Altijd tocht in huis? Zo komt u er vanaf
15 februari 2022 

Altijd tocht in huis? Zo komt u er vanaf

Tocht in huis zorgt voor een onaangenaam gevoel. U voelt opeens een koude windvlaag, terwijl alle ramen en deuren gesloten zijn. De verwarming een graadje hoger zetten heeft geen zin. Het kille, onaangename gevoel blijft. Deuren, ramen en de brievenbus zijn bekende plekken waar tocht vandaan kan komen. Maar wist u dat er ook tocht kan komen van uw zolder of via slechte- of niet geïsoleerde muren? Zelfs via uw kruipruimte dan koude lucht door uw vloer voor tocht zorgen.

Het is vervelend als het in uw huis tocht, hier wilt u zo snel mogelijk vanaf. Tochtstrips en een borstel voor uw brievenbus zijn helaas niet altijd de oplossing.  Als u van deze vervelende tocht af wilt, is het belangrijk om te onderzoeken waar het vandaan komt. In deze blog laten we u de mogelijke oorzaken van tocht in huis zien.

Hoe ontstaat tocht in uw woning?

Tocht wordt gevoeld als een koude luchtstroom in huis, alsof er opeens ergens een deur opengaat. Hoewel het zo kan voelen, komt deze koude luchtstroom niet altijd van buiten. Tocht kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan de lucht zich van de ene naar de andere ruimte verplaatsen, zonder dat er een deur of raam open staat. Dit voelt u als tocht.

Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor tocht zorgen. Daarnaast kunt u kou voelen stralen van uw plafond, wanden en vloer. De warme lucht van uw radiators stijgt, botst tegen het plafond, koelt af en komt weer terug naar beneden. Hierbij gaat de luchtstroom langs uw wand. Zijn uw muren koud, dan zal hier een koude luchtstroom ontstaan.

Het dichtmaken van naden en kieren, en het plaatsen van tochtstrips bij ramen en deuren is een eerste stap om tocht buiten te sluiten. U voorkomt hiermee warmteverlies en verhoogt uw comfort.

Er kunnen ongemerkt heel wat naden en kieren in uw muren aanwezig zijn. Hoe dicht u deze goed af?

Tocht in huis oplossen met isolatie

Tocht oplossen met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een goede manier om ongewenste tocht in uw woning op te lossen. Zeker wanneer er veel naden en kieren in uw muur aanwezig zijn. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt de spouw genoemd. Afhankelijk van het bouwjaar kan hier al een isolatielaag zijn aangebracht, maar vaak kan dit nog beter.

Wij gebruiken speciale Helmfoam voor het vullen van uw spouwmuur. Oude isolatielagen worden zonder moeite samengedrukt, waardoor er een egale isolatielaag ontstaat. Ook alle naden en kieren in uw muur worden afgedicht. U ziet tijdens het aanbrengen van deze speciale foam precies waar de verborgen tochtveroorzakers zitten.

Rondom uw kozijnen ziet u bijvoorbeeld de foam de laatste kiertjes afdichten. Na het isoleren van uw spouwmuur met Helmfoam weet u zeker dat alle naden en kieren afgedicht zijn en koude lucht wordt buitengesloten. Anders dan PUR-schuim zal Helmfoam niet opzwellen in uw spouw. U hoeft daardoor niet bang te zijn voor schade aan uw kozijnen en spouwbladen. De unieke eigenschappen van Helmfoam zorgen voor de ideale isolatiewaarden in uw spouwmuur.

Combineert u spouwmuurisolatie met het plaatsen van isolerend HR++ glas, dan bent u helemaal verzekerd van een goed geïsoleerde gevel.

Vloerisolatie voorkomt tocht in huis

Voelt u tocht op de vloer? Grote kans dat dit uit uw kruipruimte komt. De lucht onder uw vloer kan een flink aantal graden lager zijn dan in uw woonkamer. Deze koude lucht kan op allerlei manieren in uw woonruimte komen, zoals via de openingen rond leidingen.

Goede vloerisolatie of bodemisolatie houdt de kou vast op de bodem van uw kruipruimte. De luchtlaag onder uw vloer warmt op, waardoor uw vloer warmer aanvoelt. Uw kruipruimte wordt ook droger met goede isolatie. Deze drogere lucht zorgt voor een gezonder en aangenamer woonklimaat.

Tocht oplossen met vloerisolatie

Voorkom tocht met goede dakisolatie

De meeste warmte verdwijnt via een ongeïsoleerd dak. Warmte stijgt en zal door het dak verdwijnen als het daar de kans voor krijgt. Naden tussen dakplaten, aansluitingen en de nok van het dak zijn plekken waar warmte door verdwijnt. Hoe meer warmte hier doorheen kan, hoe meer de luchtstroom door uw huis richting uw zolder zal gaan.

Een ongeïsoleerd dak levert u daardoor niet alleen een onnodig hoge energierekening op, maar ook een onaangename tocht. Het aanbrengen van een naadloze isolatielaag maakt een einde aan het warmteverlies en de tocht in uw huis.

Heeft u last van een onaangename tocht in uw woning? Onze isolatiespecialist kijkt graag met u mee hoe vloerisolatie, spouwmuurisolatie en/of dakisolatie uw probleem op kan lossen.

Ontdek vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen.

Reactie plaatsen