5 Veelgemaakte fouten bij dakisolatie

5 Veelgemaakte fouten bij dakisolatie

Er kunnen heel wat dingen fout gaan bij het aanbrengen van dakisolatie. Vooral omdat deze vorm van isolatie vaak uitgevoerd wordt door doe-het-zelvers. Veel fouten bij dakisolatie zijn eenvoudig te voorkomen. Er zijn een aantal punten waar goed op gelet moet worden bij het aanbrengen van dakisolatie, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Hieronder bespreken we 5 veelgemaakte fouten tijdens het aanbrengen van dakisolatie.

Fout 1: Ruimte houden voor ventilatieveelgemaakte fouten dakisolatie

De eerste grote fout is direct ook een misverstand. Veel mensen denken dat het nodig is om ruimte te houden tussen de isolatie en het onderdak, voor ventilatie. Maar het is juist de bedoeling de buitenlucht zoveel mogelijk buiten te houden. Buitenlucht is vaak koud en vochtig, als deze lucht bij de constructie komt is de kans op condensatie groot. Dat kan vervelende vochtproblemen opleveren.

Bij het aanbrengen van dakisolatie is het beter de ruimte tussen het onderdak en dampscherm volledig op te vullen met isolatiemateriaal. Dit is zowel thermisch als akoestisch de beste oplossing, en geeft een optimale besparing op uw stookkosten.

Fout 2: Een te dunne laag dakisolatie aanbrengen

Een isolatielaag kan nooit te dik zijn. Hoe dikker, hoe beter. Plaats daarom altijd een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal wanneer u uw dak wilt isoleren. Wanneer er gewerkt wordt met minerale wol is een dikte van minimaal 12 centimeter tot wel 20 centimeter heel normaal.
U hoeft niet bang te zijn dat een dikke laag isolatie gevoeliger is voor schimmelvorming. Het tegendeel is juist waar. De plekken waar de isolatie dun is, of zelfs geheel ontbreekt, zijn juist gevoelig voor schimmel en condens.

Is er in uw dakconstructie niet voldoende ruimte om een dikke isolatielaag aan te brengen? Dan kan er vaak een tweede laag isolatiemateriaal aangebracht worden tussen een houten lattenstructuur. Of er wordt gekozen voor een ander isolatiemateriaal, dat in een dunnere laag een hogere isolatiewaarde oplevert.

Fout 3: De dakisolatie niet damp- en luchtdicht aanbrengenfouten dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak laat geen lucht en damp meer door. Zou dit wel gebeuren dan verhoogd dit de kans op condensatie en tocht. Een hoger energieverbruik is het gevolg, en dat wilt u nu juist voorkomen. Veel bouwmaterialen zijn wel luchtdicht maar laten nog steeds damp door. Een goed aangebracht dampscherm is dan onmisbaar.
Een dampscherm wordt altijd aangebracht aan de warme zijde van de isolatielaag, dus aan de binnenzijde. Hierdoor wordt voorkomen dat onder andere leefvocht condenseert en voor vochtproblemen zorgt. Er bestaan ook isolatiematerialen die al voorzien zijn van een dampremmende laag. Let er bij deze materialen goed op dat ze naadloos worden aangebracht.

Fout 4: Niet naadloos aanbrengen van de dakisolatie

Dakisolatie, en het dampscherm, moeten naadloos worden aangebracht. Vooral een dak krijgt veel te maken met vocht. Warmte stijgt en neemt het leefvocht mee naar het hoogste punt.
Een dakisolatie die niet naadloos is aangebracht vertoont koelere plekken. Vocht condenseert op de koudste plekken en zal hier voor vochtproblemen zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat uw dak naadloos geïsoleerd is.

Probeer leidingen in de ruimte achter de dampremmende folie te plaatsen. En pas op met inbouwspots, u beschadigd eenvoudig het dampscherm waardoor deze niet meer naadloos aansluit.

Fout 5: Te smalle isolatiedekens gebruiken

Voor het isoleren van een schuin dak wordt er vaak gekozen voor kant en klare spijkerflensdekens. Deze isolatiedekens worden tussen de kepers bevestigd. Zorg er altijd voor dat deze ruimte volledig opgevuld is. Het isolatiemateriaal moet er strak tussen passen. Kies daarom bij aankoop een maat die 1 of 2 centimeter breder is dan de ruimte tussen de kepers.

Perfecte dakisolatie, zonder fouten

Wilt u zeker zijn van een perfect aangebrachte dakisolatie, met het hoogst mogelijke rendement? Laat dan een isolatiespecialist uw dakisolatie aanbrengen.
Wij gaan altijd voor de hoogst mogelijke besparing. Een isolatie oplossing op maat vinden wij daarom erg belangrijk. Want alleen als uw dakisolatie perfect past kunt u van een hoge besparing op uw energierekening genieten.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!
Reactie plaatsen