Werkt spouwmuurisolatie ook als geluidsisolatie?

Werkt spouwmuurisolatie ook als geluidsisolatie?

Niet elk isolatiemateriaal zal ook als akoestische isolatie werken. Ga er dus niet altijd vanuit dat uw spouwmuurisolatie alle geluiden van buitenaf zal tegenhouden.

Spouwmuurisolatie is vooral bedoeld als energiebesparende maatregel. Uw stookkosten worden hierdoor lager en uw wooncomfort verhoogd. Bijkomend voordeel kan een geluidsisolerende werking zijn, als het juiste isolatiemateriaal wordt gekozen.

Hoeveel geluidsisolatie kunt u verwachten van spouwmuurisolatie?

Geluidshinder is erg persoonlijk. Geluiden waar sommige mensen geen last van hebben kunnen voor anderen een bron van ergernis zijn. Afhankelijk van de geluiden waar u zich aan stoort kan spouwmuurisolatie deze bron van geluid verminderen.

Natuurlijk moet er wel een spouwmuur aanwezig zijn. Is uw woning gebouwd na 1925 dan is de kans groot dat deze gebouwd is met spouwmuur. Is uw woning van vóór 1925 dan is er waarschijnlijk nog geen spouwmuurisolatie aanwezig. In deze spouwmuur isolatiemateriaal aanbrengen zorgt in ieder geval voor een flinke besparing op uw energierekening.

Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal kunt u meer of minder geluidsisolatie verwachten. Hoe ‘wolliger’ en dikker de isolatielaag, hoe beter geluiden worden gedempt. Harder, stugger materiaal zal de trillingen die geluiden veroorzaken minder goed absorberen, en daardoor minder goed geluiden dempen.

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Verschillende soorten geluidsisolatie

U kunt last hebben van zogenaamde contactgeluiden en/of luchtgeluiden. Contactgeluiden ontstaan doordat bijvoorbeeld balken en vloeren trillen, deze trillingen worden zelfs in het aangrenzende huis waargenomen. Door het isoleren van de muur zult u deze trillingen niet tegengaan.

Om contactgeluiden tegen te gaan kan er een voorzetwand met isolatie geplaatst worden. Door deze ‘los’ voor de bestaande muur te plaatsen worden contactgeluiden niet langer doorgegeven via de muur.

Luchtgeluiden daarentegen worden veroorzaakt door trillende lucht. Het geluid van een vliegtuig, harde stemmen of een storm is hiervan een goed voorbeeld. Deze trillingen kunnen zowel via de wanden als het dak binnenkomen.
Worden uw muren gevuld met een geluidsabsorberende materiaal dan zullen deze luchtgeluiden sterk verminderen.

Spouwmuurisolatie, minder geluid en minder energieverbruik

Door spouwmuurisolatie te plaatsen voorkomt u warmteverlies via de muren van uw woning. De lege ruimte in uw spouwmuur wordt opgevuld, waardoor de massa in de muur wordt vergroot. Deze massa heeft altijd een geluidsabsorberend vermogen.

Hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt is afhankelijk van het isolatiemateriaal. Niet elk materiaal is hiervoor even geschikt. Bekende spouwmuurisolatiematerialen, zoals glaswol en isolatieparels, vergroten de massa in de muur. Hoewel ze geluiden dempen zullen er altijd omgevingsgeluiden hun weg naar binnen vinden, hetzij gedempt.

Inblaaswol

Gaat akoestische isolatie ten kosten van thermische isolatie?

Thermische en akoestisch isolatie zijn twee verschillende dingen. Toch kunnen ze bij spouwmuurisolatie goed samengaan. Kiest u voor een isolatiemateriaal zoals inblaaswol, dan profiteert u van zowel de thermische als geluidsreducerende voordelen.

Inblaaswol is een zeer geschikt isolatiemateriaal voor (tussen)vloeren en (tussen)wanden, maar ook als dakisolatie werkt het uitstekend. De losse vlokken worden in de lege ruimten geblazen. Hier dichten ze kieren en naden af. Er ontstaat een egale deken van hoogwaardig isolatiemateriaal, die ervoor zorgt dat er geen warmte of geluid meer kan ontsnappen.

Hoeveel effect heeft spouwmuurisolatie bij uw woning?

Is uw woning al voorzien van spouwmuurisolatie? En is isoleren van uw spouwmuren überhaupt mogelijk? Deze en andere vragen beantwoorden onze isolatiespecialisten graag.
Na een grondige inspectie van uw spouwmuur kunnen zij u precies vertellen welke winst er nog te behalen valt.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op, wij helpen u graag.
Reactie plaatsen