De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie

De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie

Over vloerisolatie bestaan grote misverstanden. Ondanks dat vloerisolatie u veel voordelen biedt. Uw cv ketel zal veel minder hard hoeven te werken, dat ziet u terug op uw energierekening. En ook uw wooncomfort gaat erop vooruit. Een aangenaam warme vloer voorkomt vervelende koude voeten.

Vloerisolatie aanbrengen klinkt makkelijk, dat doet u wel even. Maar er is zoveel keus en ‘advies’ op internet te vinden dat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet.
Wat moet u geloven? En wat geldt voor uw vloer? Welke oplossing het beste is, en u het meeste rendement oplevert, kan een ervaren isolatiebedrijf u zo vertellen.

Maar eerst zullen we een aantal hardnekkig misverstanden over vloerisolatie de wereld uit helpen.

Misverstand 1 : Een kelder hoeft niet geïsoleerd te worden

Heeft u een kelder onder uw woning? Vergeet deze dan niet (mee) te isoleren. Waarschijnlijk gebruikt u deze ruimte als opslag, of heeft u hier een voedsel voorraad staan.
Veel (kruip)kelders zijn verlucht. Dit is nodig om vochtproblemen te voorkomen. Maar door deze open verbinding met de buitenlucht kan de luchttemperatuur in de winter tot onder de 0 graden dalen.

Vergelijkt u dit met een woning die direct op de volle grond gebouwd is dan zal de gemiddelde temperatuur onder deze woning zo’n 13 graden blijven. Dat is nogal een verschil. Een kelder onder uw woning veroorzaakt dus een grote koude plek onder uw vloer.

Vloerisolatie is noodzakelijk, bij elke vloer. Maar vooral bij kelders is het een must.

Misverstand 2 : Bij vloerverwarming is geen vloerisolatie nodig

Met vloerverwarming heeft u geen last van koude voeten, dat klopt. De noodzaak van vloerisolatie is zo veel minder voelbaar. Maar juist bij vloerverwarming is het belangrijk om goede vloerisolatie aan te (laten) brengen.

Via een ongeïsoleerde vloer gaat er veel warmte verloren. De vloerisolatie moet overuren draaien om de gewenste temperatuur te bereiken. Goede vloerisolatie voorkomt dat u onnodig uw kruipruimte aan het opwarmen bent.

drocom bodemisolatie

Misverstand 3 : Er is niet voldoende ruimte onder de vloer voor vloerisolatie

Voor de meeste vloerisolatiematerialen is een minimale hoogte van 50 centimeter onder uw vloer vereist. Deze ruimte is nodig om het isolatiemateriaal goed aan te kunnen brengen. Heeft u deze ruimte niet, dan nog is het mogelijk om isolatie onder uw vloer aan te brengen.

Er zijn manieren om uw woning van vloerisolatie te voorzien, ook al is de ruimte onder uw vloer lager dan 30 centimeter. Dus ook u kunt genieten van warme voeten, een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Zelfs als uw kruipruimte niet toegankelijk is of een kruipluik ontbreekt.

Misverstand 4 : Er staat water in de kruipruimte, dan werkt bodemisolatie niet

Wanneer er water in uw kruipruimte staat biedt vloer- of bodemisolatie u veel voordelen. Het kan u zelfs beschermen tegen vochtproblemen. U moet er wel goed op letten welk isolatiemateriaal u kiest. Zou u bijvoorbeeld schelpen als bodemisolatie laten aanbrengen dan verliezen deze hun werking wanneer het waterpeil stijgt, tot boven de schelpenlaag.

Gelukkig zijn er moderne isolatiematerialen die uitstekend geschikt zijn bij water in de kruipruimte. Als voorbeeld, DroCom isolatiechips. Deze bodemisolatie werkt perfect bij water in uw kruipruimte. Wanneer het waterpeil stijgt blijven de isolatiechips drijven. De isolerende werking blijft hierdoor gelijk.

Dus ook bij water in uw kruipruimte is vloerisolatie mogelijk.

Misverstand 5 : Vloerisolatie zorgt voor vochtproblemen

Dit kan inderdaad een feit worden, als de vloerisolatie op de verkeerde manier is aangebracht. Of als er gekozen is voor het verkeerde isolatiemateriaal. En dat is zonde, want deze ervaring had heel anders kunnen zijn.

Elke woning en elke vloer vraagt een isolatie op maat. Een ervaren isolatiebedrijf zal bij u komen kijken om u van passend advies te voorzien. In Nederland zijn veel vochtige kruipruimten aanwezig. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is dan nog belangrijker.

Want met goede vloerisolatie zal de luchtvochtigheid in huis juist dalen. Eventuele bestaande vochtproblemen kunnen hierdoor zelfs verholpen worden.
Laat u dus niet afschrikken door dit misverstand, maar vraag advies aan een isolatiespecialist.

Meer misverstanden? Vraag het uw isolatiespecialist

Dit zijn maar enkele van de misverstanden die rondgaan over vloerisolatie. Een intensieve verbouwing is bijvoorbeeld niet nodig. Uw vloerisolatie wordt over het algemeen binnen één dag aangebracht, zonder overlast voor u.

En kent u de verhalen dat vloerisolatie maar weinig besparing geeft, en niet merkbaar is in huis? Gelukkig kunnen wij al deze misverstanden uit te wereld helpen. Met de juiste vloerisolatie zult u direct genieten van een hoge wooncomfort. En uw volgende energierekening laat u duidelijk de voordelen zien.

Wilt u weten wat vloerisolatie in uw woning aan voordelen biedt? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!
dieteren
Door

dieteren

op 08 Nov 2021

hoe kan ik weten of isolatie is aangebracht bij vloerverwarming

Reactie plaatsen