Spouwmuurisolatie met parels

Spouwmuurisolatie met parels

Parels worden regelmatig gebruikt als spouwmuurisolatie. In plaats van ‘parels’ wordt er ook wel gesproken van EPS korrels. De EPS parels zijn namelijk gemaakt van Expandeerbaar Polystyreen. U zult de parels waarschijnlijk herkennen als losse korrels piepschuim.

De isolatieparels worden gebruikt om lege spouwmuren te isoleren, maar ook als na-isolatie materiaal. Dit milieuvriendelijke en dampdoorlatende materiaal kan uw energierekening met wel 20% naar beneden laten gaan.

De werking van parels als spouwmuurisolatiespouwmuurisolatie

EPS parels bestaan voornamelijk uit waterstof en koolstof. Het is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat onschadelijk is voor de gezondheid. Wanneer de parels in uw spouwmuur worden aangebracht zal de uiteindelijke massa maar voor 2% uit polystyreen bestaan. Het overgrote deel is stilstaande lucht. Omdat stilstaande lucht een goede isolator is werkt deze manier van isoleren zeer goed.

Ook op de lange termijn zullen de parels hun werk blijven doen. Bij onderzoeken is gebleken dat zelfs na 40 jaar de isolatiewaarden niet gedaald waren.

De kans is groot dat de parels de levensduur van uw woning overtreffen. Maar ook dat is geen probleem. De korrels kunnen bij de sloop van de woning worden verwijderd en gerecycleerd worden.

Hoe worden isolatieparels aangebracht in de spouwmuur?

Net als andere, veel gebruikte isolatiematerialen, worden ook de parels via gaatjes in de buitengevel, in de spouwmuur aangebracht. Het is wel een vereiste dat de spouwmuur een minimale breedte heeft van 3 centimeter. Ook mogen er geen koudebruggen aanwezig zijn, bijvoorbeeld vuil, bouwafval en cementbaarden.

De parels worden met een speciaal apparaat in de spouwmuur geblazen. Met de parels wordt er een soort lijm mee gespoten. De lijm zorgt ervoor dat de parels op hun plek blijven liggen en niet gaan inzakken. Zodra de juiste hoeveelheid parels in de muur is ingeblazen worden de gaatjes afgedicht met passende mortel.

Soorten isolatieparelsisolatieparels

Er zijn verschillende merken isolatieparels op de markt. Elk met zijn eigen isolatiewaarden en technische eigenschappen. Een goede vergelijking van deze parels is aan te raden. Kies altijd voor de laagste lambdawaarde. Deze isoleren het beste. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Wij werken met Neopixels parels. In deze parels is grafiet verwerkt. Vandaar de grijze kleur. Het grafiet zorgt ervoor dat de isolatiewaarde wel 20% hoger ligt dan de standaard witte parels!
Grafiet zorgt namelijk voor een betere warmte reflectie.

Met een lambdawaarde van 0,033 W/m.K. hebben deze parels de hoogste isolatiewaarde.

Waarom isolatieparels als spouwmuurisolatie

Isolatieparels hebben veel goede eigenschappen en isoleren uitstekend. Ze zijn ongevoelig voor vocht, schimmel en bacteriën. En doordat ze 100% te recyclen zijn is het een milieuvriendelijke en duurzame isolatieoplossing. In tegenstelling tot bijvoorbeeld PUR schuim zijn de parels niet schadelijk voor de gezondheid. Dat is een fijn gevoel.

Zijn isolatieparels altijd de beste oplossing?

Wanneer u uw spouwmuur wilt laten isoleren heeft u de keus uit verschillende isolatiematerialen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Uiteraard zal uw spouwmuur mede de keus bepalen. De hoeveelheid ruimte in de spouw en de staat van uw muur kan beperkingen geven in uw keus.

Wanneer uw spouw niet breed genoeg is, of er is al een laag verouderd isolatiemateriaal aanwezig, kan het zijn dat isolatieparels niet de beste oplossing zijn. Wij gebruiken voor het na-isoleren van spouwmuren vaak Helmfoam. Dit materiaal drukt oude isolatielagen samen waardoor een nieuwe, optimale isolatielaag ontstaat.

helmfoam spouwmuur na-isoleren

De beste spouwmuurisolatie voor uw woning

Wilt u weten welk spouwmuurisolatiemateriaal bij uw woning het beste rendement geeft? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze isolatiespecialisten inspecteren uw spouwmuur en geven u passend advies, voor het beste resultaat.

Wij gaan altijd voor het hoogst haalbare resultaat. Wilt u weten wat bij uw woning mogelijk is? Vraag het ons!
Reactie plaatsen