Is spouwmuurisolatie mogelijk bij mijn woning?

Is spouwmuurisolatie mogelijk bij mijn woning?

Spouwmuurisolatie is zijn investering dubbel en dwars waard. Want is de isolatie van uw spouwmuur niet in orde dan kan wel een kwart van alle warmte in huis verloren gaan via uw muur. Dat is natuurlijk zonde van uw geld.

Maar hoe komt u erachter of uw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie? En voldoet de aanwezige isolatie aan de moderne eisen? Of spouwmuurisolatie mogelijk is bij uw woning vertellen wij u graag in dit artikel.
Natuurlijk komen onze isolatiespecialisten graag bij u langs om uw woning te bekijken en u van passend advies te voorzien.

Heeft u een spouwmuur?Spouwmuur Isolatie

Een belangrijke vraag voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie is of uw muren wel van een spouw voorzien zijn. Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur. In deze woningen zal een andere vorm van gevelisolatie moeten worden toegepast.

Over het algemeen is spouwmuurisolatie het interessantste voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975. Deze woningen zijn tijdens de bouw niet voorzien van isolatie. Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1982 ontbreekt de isolatie soms ook, of deze is zo gering dat hier nog een flinke besparing te behalen is.

Woningen die na 1982 gebouwd zijn moeten officieel voorzien zijn van spouwmuurisolatie, tijdens de bouw. Maar deze isolatielaag kan verouderd zijn. Moderne isolatiematerialen geven hier een mooie verbetering in de isolatiewaarde die u zeker zult terugverdienen.

Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie wordt aangebracht is een goede inspectie noodzakelijk. Niet elke muur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk eerst een isolatiespecialist naar uw muur te laten kijken.

Bij deze inspectie wordt gekeken hoe uw spouw eruit ziet. Is er al isolatiemateriaal aanwezig, en wat is de staat hiervan? Is de spouw schoon? Door puin of cementresten kunnen warmtebruggen ontstaan. Hier ‘ontsnapt’ warmte en slaat vocht neer, waardoor vochtproblemen ontstaan.
Ook het voegwerk, kozijnen, dak en dakgoten worden nagekeken. Als deze niet in orde zijn kan regenwater tussen de spouw lopen met vochtproblemen als gevolg.

En hoe is uw ventilatie nu geregeld? Sommige woning ventileren via de spouwmuur. Na de isolatie is dit niet meer mogelijk. Het is dan belangrijk nieuwe ventilatiekanalen te maken, zodat vocht en schadelijke stoffen niet ophopen in de kruipruimte.

Is na-isoleren van mijn spouwmuur mogelijk?Helmfoam na-isolatie

In de jaren 70 en 80 werden woningen bij de bouw voorzien van isolatiemateriaal. Maar het materiaal dat ze toen gebruikten is niet meer te vergelijken met de moderne isolatiematerialen. Door de tijd heen zijn oude isolatiematerialen ingezakt waardoor de isolatiewaarde flink naar beneden is gegaan.

Ook zijn vaak dunne platen gebruikt waardoor nog steeds ruimte in uw spouwmuur aanwezig is. Bij voldoende ruimte is het mogelijk de isolatielaag aan te vullen waardoor een betere isolatiewaarde gehaald wordt.

Niet alle isolatiebedrijven kunnen of willen een al geïsoleerde muur na-isoleren. U kunt bij ons terecht voor vakkundig advies omtrent uw spouwmuurisolatie.

Wat spouwmuurisolatie u gaat opleveren?

Goede spouwmuurisolatie zal u flink wat voordelen opleveren. Maar een juiste aanpak is hierbij wel vereist. U wilt niet in de toekomst voor vervelende verrassingen komen te staan door doorslaand vocht of ventilatieproblemen.

Kies daarom met zorg uw isolatiebedrijf en laat u goed adviseren over de mogelijkheden bij uw woning. Want alleen zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan, wij zijn u graag van dienst.
Reactie plaatsen