van vloerverwarming is niet energiezuinig. Zeker in grote ruimtes is dit geen efficiënte manier van verwarmen.

Waar komt de vloerisolatie onder vloerverwarming

U vraagt zich misschien af waar de vloerisolatie onder uw vloerverwarming moet komen? Om de warmte de juiste kant op te begeleiden is het belangrijk om direct onder de vloerverwarming vloerisolatie aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met:

Isolatieplaten onder uw vloerverwarming

Isoleren kan bijvoorbeeld met drukvaste isolatieplaten. Deze platen kunnen zowel bij warm water als elektrische vloerverwarming worden gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of het systeem droogbouw of natbouw wordt gelegd. Om de opbouwhoogte zo laag mogelijk te houden gaat de voorkeur uit naar zo dun mogelijke platen.

Helmwijk B.V. snijdt polystyreen isolatieplaten in elke gewenste dikte en afmeting, zodat u naadloos kunt isoleren.

Vloerisolatiefolie onder uw vloerverwarming

Een andere manier om de warmte zo snel mogelijk uw kamer in te krijgen is een laag vloerisolatiefolie onder uw vloerverwarming. Hierdoor wordt de warmte van uw vloerverwarming weerkaatst.
Vloerisolatiefolie is een hele dunne laag. Uw vloer zal hierdoor niet hoger komen te liggen. Alleen vloerisolatiefolie onder uw vloerverwarming is niet voldoende. Het werkt het beste als u een laag folie aanbrengt op de isolatieplaten.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Vloerverwarming isoleren via de kruipruimte

Als u zelf vloerverwarming gaat laten aanbrengen heeft u de keus om uw vloerisolatie meteen goed aan te pakken. Maar de kans is groot dat u een huis koopt waar al vloerisolatie in zit. Deze gaat u er natuurlijk niet uit halen vanwege de vloerisolatie. Gelukkig is het ook bij bestaande vloerverwarming mogelijk om de vloerisolatie aan te pakken. Dit doen we via de kruipruimte.

U voorkomt dat warmte via uw kruipruimte verdwijnt door het ‘plafond’ van de kruipruimte van isolatiemateriaal te voorzien. Laat deze klus uitvoeren door een isolatiespecialist, zodat het goed en naadloos gebeurt.

De R-waarde, ofwel de warmteweerstand, is een belangrijk waarde om in de gaten te houden. Hieraan kunt u zien hoeveel warmte een bepaald materiaal tegenhoudt. Een goede isolatiespecialist zal u passend advies geven over hoeveel isolatie er nodig is onder uw vloer. De R-waarde onder uw vloerisolatie moet namelijk zo hoog mogelijk zijn. De R-waarde van de isolatie zal minimaal 5 moeten zijn, voor het beste effect.

Efficiënte vloerverwarming met vloerisolatie

Door de warmte op tijd tegen te houden zal uw vloer veel sneller warm worden. Goede vloerisolatie laat uw vloerverwarming zo efficiënt mogelijk werken. Het zal vanzelfsprekend zijn dat er bovenop uw vloerverwarming juist zo min mogelijk isolerende materialen aanwezig moeten zijn. Dus geen isolerende laag. Een goede warmtegeleidende vloer heeft een R van 0,09 of lager. Houd hier ook rekening mee met de keuze van de leefvloer en kies een vloer met een lage R-waarde, die goed warmte kan geleiden.

Voordelen van vloerisolatie bij vloerverwarming

Vloerisolatie bij vloerverwarming is dus zeker nodig, zoals u heeft kunnen zien. Een goede isolerende laag onder uw vloerverwarming laat uw vloerverwarming nog zuiniger werken en zal uw vloer sneller en beter warm laten worden.

Vraag de isolatiespecialist naar de beste oplossing voor uw woning.

Reactie plaatsen