Plafond isoleren: Nog meer besparen op uw energiekosten
24 februari 2022 

Plafond isoleren: Nog meer besparen op uw energiekosten

Het plafond isoleren, had u daar al aan gedacht? Het aanbrengen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn bekende vormen van woningisolatie. Het aanbrengen van plafond isolatie nog niet. Daarom willen we u graag meer vertellen over deze vorm van isoleren en wat het voor uw woning kan opleveren.

Warme lucht stijgt. Uw plafond houdt niet alle warmte tegen, waardoor een deel naar hoger gelegen kamers verdwijnt. Dit zorgt voor onnodig warmteverlies en een hogere energierekening. Het isoleren van uw plafond zorgt dat de warmte in de ruimte blijft. Daarnaast kan het ook geluiden dempen vanuit andere ruimtes, waardoor uw wooncomfort wordt verhoogd.

Het isoleren van uw plafond is een efficiënte en relatief goedkope manier om warmteverlies in huis tegen te gaan. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar u bent, gaat uw energierekening naar beneden terwijl uw wooncomfort behouden blijft of zelfs hoger wordt.

Welke plafonds kunt u isoleren?

In principe kan elk plafond worden geïsoleerd. Bij houten plafonds kan er isolatiemateriaal worden aangebracht tussen de balken. Heeft u een woning met betonnen tussenvloeren, dan kan er geen isolatiemateriaal tussen de balken geklemd worden. Er kan wel een isolatielaag op het plafond geplaatst worden, waardoor een verlaagd plafond ontstaat.

Ook plafonds in bijvoorbeeld een kelder of inpandige garage zijn het isoleren waard. In een kelder of garage kan het snel afkoelen in de winter. Deze kou komt ook uw woonruimte binnen. Door het plafond van uw kelder of garage te isoleren wordt deze kou onder de vloer al tegengehouden en krijgt u niet zo snel koude voeten.

Dakisolatie is altijd goed als u energie wilt besparen. Maar als u de zolder alleen gebruikt als opslagruimte, dan is het zonde om deze ruimte ongemerkt op te warmen met warmte die eigenlijk bedoeld is voor de leefruimtes. U kunt uw duur gestookte warmte tegenhouden door het plafond van de bovenste leefruimte goed te isoleren. Een goed geïsoleerde zoldervloer houdt warmte tegen, zodat alleen de leefruimtes verwarmd worden die u wilt.

Wilt u vooral dat uw woonkamer op de begane grond aangenaam warm is, maar dat de slaapkamers op de verdieping daarboven fris en koel blijven? Dan is het aan te raden om het plafond van deze tussenverdieping te isoleren. Deze isolatie kunt u aanbrengen uit thermisch en/of akoestisch oogpunt. Wanneer u het juiste isolatiemateriaal kiest, zal het u niet alleen een energiebesparing opleveren, maar ook geluidsoverlast verminderen.

Plafond isoleren hout

Welk isolatiemateriaal voor plafond isolatie?

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor het isoleren van uw plafond. Afhankelijk van uw wensen en de beschikbare ruimte zal het juiste materiaal gekozen moeten worden. Let bijvoorbeeld goed op welk isolatiemateriaal u gebruikt in een kelder. Hier is het vaak vochtig en daar kan niet elk isolatiemateriaal even goed tegen. Kies hier een materiaal dat goed vochtbestendig is en ongevoelig voor schimmelvorming.

In huis is het ook belangrijk dat u kijkt naar brandveiligheid. U wilt niet dat uw isolatie bijdraagt aan een snellere verspreiding van brand. Kies daarom altijd isolatiematerialen met een zo hoog mogelijke brandveiligheid. De inblaaswol die wij gebruiken voor het isoleren van tussenvloeren en plafonds is onbrandbaar.

Wilt u het isoleren van uw plafond ook inzetten als geluidwering? Dan heeft u hier een ‘wollig’ isolatiemateriaal voor nodig. Vaste materialen, zoals isolatieplaten, hebben vooral een thermische werking en zijn minder goed in akoestische isolatie. Wollige materialen, zoals inblaaswol, dempen geluid vele malen beter.

Is plafond isolatie de oplossing voor u?

Het isoleren van uw plafond kan op allerlei manieren een oplossing bieden in uw woning. Heeft u een zolder die nu onnodig opgewarmd wordt? Verdwijnt er warmte uit uw woonkamer naar de slaapkamers, die u eigenlijk koel wilt houden? Is de vloer boven uw kelder of inpandige garage kouder dan de rest van uw, wellicht al geïsoleerde, vloer? Allemaal redenen om eens te kijken naar plafond isolatie.

De isolatiespecialist van Helwijk kan u precies vertellen welke mogelijkheden er voor uw woning zijn en wat plafond isolatie u op gaat leveren. Neem vrijblijvend contact met ons op persoonlijk advies.

Ontdek de mogelijkheden van plafond isolatie.

Reactie plaatsen