Welke soort isolatiemateriaal bespaart het meest?

Welke soort isolatiemateriaal bespaart het meest?

Isolatiematerialen zijn er in vele soorten en maten. Maar welk materiaal bespaart nu het meest. In de regel geeft een dikkere isolatielaag een hogere isolatiewaarde. En hoe hoger de isolatiewaarde hoe hoger uw energiebesparing zal zijn.

Maar niet elk isolatiemateriaal kan op elke plek worden toegepast. Daarom is het belangrijk het juiste isolatiemateriaal op de juiste plek toe te passen. Kies in alle gevallen voor een isolatiemateriaal dat de maximaal haalbare energiebesparing kan realiseren. Wordt dit op de juiste manier aangebracht dan geniet u jarenlang van een flinke energiebesparing!

Isolatiemateriaal en het milieu

Wilt u uw woning puur om milieutechnische redenen isoleren, of speelt dit een grote rol bij uw keus? Dan is het fijn om te weten dat vrijwel alle isolatiematerialen een lage milieubelasting hebben. Isoleren van uw woning is daarom altijd gunstig voor het milieu.

De energiebesparing die u realiseert, door uw woning te isoleren, is 40 tot 400 keer groter dan de energie die nodig was om het isolatiemateriaal te maken. De productie energie heeft u vaak in enkele maanden tot hooguit 2 jaar al weer terugverdiend.

De enige isolatiematerialen die een hogere milieubelasting opleveren zijn schapenwol, door het gebruik van gif tegen ongedierte en het houden van de schapen. En gespoten PUR als vloerisolatie, met milieuonvriendelijke HFK’s als blaasmiddel. Deze isolatiematerialen zijn gelukkig goed te vervangen voor materialen die wel milieuvriendelijk zijn en net zo goed, of beter, isoleren.

besparen isolatiemateriaal

Welke vorm van isolatie bespaart het meest?

In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander.

Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement. Met goede spouwmuurisolatie zal het gasverbruik per jaar verminderen met 9 tot 11 m3 per m2. Daardoor is de terugverdientijd het kortste met ongeveer 3 tot 5 jaar.

Daarna volgt dakisolatie met 9 m3 per m2 per jaar. Door de hogere kosten van het aanbrengen van dakisolatie is de terugverdientijd zo’n 10 jaar.

Kruipruimte isolatie door vloerisolatie of bodemisolatie levert u een besparing van 5 m3 per m2 op. De terugverdientijd komt daarmee op 7 tot 10 jaar. Uiteraard zijn dit gemiddelden en kan dit per gezin en woonsituatie verschillen.

Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat u met alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt. Het is belangrijk uw woning in de goede volgorde te isoleren. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen en zult u een fijn woonklimaat krijgen.

De juiste volgorde in woningisolatie is; kruipruimte isolatie met bodemisolatie en/of vloerisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.

Hoe kiest u het meest besparende isolatiemateriaal?

Wanneer u het meest besparende isolatiemateriaal wilt kiezen voor uw woning is de isolatiewaarde een goede graadmeter. De isolatiewaarde wordt aangegeven in Rc. Voor de vloerisolatie is een minimum van Rc 3,5, en voor een dak is Rc 6, een goed uitgangspunt.

Bij nieuwbouw woningen wordt een isolatiewaarde van Rc 4,5 als standaard gesteld voor spouwmuurisolatie. Dit is voor bestaande woningen vaak niet te realiseren door de afwijkende bouw, of het wordt te duur om zover te gaan, wat niet rendabel is.

Wilt u meer weten over de termen en isolatiewaarden om zo een weloverwogen keus te maken?
Lees dan ons artikel: “Wat betekenen de isolatiewaarden bij vloerisolatie”.
Hierin leggen wij precies uit wat deze waarden betekenen en waar u op moet letten bij uw keus.

Juist aanbrengen van het isolatiemateriaal belangrijk voor besparing

Het op de juiste manier aanbrengen van het isolatiemateriaal is misschien nog wel belangrijker dan het materiaal zelf. Zelfs het beste isolatiemateriaal kan niet optimaal presteren als het op de verkeerde manier wordt toegepast.
Isoleren is een vak apart. Als u optimaal wilt profiteren van de energiebesparing die het opbrengt, laat u het aanbrengen van isolatie over aan een gecertificeerd isolatiebedrijf.

Wij helpen u graag een weloverwogen keus te maken bij uw woningisolatie. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies welke isolatie in welk type woning de hoogste besparing oplevert. Isoleren is voor ons dan ook altijd maatwerk, om zo de hoogste besparing te kunnen realiseren.

Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Reactie plaatsen