Energiebesparende maatregelen: Zo kunt u die financieren
25 januari 2022 

Energiebesparende maatregelen: Zo kunt u die financieren

Uw huis verduurzamen met energiebesparende maatregelen biedt veel voordelen. Het toepassen van deze maatregelen kan flink wat kosten met zich meebrengen. Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk van een comfortabele woning en een lagere energierekening genieten. Maar als u niet genoeg eigen geld heeft, zult u toch eerst moeten sparen. Of zijn er andere manieren om energiebesparende maatregelen te financieren?

De overheid en diverse gemeenten stimuleren het toepassen van energiebesparende maatregelen. Niet alleen door het geven van subsidies, maar ook door verschillende financieringsmogelijkheden, zoals voordelige leningen. De energiebespaarlening, duurzaamheidslening en duurzame monumenten-lening zijn hier goede voorbeelden van. Ook via kredietverstrekkers is het mogelijk om groene leningen af te sluiten. Maar het is ook mogelijk om via uw hypotheek energiebesparende maatregelen te financieren.

Wilt u zo snel mogelijk uw woning verduurzamen met energiebesparende maatregelen? Kijk dan eens naar een slimme manier om deze investering te financieren. Zo kunt u al jaren eerder beginnen met besparen, wat met de huidige energieprijzen geen overbodige luxe is. Natuurlijk kost geld lenen geld, maar wanneer u het goed laat doorrekenen door uw financieel adviseur, kan het lenen voor energiebesparende maatregelen voordeliger uitkomen dan u denkt.

Energiebesparende maatregelen betalen uit uw hypotheek

Sinds 2018 mag u maximaal 100% van uw woningwaarde lenen bij het afsluiten van een hypotheek. Bijkomende kosten, zoals kosten koper, zult u met eigen geld moeten betalen. Voor energiebesparende maatregelen wordt hier een uitzondering gemaakt. Deze mag u in uw hypotheek meefinancieren tot 106% van de woningwaarde.

Het toepassen van energiebesparende maatregelen maakt uw huis aantrekkelijker op de woningmarkt en verhoogt de waarde. Daarom zien hypotheekverstrekkers hier wel brood in. Heeft u al een hypotheek, ook dan kunt u gebruikmaken van deze vorm van financiering. Op dit moment stijgen de huizenprijzen enorm. Grote kans dat ook u overwaarde op uw huis heeft. Door uw hypotheek over te sluiten kunt u deze overwaarde gebruiken om uw huis te verduurzamen.

Energiebesparende maatregelen die u mag meefinancieren in uw hypotheek:

 1. Vloerisolatie
 2. Dakisolatie
 3. Spouwmuurisolatie
 4. Warmtepomp
 5. Zonnepanelen
 6. HR++ beglazing

Maakt u op deze manier geld vrij in uw hypotheek voor energiebesparende maatregelen, dan zult u dit geld wel hieraan uit moeten geven. De hypotheekverstrekker zal willen zien waar u het geld voor heeft gebruikt, en zal om aankoopnota’s vragen.

Energiebesparende maatregelen financieel

Energiezuinige huizen zijn aantrekkelijker

Energiezuinige huizen zijn aantrekkelijker voor de koper en de verkoper. Wanneer uw woning energiezuinig is, zal het meer opbrengen op de woningmarkt. Kopers zullen eerder kiezen voor een goed geïsoleerde woning, zodat ze meteen genieten van alle voordelen die woningisolatie te bieden heeft.

Ook voor de koper is een energiezuinige woning aantrekkelijk. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u een hogere hypotheek afsluiten, ook als u zelf van plan bent na de aankoop te gaan investeren in energiebesparing. Uiteraard wordt altijd gekeken of u de hypotheek kunt dragen met uw inkomsten. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

 1. U kunt tot wel € 9000,- extra lenen in uw hypotheek als u wilt investeren in energiebesparing.
 2. Koopt u een woning met minimaal een energielabel A++, afgegeven voor 1 januari 2015, of een energielabel A+++ afgegeven na 1 januari 2021, dan kunt u tot € 9000,- extra aan hypotheek krijgen.
 3. Voor een nul op de meter woning kunt u tot wel € 25.000,- extra aan hypotheek krijgen. Of   tot € 15.000,- als het gaat om een woning met energieprestatiecoëfficiënt (EPC)0, of lager zonder energieprestatiegarantie.  

Financieel aantrekkelijk energiebesparende maatregelen financieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om op een financieel aantrekkelijke manier uw huis te verduurzamen. Zo geven diverse banken rentekorting als het gaat om een energiezuinige woning. Ook als uw energielabel omhoog gaat, doordat u bijvoorbeeld uw woning heeft laten isoleren, kun u hiervoor in aanmerking komen. Rentekorting betekent dat u korting krijgt op uw hypotheekrentetarief. Deze mogelijkheid werd al gegeven bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar u kunt hier ook gebruik van maken wanneer u energiebesparende maatregelen neemt.

Weet u bij de aankoop van uw woning nog niet precies welke energiebesparende maatregelen nodig zijn? Dan is het mogelijk om bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te kiezen voor het energiebespaarbudget. U kunt dan tot 6% extra meefinancieren voor het verduurzamen van uw nieuwe huis. Er zijn ook een aantal hypotheekverstrekkers die deze mogelijkheid aanbieden zonder NHG hypotheek.    

Verschillende banken bieden duurzame hypotheken aan voor nieuwe en bestaande klanten. Afhankelijk van de geldverstrekker kan er minimaal € 2500,- tot maximaal € 30.000,- geleend worden. Vaak wordt hier een aantrekkelijk lage rente aan gekoppeld en kunt u een looptijd kiezen tussen de 5 en 15 jaar. Bij deze hypotheek wordt geen risico-opslag in rekening gebracht, dat scheelt u weer geld.

Lening energiebesparende maatregelen

Voordelig lenen voor energiebesparende maatregelen

Zeker met de gasprijzen op dit moment wilt u zo snel mogelijk gaan besparen op uw stookkosten. Het aanbrengen van goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie vragen een eenmalige investering. Daarna gaan deze materialen de levensduur van uw woning overtreffen. U blijft dus profiteren van een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Heeft u niet voldoende spaargeld beschikbaar voor het financieren van deze energiebesparende maatregelen? Dan kan een lening uitkomst bieden. Normale leningen vragen hoge rentes, waardoor u vaak duurder uit bent. Speciaal voor het verduurzamen van uw woning zijn er voordelige leningen beschikbaar. Soms kunnen er zelfs meerdere leningen afgesloten worden, of kan deze gecombineerd worden met een subsidie.

We noemen hier een aantal leningen, speciaal voor duurzame maatregelen:

De energiebespaarlening

De energiebespaarlening is speciaal in het leven geroepen voor het energiezuinig maken van bestaande woningen. Deze lening wordt afgesloten bij het Nationaal Warmtefonds, een initiatief vanuit de Rijksoverheid. Hier kunt u tegen lage rente geld lenen voor het verduurzamen van uw woning. In sommige gevallen kan er zelfs renteloos tot € 25.000,- geleend worden.

Het geleende bedrag besteed u aan bijvoorbeeld woningisolatie, een zuinige Hr-ketel, een warmtepomp of zonnepanelen. De looptijd van deze lening is tussen de 7 en 20 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Deze lening wordt bij BKR gemeld als aflopend krediet. Door de besparing die de energiebesparende maatregelen opleveren kunt u de lening weer terugbetalen.

Wilt u gebruikmaken van de energiebespaarlening, dan zult u aan diverse voorwaarden moeten voldoen:

 1. U bent de eigenaar én bewoner van deze bestaande woning.
 2. U mag nog geen negatieve BKR-notering hebben.
 3. U moet de lening kunnen terugbetalen, dit wordt getoetst, net als bij een gewone hypotheek.
 4. U betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing.
 5. Wilt u meer aflossen? Dan mag dit boetevrij.
 6. U sluit een lening af voor minimaal € 2500,-.
 7. Er worden geen afsluitkosten gerekend.
 8. Bij het aanvragen van de energiebespaarlening mag u niet ouder zijn dan 75 jaar. Vraagt u samen deze lening aan en is één van u onder de 76 jaar, dan telt alleen het inkomen van de jongste aanvrager bij de toets.
 9. Wilt u zonnepanelen financieren, dan mag u maximaal 75% van de lening hiervoor gebruiken. De overige 25% moet u besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.
 10. Heeft u al maatregelen uitgevoerd en wilt u alsnog gebruikmaken van de lening? Tot uiterlijk twee maanden na uitvoering van deze maatregelen kunt u nog een lening hiervoor aanvragen.
 11. Vraagt u een lening aan met een looptijd van 20 jaar, dan geldt er een beperking voor de investering in een warmtepomp. Deze mag niet meer kosten dan 33% van het geleende bedrag.
 12. Gaat u voor een nul op de meter woning? Dan mag u tot maximaal € 65.000,- lenen.

Financiën voor energiebesparende maatregelen

De energiebespaarlening voor VvE

Ook voor de Vereniging van Eigenaren is er een energiebespaarlening beschikbaar. Gebouwen met minimaal 8 appartementen komen in aanmerking. Het geld kan gebruikt worden om het gebouw te voorzien van goede isolatie, HR++ glas of Led-verlichting in de gezamenlijke ruimtes. De looptijd voor VvE’s kan vastgezet worden op 10, 15 of 20 jaar. Afhankelijk van de looptijd wordt de rente vastgesteld.

Wilt u als VvE de appartementen voorzien van een ‘Zeer Energiezuinig Pakket’ of zelf gaan voor nul op de meter? Dan kan er een hoger bedrag geleend worden. Afhankelijk van de geplande maatregelen wordt er een bedrag tot maximaal € 65.000,- per appartement beschikbaar gesteld.  

De groene lening

Verschillende grote banken bieden groene leningen aan. Deze leningen zijn bedoeld voor huizeneigenaren die energiebesparende maatregelen willen toepassen, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp. De looptijd verschilt per bank en ook het maximale bedrag dat u kunt lenen verschilt.

Het kan zijn dat uw eigen bank groene leningen aanbiedt. Voor klanten van bijvoorbeeld de ING is zo’n lening goedkoper, omdat klanten een lagere rente aangeboden krijgen dan mensen die geen klant zijn. Vraag daarom bij uw eigen bank naar de mogelijkheden.   

De duurzame monumenten-lening

Heeft u een rijksmonument? Dan is isoleren geen overbodige luxe. Deze schitterende gebouwen werden bij de bouw nog niet voorzien van goede isolatie. De stookkosten kunnen daarom enorm hoog zijn. Gelukkig zijn er allerlei manieren om hedendaagse isolatie toe te passen, met behoud van het karakter van het monument.

Speciaal voor het verduurzamen van rijksmonumenten is de duurzame monumenten-lening in het leven geroepen. Deze lening wordt verstrekt tegen lage rente, voor een maximale looptijd van 30 jaar. Hoeveel u kunt lenen voor het verduurzamen van uw monumentale pand wordt bepaald op basis van de maatregelenlijst op de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument.

De duurzaamheidslening

Via uw gemeente kunt u de duurzaamheidslening aanvragen. Hiermee leent u tegen een gunstig tarief het bedrag dat u nodig heeft om uw woning energiezuinig te maken. Tegen een vaste rente leent u een bedrag vanaf € 2500,- tot maximaal € 25.000,-. Aan de duurzaamheidslening zitten diverse voorwaarden verbonden:

 1. Uw woning staat in de deelnemende gemeenten.
 2. U bent eigenaar en bewoner van deze woning.
 3. U heeft een toewijzingsbrief nodig van de gemeente om deze lening te mogen aanvragen.
 4. U moet voldoen aan de inkomenseisen die de gemeente stelt, deze zijn vergelijkbaar met de gewone hypotheek.
 5. Elke maand lost u een gelijk bedrag in.
 6. Aflossen mag onbeperkte en is boetevrij.
 7. Er worden geen afsluitkosten gerekend.
 8. U mag als aanvragen niet ouder zijn dan 75 jaar.
 9. De lening wordt gemeld als aflopend krediet bij het BKR.

Eigen geld gebruiken voor financiering energiebesparende maatregelen

Heeft u een spaarpotje staan? Dan kan het lonen om dit geld te gebruiken voor het verduurzamen van uw woning. De spaarrente is op dit moment zeer laag. Op de bank levert uw geld weinig tot niets op. Als u pech heeft, betaalt u zelfs negatieve rente. Dan kunt u uw geld beter gebruiken voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Het rendement van spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld te vergelijken met een rente van 10% op een spaarrekening. Dat gaat u nu bij geen enkele bank krijgen.

Investeren in energiebesparende maatregelen gaat u veel voordelen opleveren. Het is een investering die u vanzelf weer zult terugverdienen. Daardoor heeft lenen voor de financiering van het verduurzamen van uw woning zeker zin. Binnen enkele jaren heeft u de investering er alweer uit en ook daarna blijft u genieten van een lagere energierekening. Op deze manier betaalt u vanzelf het geleende bedrag weer terug. Heeft u de lening ingelost? Dan kunt u de komende jaren zelf gaan genieten van uw lagere maandlasten. Energiebesparende maatregelen zijn daardoor een goede investering, die u altijd terugverdient.

Helmwijk is gespecialiseerd in woningisolatie. U kunt bij ons terecht voor vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Wij kijken graag met u mee wat de beste isolatie-oplossing is voor uw woning, want isoleren is maatwerk. Wij gaan altijd voor de hoogst mogelijke besparing. Worden er in uw gemeente of via de overheid subsidies gegeven? Ook hier adviseren we u in.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag een offerte aan.  

Reactie plaatsen