Wat is een dampscherm

Wat is een dampscherm

Een dampscherm is een laag die tijdens het isoleren wordt aangebracht, om vochtproblemen te voorkomen. Vaak wordt hiervoor een folie gebruikt. Zou er geen dampscherm worden geplaatst dan kan uw isolatiemateriaal worden aangetast door vocht. Hierdoor zal de werking en daarmee de isolatiewaarde flink dalen.

Het goed plaatsen van het isolatiemateriaal is net zo belangrijk, en misschien nog wel belangrijker, als de keus welk isolatiemateriaal u toepast in uw woning. Er zijn isolatiematerialen die al vanuit de fabriek voorzien zijn van bijvoorbeeld een folielaag, dat als dampscherm dient. Hier is vooral een naadloze plaatsing belangrijk.

Waarom een dampscherm plaatsen?

In uw woning wordt elke dag veel vocht geproduceerd door onder andere koken, douchen en ademhalen. Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Maar wanneer de warme lucht een kouder object tegenkomt zal de lucht afkoelen en niet meer alle waterdamp kunnen vasthouden.
U merkt dit bijvoorbeeld aan de beslagen ramen na het douchen. De ramen zijn hier het koudste oppervlak waar het vocht op condenseert.

Ditzelfde gebeurt bij uw dak. Warme lucht vanuit uw woning stijgt op, richting uw dak. Doordat het dak enkele graden koeler is dan de binnentemperatuur zal vocht condenseren aan de binnenzijde van uw dak. Door goede isolatie aan te brengen zal het temperatuurverschil een stuk kleiner worden dan voorheen. Maar om te voorkomen dat condens uw isolatiemateriaal aantast wordt er een dampscherm geplaatst, die het isolatiemateriaal beschermt tegen de inwerking van vocht.

Zou het dampscherm worden weggelaten dan heeft vocht vrij spel. Het kan doordringen tot in de isolatie waar het, afhankelijk van het materiaal, voor schimmel en verrotting kan zorgen. De isolatiewaarde gaat hierdoor flink omlaag, dat wilt u natuurlijk niet.

Waar wordt het dampscherm geplaatst?Dampscherm Dakisolatie raggels

Als uw dak wordt geïsoleerd gebeurt dit over het algemeen vanaf de binnenzijde. Het plaatsen van een naadloos dampscherm is heel belangrijk om in de toekomst vochtproblemen te voorkomen.
Het dampscherm wordt geplaatst aan de warme zijde van de isolatielaag.
Zou er geen dampscherm worden aangebracht of zou het dampscherm aan de koude kant worden geplaatst dan condenseert het vocht tegen uw dakbeschot. Dit heeft vervelende vochtproblemen tot gevolg.

Als uw dak wordt geïsoleerd met inblaaswol wordt er eerst een dampscherm gespannen. Hier overheen worden raggels aangebracht voor extra stevigheid en het plaatsen van de afwerking. Nadat dit bevestigd is wordt de inblaaswol tussen het dampscherm en uw dak ingeblazen. Hier vormt het een dikke isolerende laag. Het dampscherm is volledig dicht zodat er geen vocht door kan dringen. Zelfs het kleinste naadje of kiertje kan ongewenst vocht doorlaten.

Waar op letten bij het plaatsen van een dampscherm?

Een goed werkend dampscherm plaatsen vraagt de nodige aandacht. Alle naden moeten goed afgedicht worden. Let ook goed op wanneer het materiaal overlapt dat ook hier de naden goed afgeplakt worden. Er zijn hiervoor speciale afdichtingrollen of waterdichte strips op de markt.

Een dampscherm waar gaten, scheuren of naden in zitten heeft weinig effect en zal zijn werk niet goed kunnen doen. Let er daarom later ook op dat het dampscherm niet beschadigd wordt als u bijvoorbeeld een elektriciteitsleiding door wilt voeren.

Er zijn isolatiematerialen die standaard, vanuit de fabriek, al voorzien zijn van een laag die als dampscherm fungeert. Deze materialen kunnen soms (bijna) naadloos worden verwerkt. Ook dan is het belangrijk de naden extra af te dichten met bijvoorbeeld waterdichte strips.

Wilt u isolatie zonder vochtproblemen?

Vochtproblemen in huis zijn heel vervelend. Die wilt u uiteraard voorkomen. Door op de goede manier, en in de juiste volgorde, te isoleren zal vocht geen negatieve invloed meer hebben op uw woonklimaat.

Wilt u meer informatie over de juiste isolatie voor uw woning? Neem gerust contact met ons op. Wij geven u graag een passend advies.
Reactie plaatsen