Dakisolatie vanaf de binnenzijde

Dakisolatie vanaf de binnenzijde

Dakisolatie vanaf de binnenzijde wordt het meest toegepast bij bestaande daken. Groot voordeel hiervan is dat de bestaande dakbedekking ongeschonden kan blijven. Zowel platte als hellende daken kunnen vanaf de binnenzijde worden geïsoleerd.

Er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn om een dak vanaf de binnenzijde te isoleren.
Maar niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elk dak. Zorg dat u goed geïnformeerd bent voor u met isoleren begint.

Een hellend dak vanaf de binnenzijde isolerenGlaswol dakisolatie

Hellende daken kunnen over het algemeen gemakkelijk vanaf de binnenzijde worden geïsoleerd. De meeste daken zijn voorzien van een keper- of spantenstructuur. De houten balken constructie biedt voldoende ruimte voor een mooie, dikke isolatielaag.

Veel doe-het-zelvers kiezen in zo’n geval voor glaswol. Dit is gemakkelijk aan te brengen en op maat te snijden. Maar er zijn meer isolatiematerialen die zeer geschikt zijn voor het isoleren van een hellend dak.

Breng altijd een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal aan. Soms kan het nodig zijn een extra houten raamwerk aan te brengen om de isolatielaag netjes af te werken met gipsplaten of kunststof panelen.

Een plat dak vanaf de binnenzijde isoleren

Ook een plat dak kan van binnenuit geïsoleerd worden. Al kunt u voor een optimaal resultaat beter van buitenaf isoleren. Hierover leest u meer in ons artikel “Plat dak isoleren”.

Wanneer een plat dak van binnenuit geïsoleerd wordt noemt met dit de koud-dak methode.
Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de balken, onder het dakbeschot.
Deze manier van isoleren wordt vaak afgeraden door de grote temperatuurschommelingen, die voor problemen kunnen zorgen.

Vochtproblemen voorkomen bij dakisolatie vanaf de binnenzijde

Vochtproblemen ontstaan wanneer (leef)vocht condenseert tegen koude oppervlakken. Ook bij het aanbrengen van dakisolatie is het belangrijk rekening te houden met vocht.

Vocht tussen uw dak en de isolatie kan voor grote problemen zorgen. Een rottende dakconstructie is het laatste waar u op zit te wachten. En dat niet alleen. Vocht kan de isolatiewaarde van uw dakisolatie flink naar beneden halen. Dat is natuurlijk zonde van uw investering.

Vochtproblemen voorkomt u door het aanbrengen van een dampscherm. Uw dakbedekking is, als het goed is, voorzien van een beschermende, vochtbestendige laag onder de dakbedekking. Deze laag zorgt ervoor dat regen niet binnen kan komen. Maar is ook dampopen, zodat vocht en condens wel naar buiten kunnen.

Het dampscherm wordt geplaatst aan de warme zijde van de isolatielaag, ofwel aan de binnenzijde. Deze laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de isolatielaag kan dringen. Deze laag is dampdicht. Het is dan ook erg belangrijk dat deze laag niet beschadigd wordt en naadloos aangesloten blijft.

Dampscherm dakisolatie

Verschillende isolatiematerialen voor dakisolatie van binnenuit

Voor dakisolatie van binnenuit kunnen verschillende isolatiematerialen worden gebruikt. Minerale wol is een bekend materiaal met goede eigenschappen en isolatieresultaten. Er is een vrij dikke laag nodig om een goed resultaat te bereiken maar dat is over het algemeen geen probleem.
Groot voordeel van dit isolatiemateriaal is de goede thermische isolatie en het geluiddempende effect.

Een ander bekend dakisolatiemateriaal zijn isolatieplaten. Vooral bij daken waar minder ruimte is voor isolatiemateriaal is dit een goede oplossing. Met isolatieplaten is een minder dikke laag nodig om dezelfde Rd-waarde te bereiken.
Sommige isolatieplaten zijn al voorzien van een dampscherm. Zorg altijd dat de isolatieplaten naadloos worden aangebracht om vochtproblemen te voorkomen, en een optimaal isolatie resultaat te bereiken.

PUR schuim wordt ook regelmatig toegepast als dakisolatie bij hellende daken. Gespoten PUR schuim geeft een naadloos en dampdicht resultaat. Een dampscherm is hier niet meer nodig.
Maar gezien de chemische middelen die verwerkt zijn in dit isolatiemateriaal, is het niet altijd de gezondste isolatieoplossing. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die hetzelfde of een beter resultaat geven.

Alternatief voor dakisolatie vanaf de binnenzijde

In plaats van uw dakisolatie te verbeteren kunt u ook kiezen voor zoldervloer isolatie. Zeker wanneer u de zolder niet als leefruimte gebruikt is dit een goede, en vaak goedkopere, oplossing. U houdt de warmte eerder tegen in de woning waardoor de stookkosten zullen dalen.

Meer informatie hierover vindt u bij “tussenvloer/zoldervloer isolatie”.

Uw dak vanaf de binnenzijde isoleren?

Wilt u passend advies over het isoleren van uw dak, vanaf de binnenzijde? Wij vertellen u graag over de verschillende mogelijkheden van dakisolatie bij uw woning.
Welk isolatiemateriaal, welke technieken. Wij helpen u graag bij uw keus, voor het beste resultaat.

Wilt u de hoogste besparing realiseren met uw dakisolatie? Neem contact met ons op.
Reactie plaatsen