Uw woning nog energiezuiniger in 2022
25 januari 2022 

Uw woning nog energiezuiniger in 2022

Wilt u (nog) energiezuiniger gaan leven in 2022? Goed idee! We blijven verontrustende berichten horen over de opwarming van de aarde. Hoe zuiniger we omgaan met stroom en gas, hoe beter. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee, want de prijzen voor gas liegen er niet om.

Besparen op uw energierekening zit hem niet alleen in grote ingrepen, maar ook in kleine dingen. Kleine aanpassingen in uw woning die gemakkelijk haalbaar en toepasbaar zijn. Maak er een sport van om zo energiezuinig te leven in 2022 en laat u belonen met een fors lagere energierekening.

In deze blog 5 makkelijke manieren om in 2022 energiezuiniger te leven.

1. Denk bewust na over uw energieverbruik

Vaak gaan we onbedoeld slordig om met ons energieverbruik. Een simpel en waarschijnlijk herkenbaar voorbeeld: Even snel uw mobiel op de lader. Handig, de oplader zit al in het stopcontact. In de praktijk gebeurt dit vaak. Dit is niet alleen brandgevaarlijk, maar kost u ook geld. Zelfs als er niets aangesloten is, gebruikt de oplader wel stroom. Natuurlijk is dit weinig: slechts enkele euro’s per jaar, per oplader. Maar alles bij elkaar geteld is het meer dan u zou verwachten.

Bewust omgaan met energie zorgt ervoor dat u niet overal het licht laat branden, terwijl er niemand in die ruimte aanwezig is. Of dat u gaat nadenken of u altijd warm water nodig heeft om uw handen te wassen, of dat het ook met koud water kan. Veel dingen doet u in huis op de automatische piloot. Deze gewoontes kunnen onbedoeld veel energie verbruiken.    

Dit geldt ook voor allerlei apparaten die in slaapstand staan. Ook deze apparaten gebruiken stroom, terwijl u ze ook helemaal uit kunt zetten. Een televisie in slaapstand kan wel € 20,- per jaar kosten, zonder dat u hem gebruikt. Dit soort apparaten helemaal uitzetten helpt u energiezuiniger te leven. Maak het uzelf gemakkelijk en gebruik stekkerdozen met een aan-uitknop. Bent u klaar op uw kantoor of met tv kijken of gamen? Zet in één keer alle apparaten uit door de stroom er simpelweg af te halen.

Energiezuinig wonen

2. Zuinig zijn met gas en elektra

De gasprijzen zijn enorm hoog op het moment. Misschien zet u de verwarming al een graadje lager, maar hoe lang staat u onder de douche? In 5 minuten verbruikt u al 60 liter water, wat allemaal door de cv-ketel opgewarmd moet worden. Hier is gas voor nodig. Met een korte douche wordt u net zo schoon, maar u spaart wel flink wat water en gas.

We hebben in huis allerlei apparatuur om ons leven makkelijker te maken. Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine en droger. Het gebruik van een vaatwasser is zelfs energiezuiniger dan met de hand afwassen. De vaatwasser verbruikt minder water. Verwarmt u het water voor de afwas met een elektrische boiler, dan is de vaatwasser ook nog zuiniger met energie. Maar dan moet u het apparaat alleen laten draaien als hij helemaal vol is. Een halfvolle wasmachine of vaatwasser kost u meer energie en dus geld. Gaat u ook nog op 30 wassen, in plaats van op 40 graden, dan bespaart u een euro per wasbeurt en het wordt net zo schoon.

Heeft u de droger voor elke was nodig? Hang uw kleding op, daar bespaart u niet alleen energie mee, uw kleding gaat ook nog eens langer mee.  

3. Verlaag uw stroomverbruik

Uw stroomverbruik verlagen is natuurlijk een logische stap als u energiezuiniger wilt leven. Heeft u niet het idee dat u meer stroom kunt besparen? Kijk eens naar uw verlichting. Heeft u nog oude gloei- en spaarlampen in huis? Vervang deze door led verlichting. Hiermee bespaart u tientallen euro’s per jaar.

Een andere simpele truc om uw stroomverbruik naar beneden te krijgen is bijvoorbeeld uw waterkoker niet verder te vullen dan nodig. De waterkoker is één van de meest energieverslindende apparaten in huis. Vult u de hele waterkoker voor één kopje thee, dan is uw stroomverbruik hoger dan nodig.

Houd uw diepvries in de gaten. Regelmatig uw diepvries ontdooien loont. Per centimeter ijs kunt u tot wel € 30,- per jaar besparen. Zorg daarnaast dat uw vriezer goed gevuld blijft. Een volle vriezer gebruikt minder stroom dan een half gevuld apparaat.

Nieuwe apparaten gebruiken minder stroom dan oude. Het is daarom goed om op tijd oude stroomverbruikers te vervangen door een energiezuinig exemplaar. Vergeet daarbij niet uw  verwarmingsinstallatie. Goed en regelmatig onderhoud voorkomt slijtage waardoor hij meer energie gaat verbruiken. Is uw ketel al meer dan 20 jaar oud? Dan is het zeker het overwegen waard om een nieuwe ketel aan te schaffen, of misschien zelfs al over te stappen op een warmtepomp als uw woning daar klaar voor is.

Energiezuinig zelf energie opwekken

4. Zelf energie opwekken

Energiezuiniger leven wordt helemaal leuk als u zelf uw energie opwekt. De aanschaf van zonnepanelen geeft u de mogelijkheid om zelf groene energie op te wekken. Deze investering geeft een grote besparing op uw energierekening. U draagt bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming en u bent bewuster bezig met stroom, omdat u het nu zelf opwekt. Het is natuurlijk geweldig als u uw hele energieverbruik kunt dekken met uw eigen zonnepanelen.    

5. Goede isolatie maakt uw woning energiezuinig

Uiteraard mag goede woningisolatie niet in dit rijtje ontbreken. Er is geen betere manier om energie te besparen als goede isolatie. Ook in 2022 zal er vanuit gemeenten en overheid gestimuleerd worden om energiebesparende maatregelen te nemen. Er worden subsidies beschikbaar gesteld en er zijn allerlei financieel aantrekkelijke leensystemen bedacht om u de mogelijkheid te geven uw woning zo snel mogelijk energiezuinig te maken.

Houd de warmte zoveel mogelijk in uw woning. Denk er bijvoorbeeld aan om de deur naar uw bovenverdieping dicht te houden in de winter. Zo blijft de warmte in uw woonruimte en raakt u geen warmte kwijt aan ruimtes waar u niet bent. Tussenvloerisolatie is hier ook een goede oplossing voor. Isoleer uw zoldervloer, zeker als uw zolder alleen als opslag gebruikt wordt.  

De isolatiespecialisten van Helmwijk denken graag met u mee als het gaat om maximaal besparen met woningisolatie. Neem vrijblijvend contact op en ontdek energiezuinig uw woning kan worden.  

Reactie plaatsen