Spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen achteraf aanbrengen?

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen achteraf aanbrengen?

U zou verwachten dat spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen tijdens de bouw wordt aangebracht. Maar regelmatig is dit het werk van na-isolatiebedrijven. Het tekort aan metselaars op de bouw is hiervan vaak de oorzaak. Ook een te lange levertijd van isolatiematerialen kan de bouw zo erg vertragen dat ervoor wordt gekozen de spouwmuurisolatie pas achteraf aan te brengen.

Heeft dat effect op de kwaliteit van de spouwmuurisolatie, zult u denken. Gelukkig niet. Bij bestaande woningen wordt na-isolatie veelvuldig toegepast, met zeer goed resultaat. Nieuwbouwwoningen hebben over het algemeen een bredere spouwmuur, waar een dikkere laag isolatiemateriaal in past. En hoe dikker deze laag, hoe beter de isolatiewaarde.

Spouwmuurisolatie achteraf aanbrengen bij nieuwbouw

Na-isoleren van nieuwbouwwoningen kan betere isolatie opleveren, vinden isolatiespecialisten. Vaak wordt er tijdens de bouw gebruik gemaakt van kant-en-klare isolatieplaten. Deze moeten naadloos worden aangebracht om een optimale isolatie te waarborgen. Maar in de haast, tijdens de bouw, wordt dit niet altijd even netjes gedaan. Hierdoor ontstaat er geen egale isolatielaag.

Na de bouw spouwmuurisolatie aanbrengen wordt gedaan door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Vaak worden hier isolatiematerialen zoals inblaaswol gebruikt. Deze minerale wol vlokken worden in de spouwmuur geblazen, waar ze een mooie egale isolatielaag vormen.
Deze laag zal niet inzakken en blijft de gehele levensduur van de woning optimaal presteren. Zowel thermisch gezien, als akoestisch. Want inblaaswol heeft ook een geluidsdempende werking.

Spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen

Spouwmuren na-isoleren bespaart tijd tijdens de bouw

Het grootste voordeel van spouwmuren pas achteraf van isolatiemateriaal voorzien is de tijdsbesparing. Er is een dringend tekort aan metselaars op het bouwterrein. Een metselaar zou alleen moeten metselen, maar deze is over het algemeen ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de isolatie tussen de spouwmuur.

Een tijdrovende klus waar de metselaar niet in gespecialiseerd is, en vaak niet op zit te wachten. Isolatiemateriaal moet goed sluitend, tot in de kleinste hoekjes en gaatjes worden aangebracht. Dat is voor een metselaar niet altijd even makkelijk.
Met na-isoleren van de nieuwbouwwoning wordt dit op een goede manier opgepakt. De metselaar is niet onnodig veel tijd kwijt met isoleren, en de isolatiespecialist zorg voor een perfect vullende isolatielaag in de spouwmuur.

Hoge isolatiewaarde spouwmuren nieuwbouwwoning

Met het na-isoleren van bestaande spouwmuren kan al een R-waarde van 4,5 gehaald worden, afhankelijk van de beschikbare ruimte in de spouwmuur. Standaard heeft de spouw van bestaande woningen zo’n 155 mm diepte.
Bij nieuwbouwwoningen is dit meer. Daar kan wel een 250 mm diepe spouw aanwezig zijn. Deze ruimte voorzien van een hoge kwaliteit isolatiemateriaal kan een R-waarde van 7 opleveren.

Normaal wordt een woning van na-isolatie voorzien via gaatje in de voegen van de buitenmuur. De gaten kunnen hier niet al te groot zijn. Doordat de spouwmuren van nieuwbouwwoningen via de binnenmuur gevuld kunnen worden, kunnen deze gaten ook groter zijn. Zo past er een grotere nozzle op de inblaasmachine, waardoor de minerale vlokken verder in de spouw worden geblazen.

Na het vullen van de spouwmuur worden de gaten netjes afgedicht. De muur wordt afgewerkt met een stuclaag waardoor de gaten onzichtbaar zijn.

Spouwmuur achteraf isoleren nieuwbouwwoning

Achteraf isoleren van de spouwmuur maakt nieuwbouwwoning niet duurder

Het achteraf isoleren van de spouwmuur klinkt als een extra handeling maar maakt de bouw van uw nieuwbouwwoning niet duurder. De metselaar bespaart tijd en er zijn minder logistieke kosten. Ook hebben de mensen op het bouwterrein geen last van al het afval dat isolatiemateriaal met zich meebrengt. Geen rondslingerend plastic en pallets, maar een schone bouw.

Dat met na-isolatie de luchtspouw verdwijnt is ook geen probleem. De luchtspouw is overbodig en niet nodig om de buitenmuur droog te houden. Zeker met het gebruik van de juiste isolatiematerialen. Deze moderne materialen zorgen voor een goede, ademende isolatielaag, die ongevoelig is voor vocht en schimmelvorming.

Verschillende spouwmuurisolatiematerialen voor nieuwbouwwoningen

Er zijn verschillende spouwmuurisolatiematerialen beschikbaar voor nieuwbouwwoningen. Naast de inblaaswol zijn ook HR++ isolatieparels geschikt om na de bouw de spouwmuur mee te isoleren.
Uiteraard is het in alle gevallen belangrijk dat de spouwmuren vrij zijn van bouwafval en cementbaarden, die koudebruggen kunnen veroorzaken.

Tijdens de bouw mag er geen rommel in de spouw achterblijven. Dit kan voor vochtuitslag op de binnenmuur zorgen en uw isolatiemateriaal kan niet optimaal zijn werk doen. Gelukkig valt dat tegenwoordig in de nieuwbouw wel mee. Vaak controleert de isolatiespecialist de spouwmuur nog even met een camera voor er met isoleren begonnen wordt.

Wilt u meer weten over het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag over alle vormen van woningisolatie.
Reactie plaatsen