Dakisolatie, hoe pakt u dat aan?

Dakisolatie, hoe pakt u dat aan?

Heeft uw woning geen dakisolatie? Dan heeft u onnodig hoge energiekosten. We hebben het dan over honderden euro’s per jaar. Is uw zolder verwarmd dan kunt u zelfs nog enkele honderden euro’s meer besparen op jaarbasis.

Dakisolatie moet met zorg worden aangebracht om optimaal resultaat te behalen en geen vochtproblemen te veroorzaken. Daarom willen we u in dit artikel hier meer informatie over geven. Want dakisolatie, hoe pakt u dat aan?

Dakisolatie, pas wanneer uw woning daar klaar voor isDakisolatie

Het klinkt logisch om meteen te beginnen met dakisolatie. Warmte stijgt, dus daar verdwijnt de meeste warmte zou u zeggen. En dat klopt ook. Maar als uw woning nog niet klaar is voor dakisolatie kan dit vervelende problemen opleveren.

Een woning moet in de juiste volgorde worden geïsoleerd. Want alleen dan kunt u vochtproblemen voorkomen. Vaak komt er veel vocht vanuit de kruipruimte uw woning binnen. Zou u dakisolatie toepassen zonder dit vocht vanuit de kruipruimte tegen te houden dan bouwt u een stolp waarin veel vocht vastgehouden wordt. Een ongezond leefklimaat, schimmelvorming en vochtproblemen zijn het gevolg.

Begin daarom altijd van onderaf met isoleren; eerst vloer- of bodemisolatie, dan spouwmuurisolatie en als laatste pas dakisolatie.

Dakisolatie vanaf de buitenkant

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij een nieuw te bouwen woning wordt de dakisolatie over het algemeen aan de buitenzijde aangebracht, tijdens de bouw.

Ook een plat dak kan het beste vanaf de buitenkant worden geïsoleerd. Omdat er anders een risico op rottend hout en schimmel ontstaat. Een plat dak isoleren is overigens echt werk voor een professional.

Bij een bestaande woning is dakisolatie vanaf de buitenkant een prijzige onderneming, ook al levert het wel de hoogste isolatiewaarde op. Alle pannen moeten van het dak worden gehaald om de isolatielaag aan te kunnen brengen. Door de laag isolatiemateriaal wordt het dak hoger waardoor de dakgoten en aansluitingen opnieuw moeten worden gemaakt.
Deze manier van dakisolatie is een goed optie als het hele dak gerenoveerd moet worden.

Dakisolatie vanaf de binnenkant

De meest toegepaste manier van dakisolatie is vanaf de binnenzijde van het dak. Doordat hier over het algemeen genoeg plaats is voor een dikke isolatielaag levert dit een goede tot zeer goede isolatie op. U kunt zelf uw dakisolatie aanbrengen of dit door een professioneel bedrijf laten doen.

Let er hoe dan ook op dat er een dampremmende laag aan de warme zijdeaanwezig moet zijn, om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Een goed isolatiebedrijf zal hier rekening mee houden.

Zoldervloer isolatie in plaats van dakisolatieTussenvloerisolatie inblaaswol

Een andere manier om de warmte in uw woning vast te houden is zoldervloer- of tussenvloerisolatie. Dit is vooral een goede manier van isolatie wanneer de zolder niet als woonlaag gebruikt wordt.
Door de warmte al eerder in uw woning vast te houden kunt u net zoveel besparen als met de isolatie van een schuin dak.

Het isoleren van de zoldervloer is alleen nuttig als de zolder kan worden afgesloten met een deur of luik. Ook deze deur of luik, en de kieren daar tussen, moeten goed geïsoleerd worden.
Is de zolderruimte open dan heeft het geen zin om zoldervloer isolatie toe te passen. Dakisolatie aan de binnen- of buitenzijde van het dak is dan de enige oplossing.

Uw dakisolatie, optimale besparing

Ook als uw dak al voorzien is van dakisolatie kunt u vaak nog flink besparen. Door oude isolatie te vervangen voor modern isolatiemateriaal, of goede na-isolatie uit te (laten) voeren.

Wilt u optimale besparing behalen met uw dakisolatie?
Onze isolatiespecialisten komen graag bij u langs om u van passend advies te voorzien. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Reactie plaatsen