Spouwmuurisolatie bij monumentale panden

Spouwmuurisolatie bij monumentale panden

Een monumentaal pand van spouwmuurisolatie voorzien gaat u veel energiewinst opleveren. Maar u heeft met strikte regels te maken. U mag niet zomaar gaan isoleren. En dat is maar goed ook want een monumentaal pand heeft speciale zorg en aandacht nodig.

Monumenten hebben veel meer kieren dan moderne gebouwen. Hierdoor wordt het aanwezige vocht automatisch afgevoerd. Maar daardoor komt ook veel kou binnen, en kan warmte gemakkelijk het pand verlaten. En dat ziet u terug op uw, veel te hoge, energierekening. Uw pand heeft professioneel aangebrachte isolatie nodig, om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.

Monumentale panden zijn beschermd, u mag dus niet zomaar gaan isoleren.

Waar moet u op letten bij het isoleren van monumentale panden?

Een monument isoleren is niet altijd makkelijk. De strikte regelgeving beperkt u hierin. Om het aanzicht van het pand te beschermen zult u zich hieraan moeten houden.
Oude panden willen nog wel eens verzakt zijn. Hierdoor ontstaan kieren bij kozijnen, en de dakconstructie. Deze kieren afdichten scheelt al veel in het warmte verlies.

Het afdichten van de kieren mag niet gedaan worden met moderne middelen, zoals kit. Er zullen dezelfde materialen gebruikt moeten worden, zoals eerder gebruikt werd om dit pand te bouwen.

Monumentaal pand spouwmuurisolatie

Ook de ramen van een monumentaal pand zijn meestal enkel glas. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Maar u mag deze ramen niet zomaar vervangen voor modern dubbelglas. Er is, speciaal voor monumentale panden, monumentenglas beschikbaar. Dit glas ziet eruit als het ouderwetse glas maar isoleert beter.

Ook kan er gewerkt worden met voorzetramen, aan de binnenzijde. Panden met een monumentenstatus mogen, aan de buitenkant, niet aangepast worden. Soms heeft u wel de vrijheid om bijvoorbeeld aan de achterzijde het pand van HR++ glas te voorzien. Maar aan de voorzijde is dit meestal niet toegestaan.

Verdiep u dus goed in de regelgeving zodat u weet wat u wel en niet mag doen om het pand zo goed mogelijk te isoleren, en uw energierekening drastisch te laten dalen.

Spouwmuurisolatie bij monumentale panden, kan dat?

Aangezien spouwmuren sinds 1900 werden toegepast is de kans groot dat uw pand nog niet voorzien is van een spouwmuur. De gevel aan de buitenzijde isoleren is vrijwel onmogelijk. De originele staat, en het aanzicht van het pand, moet behouden blijven. Aan de binnenzijde heeft u vaak meer vrijheid, al hangt dit uiteraard af van het pand.

Wanneer de muur aan de binnenzijde geïsoleerd wordt gaan historische details vaak verloren. Het mooiste is natuurlijk als uw monument voorzien is van een spouwmuur. Dan kan de isolatielaag vrijwel onzichtbaar worden aangebracht, zonder de historische details aan te tasten.

Monumentale panden isoleren

Controle spouwmuur monumentaal pand

Er moet altijd een grondige controle plaatsvinden, voor de isolatielaag wordt aangebracht. De spouw moet genoeg diepte hebben voor het goed aanbrengen van de isolatie. Daarnaast moet de spouwmuur schoon zijn om koudebruggen, en de daarmee samenhangende vochtproblemen, te voorkomen.

Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij monumentale panden worden alle kieren afgedicht. Hierdoor stopt de natuurlijke ventilatie die voorheen aanwezig was. Vocht kan nu niet meer zo makkelijk het pand verlaten. Dit kan voor vervelende vochtproblemen zorgen.

Een professioneel isolatiebedrijf kan u het juiste advies geven en deze isolatiewerkzaamheden naar tevredenheid uitvoeren. Spouwmuurisolatie zorgt dan niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor de behoudt van het pand.

Professioneel spouwmuurisolatie laten aanbrengen

Spouwmuurisolatie aanbrengen is het werk voor de expert. Zeker als het gaat om een monumentaal pand. Hier moet extra goed gekeken worden naar de situatie en isolatie op maat worden geboden. Vaak werkt een combinatie van verschillende woningisolatie oplossingen hier het beste.

Helmwijk is gespecialiseerd in alle vormen van woningisolatie. Wij bekijken uw pand dan ook als één geheel. Daardoor bieden wij een totaaloplossing die u optimaal rendement levert. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren u graag.
Reactie plaatsen