Kruipruimte isoleren, hoe doet u dat het beste?

Kruipruimte isoleren, hoe doet u dat het beste?

Uw kruipruimte isoleren levert u een gemiddelde besparing van 10 tot 15% op. Uw energiekosten zullen duidelijk dalen en uw vloer voelt lekker warm aan. Er komt veel kou en vocht van onder de woning uw leefruimte binnen. Dat geeft een onaangenaam gevoel. Door deze ruimte te isoleren voorkomt u dit. Heeft u last van vochtproblemen in huis, die veroorzaakt worden door vocht onder de vloer? Ook dat is op te lossen met de juiste kruipruimte isolatie.

De functie van uw kruipruimte

De ruimte onder uw vloer wordt ook wel kruipkelder genoemd. Het is de ruimte onder de begane vloer van uw woning. Bij de meeste woningen is deze ruimte zo’n 70 tot 80 centimeter hoog en vormt een natuurlijke barrière tussen de vochtige grond en de vloer van uw woning.

In de gevel van de woning worden vaak ventilatieopeningen aangebracht. Deze zijn bedoeld om het condensatievocht uit de kruipruimte af te voeren. Er komt altijd wat vocht uit de grond vrij. Bij sommige woningen kan er zelfs een laag water in de kruipruimte staan.

In de kruipruimte lopen allerlei leidingen voor gas, water, afvoer en elektra. Als er werkzaamheden nodig zijn aan deze leidingen kunt u er vanuit de kruipkelder gemakkelijk bij.

Niet alle woningen zijn voorzien van een kruipruimte. Sommige zijn moeilijk toegankelijk of niet eens voorzien van een kruipluik. Is er ruimte onder uw vloer, dan kunnen wij deze ruimte voorzien van isolatie.

Het beste isolatiemateriaal voor uw kruipruimte

Uw kruipruimte isoleren levert u veel voordelen op. Maar welk isolatiemateriaal is hiervoor geschikt? Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen waarmee deze ruimte geïsoleerd kan worden.

Welke voor uw woning het beste is, hangt af van een aantal factoren:
• Is uw kruipruimte goed toegankelijk
• Hoe hoog is de ruimte
• Heeft u last van vochtproblemen
• Staat er wel eens water onder uw vloer

Er zijn twee manieren om de kruipruimte te isoleren. Een isolatielaag direct onder uw vloer, dit heet vloerisolatie. Of de bodem van uw kruipruimte isoleren, dit noemen we bodemisolatie.

Vloerisolatie in uw kruipruimte

Vloerisolatie wordt aangebracht aan de onderzijde van uw vloer. Hiervoor is voldoende ruimte nodig in de kruipruimte, anders kan dit isolatiemateriaal niet goed worden aangebracht. Er zijn verschillende isolatiematerialen die voor vloerisolatie gebruikt worden.

Enkele veelgebruikte vloerisolatiematerialen zijn:
• Isolatieplaten (EPS, PIR, PUR)
• Glaswol dekens
Isolatiefolie of thermokussens
• Gespoten PUR schuim
• Jetspray

Sommige vloerisolatiematerialen zijn voorzien van een dampscherm. Bijvoorbeeld isolatieplaten worden voorzien van een extra dampremmende laag waardoor vocht dat condenseert niet meer de woning kan binnendringen. Daarom is het extra belangrijk dat de isolatielaag naadloos wordt aangebracht om vochtproblemen te voorkomen.

Gespoten isolatiematerialen, zoals PUR schuim of Jetspray, vormen een egale laag onder de vloer. Deze materialen zijn ongevoelig voor vocht waardoor ze ook voorkomen dat vocht de woning binnenkomt.

In combinatie met vloerisolatie wordt ook vaak gebruik gemaakt van een bodemzeil. Hiermee wordt de grond afgedekt, zodat vocht minder makkelijk kan verdampen.

isolatiefolie aanbrengen

Bodemisolatie in uw kruipruimte

Bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van uw kruipruimte. Vocht en kou worden onder deze isolatielaag vastgehouden. De lucht boven de isolatie wordt warmer en droger. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel in huis en een flink dalende energierekening.

Bodemisolatie kan in elke kruipruimte worden aangebracht. In kruipruimten met voldoende ruimte werken isolatiechips optimaal. Heeft u minder dan 30 centimeter ruimte onder uw vloer? Isolatie met behulp van isolatieparels bieden uitkomst. De kleinste hoekjes en gaatjes worden door dit isolatiemateriaal gevuld.

Vroeger werden regelmatig schelpen gebruikt als bodemisolatie. De isolatiechips zijn afgeleid van dit principe. Schelpen hebben een goede isolerende werking, maar ze verliezen hun werking zodra ze onder water komen te staan. Heeft u dus regelmatig een laag water in uw kruipruimte dan zijn schelpen niet de beste oplossing voor u.

Isolatiechips zijn de moderne variant van schelpen isolatie. De isolerende werking is nog beter en ze zijn licht van gewicht. Hierdoor blijven de isolatiechips drijven op stijgend grondwater. U kunt daardoor altijd genieten van de isolerende werking van dit bodemisolatie materiaal.

Voordelen van kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie biedt u veel voordelen. Een van de bekendste voordelen is natuurlijk de energiebesparing die u met isolatie bereikt. Maar dat is niet het enige. Uw woning blijft in de winter langer warm en uw vloer voelt niet meer onaangenaam koud aan.
Goede isolatie voorkomt vochtproblemen en de daarbij gehorende stank en muffe lucht in huis. Doordat uw kruipruimte droger wordt krijgen schimmels geen kans meer om uw vloer aan te tasten.

De voordelen op een rij:
• Directe energiebesparing
• Maakt een einde aan vochtproblemen vanuit de kruipruimte
• Stopt schimmelvorming op muren en in uw meterkast
• Heerlijk warm aanvoelende vloer
• Aangenaam woonklimaat
• Snel en eenvoudig aan te brengen

Zelf kruipruimte isolatie aanbrengen

Bent u aan het verbouwen en wilt u meteen de isolatie van uw kruipruimte meenemen? Goed idee! Het aanbrengen van vloerisolatie is een gespecialiseerde klus. Zeker isolatiematerialen zoals isolatiefolie of thermokussens moeten nauwkeurig worden aangebracht. Een naad of beschadiging in de folie zorgt er al voor dat de isolatiewaarde minder wordt.

Voor het aanbrengen van isolatiematerialen zoals gespoten PUR schuim of Jetspray heeft u speciale apparatuur nodig. Vooral het mengen van PUR schuim is het werk voor de specialist. Er blijven giftige dampen vrijkomen uit dit isolatiemateriaal wanneer dit niet goed gedaan wordt. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.

Bodemisolatie is voor de handige doe-het-zelver vrij eenvoudig zelf aan te brengen. Isolatiechips zijn gemakkelijk te verwerken tot een mooie, egale isolatielaag onder uw vloer.
Groot voordeel van dit isolatiemateriaal is dat uw kruipruimte toegankelijk blijft. Wilt u later werkzaamheden uitvoeren aan leidingen, afvoeren of bedrading dan kunt u de isolatiechips opzij schuiven, waardoor u overal bij kunt.

bodemisolatie chips aanbrengen

Vocht in uw kruipruimte zorgt voor problemen

Nederland is een vochtig land. Veel woningen hebben last van hoge grondwater standen. De bodem onder veel huizen is constant vochtig. Dit vocht zal verdampen in uw kruipruimte en condenseren tegen de onderzijde van uw vloer. U kunt de druppels zien hangen aan de onderkant van uw balken.

Vocht, zeker in combinatie met hout, zorgt voor problemen. Houten balken die lang vochtig zijn zullen last krijgen van schimmelvorming en houtrot. Dat wilt u natuurlijk voorkomen, voor het behoudt van uw woning.

Daarnaast voelt een natte vloer kouder aan en gaat er meer energie verloren via de vloer. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen. Door de condens in uw kruipruimte wordt ook de lucht in uw woning vochtiger. Deze lucht blijft vaak onaangenaam kil aanvoelen.
Droge lucht voelt fijner en zal sneller warm worden, waardoor uw verwarming minder hard hoeft te werken.

Wanneer uw kruipruimte vochtig is, ziet u dit vaak terug in bijvoorbeeld uw meterkast. Doordat hier buizen en leidingen naar boven komen is er een verbinding met de ruimte eronder. Condens kan hier makkelijk doordringen en zorgt voor schimmelvorming.
Dit kan ook gebeuren op de muren in uw woonkamer. Bij onvoldoende ventilatie zal het vocht via de spouwmuur de muren van uw woning aantasten. Er ontstaan vochtige plekken en schimmelvorming.

Meer informatie over kruipruimte isolatie?

Uw kruipruimte isoleren is een goed idee. Voor het milieu, de energiebesparing die het u oplevert en de verhoging van uw wooncomfort. Twijfelt u welke vorm van isolatie het beste is voor uw kruipruimte? Een van onze isolatiespecialisten komt graag bij u kijken. U ontvangt passend advies over vloerisolatie en bodemisolatie en de bijbehorende offerte.

We helpen u graag aan de beste isolatie voor uw kruipruimte. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Reactie plaatsen