Vloerisolatie en brandveiligheid

Vloerisolatie en brandveiligheid

Vloerisolatie en brandveiligheid is iets waar u goed over na moet denken. Een brandveilig isolatiemateriaal kan het verschil van leven en dood betekenen. Het is daarom belangrijk om goed naar de brandveiligheid van uw vloerisolatie te kijken.

Brand in uw woning, u hoopt het natuurlijk nooit mee te maken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En een brandveilige woning geeft u een veilig gevoel. Kies daarom voor brandveilige isolatiematerialen in uw woning.

In Nederland wordt gewerkt met brandklassen, die in de wet zijn vastgelegd. Kiest u voor vloerisolatie materiaal met een zo hoog mogelijke brandklasse dan heeft u voldoende tijd om te vluchten.

Waarom moet vloerisolatie aan een brandklasse voldoen?

Voor elk onderdeel van een gebouw gelden andere brandklassen. De bouwproducten die in dit onderdeel gebruikt worden moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen zijn in de wet vastgelegd. Ze moeten garanderen dat u voldoende tijd heeft om het brandende gebouw uit te komen.
De brandklasse geeft aan hoe lang het materiaal bestand is tegen brand of brandoverslag.

Er zijn verschillende klasse voor bijvoorbeeld gevels, vloeren en vluchtroutes. Elk materiaal zal uiteindelijk branden maar hoe langer het duurt, hoe meer tijd u heeft om te vluchten.
Fabrikanten streven er naar een zo hoog mogelijke brandklasse te halen. Hoe hoger de brandklasse hoe meer het product veilig kan worden toegepast.
In Nederland stelt NEN al meer dan 100 jaar de normen op.

Welke brandklassen zijn belangrijk voor vloerisolatie?

Het is belangrijk te kiezen voor vloerisolatie met een hoge brandklasse. Het laatste Brandveiligheid Vloerisolatiewat u wilt is een vloer die vlam vat als u naar buiten wilt vluchten.
Er worden hoge eisen gesteld aan de brandveiligheid van bouwmaterialen, zoals vloerisolatie. De eisen worden opgesteld en vastgelegd door de NEN. Zo staat in de NEN 6065 en NEN-EN 13501-1 welke klassen er zijn en hoe deze getest moeten worden.

NEN 6065

Sinds 1991 staat de NEN 6065 in Nederland voor de bijdrage aan brandvoortplanting van bouwmaterialen en combinatie van bouwmaterialen. Deze norm geeft aan hoe en bij welke testinstituten de materialen kunnen worden getest en welke klasse er kan worden behaald in de test.

NEN-EN 13501-1

In 2006 is de eerste versie van de EN 13501-1 goedgekeurd door de Europese commissie. Het doel hiervan was het testen en classificeren van de brandklassen voor heel Europa gelijk te trekken. De NEN heeft dit als NEN-EN 13501-1 uitgegeven. Daarna is deze brandklasse door de wetgever vastgelegd in het bouwbesluit. Het bouwbesluit geldt als wetgeving in Nederland op het gebied van brandveilige bouwmaterialen.

De toepassing van de euroklassen in het bouwbesluit

In het bouwbesluit zijn de brandklassen uit de NEN6065 vertaald naar de Euroklasse EN-13501-1.
In het artikel van het bouwbesluit 2012 staat het volgende:
  • NEN6065 klasse 1 staat gelijk aan NEN – EN 13501-1 Brandklasse B
  • NEN6065 klasse 2, voor een besloten ruimte, staat gelijk aan NEN – EN 13501-1 Brandklasse B
  • NEN6065 klasse 2, voor een niet besloten ruimte, staat gelijk aan NEN – EN 13501-1 Brandklasse C
  • NEN6065 klasse 3 staat gelijk aan NEN – EN 13501-1 Brandklasse C
  • NEN6065 klasse 4, voor een besloten ruimte, staat gelijk aan NEN – EN 13501-1 Brandklasse D
Uiteraard is ook DroCom beoordeeld op bijdrage aan brandvoortplanting. DroCom isolatie scoorde in de beste klasse volgens NEN 6065.

Brandvoortplantingsklasse Vloerisolatie

U kiest toch zeker ook voor een brandveilige isolatie?

Heeft u vragen over de brandveiligheid van uw vloerisolatie? Neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen