Witte of grijze isolatieparels als spouwmuurisolatie?

Witte of grijze isolatieparels als spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie met parels, dat lijkt u wel wat. Maar nu blijkt dat er allerlei verschillende parels aangeboden worden. EPS isolatieparels, dat zijn van die piepschuim bolletjes. U verwacht in eerste instantie witte bolletjes, maar er blijken ook grijze en zwarte te zijn.

Het grootste verschil zit hem in de isolatiewaarde van de parels. Vergelijk daarom goed welke parels u aangeboden worden in de offerte. U wilt uiteraard de beste isolatiewaarde, want u wilt de hoogste haalbare besparing realiseren.

3 generaties isolatieparels

In de jaren ’70 kwamen de eerste isolatieparels op de markt. Dit waren de witte HR+ parels, speciaal ontwikkeld voor spouwmuurisolatie.

Rond 1997 kwam BASF met een innovatieve uitvinding. Door het toevoegen van grafiet aan de parels kregen deze een veel betere reflectie van koude en warmte. Hierdoor is de isolatiekwaliteit zo’n 20% beter dan de HR+ parels. Ongeveer 5 jaar geleden werden de eerste grijze HR++ parels geproduceerd en gebruikt voor spouwmuurisolatie.

Ondertussen is er nog een derde generatie parels toegevoegd, de Neopixels, die zelfs staan voor Triple HR isolatie.

Isolatiekorrels of isolatieparels?

Verwar isolatieparels niet met isolatiekorrels. Isolatiekorrels zijn gemaakt van perliet. Dit is een vulkanisch glas. Dit isolatiemateriaal is volledig natuurlijk, waterafstotend en wordt ook toegepast als spouwmuurisolatie.

Toch is het niet vergelijkbaar met isolatieparels. De isolatiewaarde van de parels ligt beduidend hoger dan die van de korrels. Dit wordt mede veroorzaakt door de vorm van de korrels.
In tegenstelling tot de korrels hebben isolatieparels een mooie, ronde vorm. Door deze vorm ontstaat een perfecte verhouding van isolatiemateriaal en stilstaande lucht in uw spouwmuur.

In de spouwmuur is zo’n 20% van de ruimte gevuld met isolatieparels. De rest van de ruimte is stilstaande lucht, de beste isolator die er is.

Spouwmuurisolatie met parels

De beste vorm isolatieparels

Er worden veel verschillende isolatieparels aangeboden. Helaas ook diverse van slechte kwaliteit. De parels kunnen op 2 verschillende manieren geproduceerd worden. Bij de oudste methode ontstaan mooie, ronde korrels. Het oppervlak is glad en gesloten.
Bij de andere, goedkopere methode krijgen de parels een boon- of eivorm. Dit komt de isolatiewaarde niet ten goede. Om dezelfde reden als de hierboven genoemde isolatiekorrels.
Daarnaast is de structuur van het oppervlak vaak niet glad, maar zelfs poreus. Hierdoor zijn de parels kwetsbaarder en gevoeliger voor vochtopname. En dat wilt u niet bij spouwmuurisolatie.

Laat de kleur u niet voor de gek houden

Het verschil tussen witte en grijze isolatieparels is duidelijk te zien. Maar er zijn ook diverse tinten grijs op de markt. Volgens de verkoper zouden de donkere parels meer grafiet bevatten. Dit is niet waar.

De parels kunnen maar 4% aan stoffen vasthouden. En de grijze parels doen dit. Het verschil in kleur is afkomstig van de grootte van de grafiet deeltjes. Hoe groter deze zijn, hoe donkerder de parels zullen kleuren. Dit heeft geen enkele invloed op de isolatiewaarde.

Pas wel op met de zwarte parels. Het is een mooi verhaal dat, zonder technische kennis, heel geloofwaardig over kan komen; hoe donkerder, hoe beter de isolatiewaarde.
Dit is grote onzin. Zwarte parels zijn vaak roetparels. Hierin zit geen grafiet verwerkt.

Roet is uiteraard veel goedkoper dan grafiet. Maar roet komt nog niet eens in de buurt van de reflectiewaarde van grafiet. Hierdoor hebben roetparels een veel mindere isolatiewaarde.
Bijkomend nadeel is het roet dat zich verspreid wanneer deze parels worden aangebracht. Alles in de omgeving komt onder een zwart roetlaagje te zitten. Als u pech heeft ook op uw interieur!

Kies de beste isolatieparels voor uw woning

Isolatieparels als spouwmuurisolatie kan u veel energiebesparing opleveren, mits u de goede parels kiest. Maar uw spouwmuur moet ook nog geschikt zijn voor het aanbrengen van isolatieparels. De kleine parels hebben maar een beperkte ruimte nodig, maar deze ruimte moet er wel zijn.

Daarnaast is het belangrijk te laten controleren of er oude isolatielagen aanwezig zijn in de spouwmuur. Daarom voeren onze isolatiespecialisten altijd een grondige controle uit, om er zeker van te zijn dat u de beste keuze kunt maken.

Want alleen met het beste isolatiemateriaal kunt u genieten van een zo hoog mogelijke besparing op uw energiekosten. Daar helpen wij u graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor passend advies en een offerte.
Reactie plaatsen