Ventileren na het isoleren van uw huis, zo pakt u dat aan
25 januari 2022 

Ventileren na het isoleren van uw huis, zo pakt u dat aan

Ventileren wordt na het isoleren van uw huis nog belangrijker. Een oud huis heeft vaak een natuurlijke ventilatie, door alle aanwezige naden en kieren. Na het isoleren zijn de meeste van deze naden en kieren dicht. Daardoor zal een goed geïsoleerd huis vaak geen natuurlijke ventilatie meer hebben. Frisse lucht in huis is gezond. De luchtvochtigheid daalt en schadelijke stoffen worden afgevoerd door regelmatig te ventileren.

Elke dag even de ramen openzetten is niet voldoende. Actief ventileren betekent dat er dag en nacht verse lucht het huis in komt. De ramen op een kiertje laten staan is natuurlijk geen optie, dan raakt u uw warmte zo weer kwijt. Daar heeft u niet voor geïsoleerd. Hoe kunt u dan goed ventileren?

Ventileren en isoleren klinkt misschien tegenstrijdig. U wilt juist de warmte in huis houden. Door te ventileren raakt u deze warmte weer kwijt. Toch gaan ventileren en isoleren hand in hand. Goede woningisolatie en voldoende aanvoer van frisse lucht zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Waarom is ventileren na isolatie zo belangrijk?

Ventileren is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Gedurende de dag komt er vocht in huis door bijvoorbeeld koken, douchen en ademen. Ook neemt de hoeveelheid schadelijke stoffen toe. Voldoende ventileren zorgt dat de luchtvochtigheid op een gezond gehalte blijft en dat schadelijke stoffen afgevoerd worden.

Vochtige lucht is lastiger te verwarmen. Met ventileren kan de vochtige lucht afgevoerd worden en vervangen door frisse, drogere lucht. Zo voorkomt u dat vocht en vervuilende stoffen zich ophopen in uw woning. U houdt de lucht gezond door goed te ventileren.

Goed ventileren is zeker na isolatie belangrijk. In een oud huis was een natuurlijke ventilatie aanwezig. Deze luchtstroom stopt na het isoleren van uw vloer, dak en spouwmuren. Vanaf dat moment wordt actief ventileren een belangrijk aandachtspunt.  

Ventileren na isoleren

Ventileren na isoleren met ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn een goede manier om permanent te ventileren. Als u met de isolatie van uw woning bezig bent, wilt u wellicht ook uw dubbel glas vervangen door betere beglazing. Wanneer u toch HR++ of triple glas laat plaatsen, kunt u hier meteen ventilatieroosters in laten zetten.

Ventilatieroosters zijn vaak in meerdere standen te gebruiken. U kunt ze in de zomer helemaal open zetten en in de winter meer dicht, zodat het niet gaat tochten bij een harde, koude wind. Winddrukgeregelde ventilatieroosters zijn nog handiger. Deze reageren op de wind en zullen meer dicht gaan als de wind vol op het rooster blaast. Zo bespaart u energie, heeft u geen last van tocht en wel een constante aanvoer van frisse lucht in huis.

Ventileren met warmte terugwin systeem

Zeker in de winter komt er veel koude lucht binnen, als u uw woning wilt ventileren door de ramen open te zetten. Ook via ventilatieroosters gaat warmte verloren. Wilt u frisse lucht in huis zonder hiervoor duur gestookte warmte op te offeren? Dan is een warmte terugwin systeem de oplossing voor u. Dit systeem biedt u veel comfort.

De binnenkomende lucht wordt eerst opgewarmd met behulp van de warme lucht die naar buiten gaat. Een ventilatie-unit met warmte-terugwinning is vaak eenvoudig in te bouwen, bijvoorbeeld in een woonkamer of slaapkamer. De meeste zijn vraaggestuurd. Dit betekent dat een ingebouwde CO2 meter uw luchtkwaliteit in de gaten houdt. Het systeem regelt met deze gegevens zelf hoeveel er geventileerd moet worden. Zo bent u altijd verzekerd van een optimale, gezonde luchtkwaliteit.  

Wilt u aardgasvrij wonen of uw huis verwarmen met een warmtepomp? Kijk dan extra goed naar uw ventilatie. Tocht is nooit fijn en in een woning die gestookt wordt op lage temperaturen is koude lucht moeilijk op te warmen. Slim ventileren is de oplossing.

Slim ventileren na het isoleren van uw woning

Ventileren kan op allerlei manieren. Van natuurlijke ventilatie door ramen openzetten en ventilatieroosters aanbrengen, tot mechanische ventilatie of huizen met balansventilatie. Welke manier voor uw woning het beste is, hangt af van uw wensen en uw woning. Welke manier u ook kiest, goed ventileren is belangrijk voor gezonde lucht in huis.

Zorg er wel voor dat u de ventilatie in eigen hand houdt. Natuurlijke ventilatie via naden en kieren, zoals buitendeuren en brievenbussen zijn natuurlijk niet gewenst. Hierdoor ontstaat een onaangename tocht in huis en verliest u warmte.

Goede woningisolatie is belangrijk voor een gezonde woonomgeving. Bent u benieuwd hoe uw woning beter geïsoleerd kan worden? Neem vrijblijvend contact op met onze isolatiespecialist. 

Reactie plaatsen