Reeds geïsoleerd dak na isoleren, heeft dat nut?

Reeds geïsoleerd dak na isoleren, heeft dat nut?

Uw dak is al voorzien van een dunne laag isolatie. Toch voelt het nog koud aan op uw zolder. Dat kan beter. Het is mogelijk om uw reeds geïsoleerde dak na te isoleren, zodat het voldoet aan de moderne isolatie-eisen.

Hoe dik moet dakisolatie zijn om optimaal resultaat te geven? En waar moet u op letten als u gaat na-isoleren? Want als u het verkeerd aanpakt loopt u de kans op vochtproblemen in huis of een rottende dakconstructie. Dat wilt u natuurlijk niet.

Wanneer heeft het nut om uw dakisolatie te verbeteren?

Als uw dak is voorzien van een dunne laag dakisolatie, van bijvoorbeeld glaswol of steenwol, dan kan hier nog een flinke winst te behalen zijn. Meet uw isolatielaag nu maar 6 of 8 centimeter dan is na isoleren een goed idee.

Vaak is er in het dakbeschot ruimte genoeg voor een dikke isolatielaag. Hier geldt dan ook, ga voor maximale laagdikte. Heeft u de ruimte niet, dan is er in ieder geval een minimale laagdikte nodig om een goede isolatiewaarde te behalen.

Gebruikt u bijvoorbeeld PIR isolatieplaten dan is een laagdikte van 11 centimeter nodig om een goed resultaat te krijgen. Bij minerale wol is dat zo’n 15 centimeter.
U ziet, afhankelijk van het gebruikte materiaal is er een minimale laagdikte nodig om uw dak goed te isoleren.

Is het echt heel koud op uw zolder? Ga dan ook even op zoek naar kieren en naden die niet goed afdichten, en maak deze dicht, dat scheelt al veel.

Dak na-isoleren

Uw dak na isoleren, let op deze punten

Wanneer u een hellend dak wilt na isoleren zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Daken kunnen op twee manieren geïsoleerd zijn, vanaf de binnen- of buitenzijde. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van een dampremmende laag, ook wel dampscherm genoemd. Let er goed op waar deze laag zich bevindt om vochtproblemen te voorkomen.

Is er bij uw dak alleen aan de buitenkant van het houten dakbeschot een dampremmende folie aangebracht dan kunt u zonder problemen van binnenuit na isoleren.
Is dit niet het geval dan kunt u het dak vanaf de buitenzijde na isoleren. Dit is wel een flinke klus.

Hiervoor moeten de pannen en panlatten worden verwijderd om het isolatiemateriaal aan te kunnen brengen. Uw dak wordt aan de buitenzijde ‘dikker’. Voordeel hiervan is wel dat de ruimte in uw woning behouden blijft.

Let vooral op wanneer er aan de buitenzijde van het dakbeschot een dampdichte laag is aangebracht. Zou u hier van binnenuit gaan isoleren dan wordt het dakbeschot opgesloten tussen twee dampdichte lagen. U loopt dan het risico op houtrot aan uw dakconstructie.

Uw dak goed na isoleren, vraag advies aan de specialist

Als u gaat na isoleren wilt u dat dit goed gebeurt. Isoleren hoort een eenmalig investering te zijn, waar u daarna jarenlang plezier van heeft. Uw dak op een goede manier laten na isoleren? Daarvoor vraagt u advies aan de isolatiespecialist.

Een goed isolatiebedrijf zal altijd bij u langskomen om uw dak aan een grondige inspectie te onderwerpen. Want alleen dan weet u zeker wat de beste oplossing is, die past bij uw situatie. Afhankelijk van de staat van uw dakconstructie en het huidige isolatiemateriaal zal de isolatiespecialist u van passend advies voorzien.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw dak van na isolatie te voorzien? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.
Henk
Door

Henk

op 19 Jan 2021

Mijn dakbeschot is bedekt met 2 cm purschuim tussen de stoflatten. Nu wil ik de binnenkant isoleren met kant en klare isolatie platen met afwerking, mag dit en zoja, waar moet ik dan op letten

J Schutte
Door

J Schutte

op 13 Dec 2021

Oh dat heb ik ook, bij mij willen ze onder da balken een doek spannen en dan minerale wol vlokken er tussen spuiten. Vervolgen panlatten er onder en aftimmeren met gipsplaat.

J Schutte
Door

J Schutte

op 13 Dec 2021

Hoe hebben ze het bij jou opgelost?

Peter
Door

Peter

op 20 Nov 2021

Al reactie gehad ?

Reactie plaatsen