Effectief isoleren, hoe doet u dat?

Effectief isoleren, hoe doet u dat?

Effectief isoleren, hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer u gaat isoleren wilt u natuurlijk een zo effectief mogelijk resultaat bereiken. Het gaat tenslotte om een eenmalige investering, dat wilt u in één keer goed doen.

Zoals u zult begrijpen is zo effectief mogelijk isoleren maatwerk. Elke woonsituatie is anders. Om het beste isolatie effectief te bereiken is gepaste isolatie nodig. Want alleen dan wordt de hoogst haalbare isolatiewaarde behaalt.

Effectief isoleren, de juiste volgorde

Door in de juiste volgorde uw woning te isoleren voorkomt u veel (vocht)problemen. De meest effectieve volgorde in isolatie is vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Vanuit de kruipruimte kan veel vocht uw woning binnen komen. Door te beginnen met vloer- of bodemisolatie stopt u de kou en vocht aanvoer die vanuit de kruipruimte uw woning binnenkomt.

De volgende stap is het aanpakken van de spouwmuurisolatie. Deze isolatie heeft het hoogste rendement. U kunt uw spouwmuurisolatie in 3-4 jaar alweer terugverdiend hebben.

Door als laatste uw dak te isoleren voorkomt u dat vocht in uw woning ‘opgesloten’ raakt. Veel warmte gaat via het dak verloren. Zeker als dit een verwarmde ruimte is kunt u hier een hoge besparing behalen.

Stap voor stap effectief isoleren:

Besparen met isolatie

Waardoor gaat het effect van isolatie verloren?

Goed isoleren is een vak. Het gebruik van de juiste materialen en het op de juiste manier aanbrengen van isolatie is essentieel om optimaal te profiteren van de positieve effecten die woningisolatie met zich meebrengt.

Vermijd ten alle tijden kieren en gaten in de isolatielaag. Een effectieve isolatielaag is naadloos. Alleen dan kunnen hoge isolatiewaardes behaald worden. Zorg daarom dat het isolatiemateriaal altijd naadloos wordt aangebracht. Ook rond leidingen en buizen onder de vloer of de lastig bereikbare dakvoet bij het (laten) aanbrengen van dakisolatie. Een deskundige isolatiemonteur zal hier altijd rekening mee houden.Dampscherm Dakisolatie raggels

Pas op voor condensvorming. In een woning komt veel vocht vrij. Dit vocht condenseert op koude oppervlaktes, zoals ramen. Maar ook de binnenkant van het dak is gevoelig voor condensvorming. Niet alleen kan uw isolatiemateriaal vochtgevoelig zijn waardoor schimmelvorming ontstaat. Ook uw dakconstructie kan hier ernstige schade door oplopen. Houten balken kunnen gaan rotten en stalen balken doorroesten. Het herstellen van deze schade kost vele malen meer dan de besparing die u heeft gerealiseerd met uw isolatie.
Ditzelfde geldt voor condensvorming onder uw vloer. Rottende balken en schimmelvorming kunnen voor flinke schade zorgen.

Hierdoor verliest uw isolatie zijn effect:

  • Naden in kieren in de isolatielaag
  • Leidingen en buizen niet goed afgedicht
  • De dakvoet niet goed afgewerkt
  • Condensvorming
  • Schimmelvorming en rotting in het isolatiemateriaal
 

Welke isolatie is het meest effectief in uw woning?

Wanneer het om isolatie gaat is het belangrijk altijd te kiezen voor de hoogst haalbare isolatiewaarde. Heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming dan is nog betere vloerisolatie, met een nog hogere Rc-waarde, nodig om onnodig warmteverlies tegen te gaan.

Elke woning is gebaat bij isolatieadvies op maat. Daarom is het inschakelen van een isolatiedeskundige een goed idee wanneer u wilt weten welke isolatie het meest effectief is in uw woning.

Het isoleren van uw woning is een goede stap richting een energieneutrale woning, de norm voor 2050. Begin nu al met profiteren van een goed geïsoleerde woning en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan of maak een afspraak voor vrijblijvend isolatieadvies.
Reactie plaatsen