Isolatiefolie onder uw vloer, hoe werkt dat precies?
19 augustus 2021 

Isolatiefolie onder uw vloer, hoe werkt dat precies?

Isolatiefolie is een veel toegepast isolatiemateriaal. Folie kan op meerdere manieren als vloerisolatie gebruikt worden. Doordat folie aluminium bevat, weerkaatst het warmte. Wordt deze folie gecombineerd met lucht gevulde bubbels, dan ontstaat een grote oppervlakte met stilstaande lucht. Dit is een goede vorm van isolatie.

U kunt isolatiefolie in combinatie met stilstaande lucht vergelijken met een thermosfles. Het metaal weerkaatst de warmte terug naar binnen en de stilstaande lucht voorkomt dat de warmte ontsnapt uit de fles.

Hoe isolatiefolie kan worden toegepast onder uw vloer leest u in deze blog.

Drie manieren om isolatiefolie toe te passen

Isolatiefolie kan op verschillende manieren worden toegepast. De verwerking van folie als vloerisolatie komt zeer precies. Er mogen geen openingen in de isolatielaag zijn om condensatie tussen het isolatiemateriaal en de vloer te vermijden. Vloerisolatiefolie is volledig vochtbestendig en licht van gewicht.

In grote lijnen zijn er drie manieren om isolatiefolie toe te passen:
1. Op bodem van uw kruipruimte kan worden geïsoleerd met folie.
2. De onderkant van uw vloer kan worden voorzien van isolatiefolie.
3. Aan de bovenkant van de vloer kan een laagje folie worden bevestigd.

1. Isolatiefolie op de bodem

Isolatiefolie op de bodem van uw kruipruimte houdt kou op de bodem tegen. Hierdoor zal de temperatuur in uw kruipruimte iets omhoog gaan. Het temperatuurverschil wordt kleiner, waardoor er minder condensatie zal ontstaan. Vochtproblemen worden hierdoor minder.

2. Isolatiefolie aan de onderkant van de vloer

Er zijn verschillende isolatiefolies die kunnen worden aangebracht aan de onderzijde van uw vloer. Het is wel belangrijk dat uw kruipruimte hoog genoeg is om de folie aan te kunnen brengen. Isolatiefolie kan zowel onder houten als betonnen vloeren worden aangebracht, omdat er dampdichte en dampopen folie leverbaar is.

De folie kan tussen de balken worden aangebracht of als één laag onder uw gehele vloer. Er zijn verschillende soorten isolatiefolie, zoals reflectiefolie of thermoskussens, gemaakt van folie. Deze thermoskussens, zoals het merk Tonzon gebruikt, bestaan uit een aantal lagen dunne aluminiumfolie, waartussen lagen stilstaande lucht ontstaan. Deze folie weerkaatst warmte terug de woning in.

3. Isolatiefolie aan de bovenkant van uw vloer

Isolatiefolie aan de bovenkant van de vloer wordt regelmatig gebruikt als vorm van na-isolatie. De dunne folielaag geeft eerder geïsoleerde vloeren iets extra’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloeren waarop vloerverwarming wordt geplaatst. Vooral bij vloerverwarming is goede vloerisolatie extra belangrijk. Door een laag folie onder de vloerverwarming aan te brengen, gaat er minder warmte verloren richting de kruipruimte. De hoogte van de vloer wordt hiermee nauwelijks beïnvloed.

Isolatiefolie is niet altijd geschikt

Denkt u erover om vloerisolatiefolie te gebruiken? Dit isolatiemateriaal is niet altijd de meest geschikte oplossing. Laat voor het aanbrengen van isolatiefolie de luchtvochtigheid in de kruipruimte meten. Wanneer deze te hoog is, kunt u beter een ander isolatiemateriaal gebruiken. U loopt het risico dat uw dragende vloer door schimmel en houtrot wordt aangetast na het plaatsen van de folie. Een ervaren isolatiespecialist zal u in dit geval een andere vorm van vloerisolatie aanraden.

Toepassingen van isolatiefolie

Folie is op verschillende manieren toepasbaar in uw kruipruimte. Ze kunnen hier goede isolatiewaarden laten zien, afhankelijk van het gekozen materiaal en een juiste montage. Vloerisolatiefolie kan prima dienst doen als na-isolatie van vloeren die al voorzien zijn van oudere isolatie.

Hoe kleiner de ruimte die u wilt verwarmen, hoe sneller deze warm zal zijn. Gebruikt u bijvoorbeeld de zolder alleen als opslag, dan hoeft deze niet verwarmd te worden. In sommige gevallen is isolatiefolie een goede manier om uw tussenvloer te isoleren.

Vloerverwarming vraagt een hoge Rc-waarde. De meeste vloeren zijn voorzien van isolatie met een Rc-waarde van 3,5, wat normaal voldoende is. Plaatst u later vloerverwarming, dan wilt u eigenlijk een Rc-waarde van 5. Het plaatsen van isolatiefolie onder uw vloerverwarming helpt de warmte terug te kaatsen, waardoor er geen warmte verdwijnt naar de kruipruimte. Het voordeel? Uw vloerverwarming warmt sneller op en zal energiezuiniger zijn. Dat ziet u terug aan uw energierekening.

Isolatiefolie als bodemisolatie en vloerisolatie

Isolatiefolie werkt uitstekend als bodemisolatie. Bij het aanbrengen van onze PIF isolatiefolie brengen we eerst een bodemfolie aan. Daarna wordt er een laag PIF isolatiefolie aan de onderkant van uw vloer aangebracht. Zo krijgt u niet alleen een gezonde kruipruimte, maar ook een optimaal geïsoleerde vloer.

Wilt u meer informatie over PIF isolatiefolie? Lees er alles over op de pagina vloerisolatie met isolatiefolie. 

Reactie plaatsen