Dakisolatie plat dak

Dakisolatie plat dak

Dakisolatie bij een plat dak vergt een compleet andere aanpak dan bij een schuin dak. Een schuin dak kunt u vrij eenvoudig zelf, vanaf de binnenkant, isoleren. Bij een plat dak is dit een heel ander verhaal. Het is dan ook eerder werk voor een professioneel isolatiebedrijf.

Er zijn verschillende manieren om een plat dak te voorzien van dakisolatie. Welke manier voor uw dak het beste is hangt af van verschillende factoren, zoals de dakconstructie. We bespreken hieronder de drie manieren van dakisolatie bij een plat dak; koud plat dak, warm plat dak en omgekeerd dak.

Dakisolatie, koud plat dak

Wanneer u het platte dak gaat isoleren door middel van de koud plat dak methode wordt het isolatiemateriaal vanaf de binnenzijde aangebracht. Bijvoorbeeld tussen de balkenlaag. Op deze manier wordt de dakconstructie niet opgewarmd van binnenuit.
De koud plat dak methode wordt alleen toegepast bij bestaande platte daken of aanbouwen. En dan voornamelijk bij constructies waar het om technische redenen niet anders kan.

De koud plat dak methode is niet de beste methode om uw platte dak van isolatie te voorzien. Er kleven namelijk een flink aantal nadelen aan deze manier van dakisolatie:
  • Grotere temperatuurschommelingen van het dak
  • Kans op scheurvorming in de dakafwerking, door uitzetten en krimpen
  • Kans op vochtproblemen
  • Slechtere isolatiewaarde bij vochtopname van het isolatiemateriaal
  • Vocht kan de dakconstructie aantasten op lange termijn
Om bovenstaande problemen te voorkomen is een goed dampscherm onmisbaar. Zorg er wel voor dat het dampscherm naadloos gemonteerd wordt. En let er ook op dat het dampscherm niet beschadigd wordt door werkzaamheden van binnenuit, zoals het doorvoeren van leidingen, het ophangen van lampen of het inbouwen van spotjes.

Isolatiematerialen die vaak gebruikt worden bij de koud plat dak methode zijn glaswol, rotswol of isolatieplaten.

plat dak isoleren

Dakisolatie, warm plat dak

De warm plat dak methode is de meest toegepaste manier van dakisolatie bij een plat dak, en ook een van de beste. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal vanaf de buitenzijde aangebracht en bevindt zich direct onder de dakbedekking. Door op deze manier uw platte dak te isoleren wordt ook de complete dakconstructie mee geïsoleerd.

Bij de warm plat dak isolatiemethode heeft u geen last van de nadelen die u kunt ondervinden bij de koud plat dak methode. De dakconstructie zal veel minder uitzetten en krimpen waardoor de kans op scheuren nihil is. Daarnaast vorm de dakconstructie een warmtebuffer. Overdag wordt de warmte van de zon opgeslagen en ’s nachts geeft deze geleidelijk de warmte weer af.

Isolatiematerialen die worden gebruikt bij een warm plat dak zijn bijvoorbeeld polystyreenplaten of PIR platen. Vooral polystyreenplaten zijn bijzonder drukvast waardoor er nog goed over het dak kan worden gelopen.
Ook hier wordt een dampremmende laag aangebracht zodat eventuele vochtproblemen worden voorkomen.

Dakisolatie, omgekeerd plat dak

De omgekeerd plat dak methode gaat nog een stapje verder. Bij deze methode komt de isolerende laag bovenop de dakbedekking te liggen, afgedekt met bijvoorbeeld een laag grind.
Vaak wordt dit gedaan bij dakterrassen of balkons. Er kan dus ook een afdeklaag worden aangebracht van houten vlonders of speciale dakterras tegels.

Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij de omgekeerd plat dak methode moet zeer drukvast zijn en goed weerbestendig om zijn isolatiewaarde te behouden. Een van de beste, en meest gebruikte, isolatiematerialen zijn dan ook de polystyreenplaten.

Dakisolatie op een plat dak aan laten brengen?

Zoals u ziet is het aanbrengen van dakisolatie op een plat dak een secuur werkje. Wanneer het isolatiemateriaal verkeerd gekozen wordt of onvakkundig wordt aangebracht is de kans op vochtproblemen zeer groot. In het ergste geval moet de complete dakconstructie opnieuw worden aangebracht.

Wilt u er zeker van zijn dat uw platte dak goed geïsoleerd wordt, neem dan een professioneel isolatiebedrijf in de arm. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.
Reactie plaatsen