Isoleren met voorzetwand, hoe werkt dat?
11 mei 2021 

Isoleren met voorzetwand, hoe werkt dat?

Isoleren met een voorzetwand kan in diverse woningen de oplossing bieden om warmteverlies tegen te gaan. Zeker in woningen zonder spouwmuren of wanneer u in een appartement woont en buiten de VvE om uw isolatie wilt verbeteren.

Na het dak is de muur het grootste oppervlak waar warmte uw woning verlaat. Daarnaast zorgen koude muren voor een onaangenaam gevoel in huis. Slechte of ongeïsoleerde muren veroorzaken koudeval, dit is de belangrijkste veroorzaker van tocht in huis. Door uw muren van goede isolatie te voorzien worden ze warmer en zal uw woning direct comfortabeler aanvoelen.

Zeker wanneer u uw woning energieneutraal wilt maken is er een dik pak isolatiemateriaal nodig. Er bestaat een kans dat uw huidige spouwmuur niet breed genoeg is om deze hoeveelheid isolatiemateriaal kwijt te kunnen. Extra isoleren met een voorzetwand kan hier de oplossing bieden om toch de gewenste isolatiewaarde te halen.

Hoe werkt isoleren met een voorzetwand eigenlijk en wat komt erbij kijken? U leest het in deze blog.

Waarom isoleren met voorzetwand

Wanneer uw woning gebouwd is voor 1920 heeft u waarschijnlijk geen spouwmuur. Daardoor zal uw energierekening behoorlijk hoog uitvallen. Wilt u gaan isoleren, dan is er geen spouw om te vullen met isolatiemateriaal. U heeft de mogelijkheid om buitengevelisolatie toe te passen of u gaat isoleren met een voorzetwand.

Ook bij nieuwere woningen kan isoleren met een voorzetwand de oplossing bieden. Vanaf 1920 werd er een smalle spouwmuur gemaakt bij de bouw, maar deze werd nog niet voorzien van isolatiemateriaal. Dat gebeurde pas vanaf 1975. Al waren de eisen die aan deze isolatie gesteld waren nog minimaal. Vergeleken met nu stelt deze isolatie weinig voor. De tegenwoordige nieuwbouwhuizen worden gebouwd met hoge isolatie-eisen en bij voorkeur energieneutraal.

Om u een voorbeeld te geven:
• Tot 2013 was een isolatiewaarde van Rc 2,5 gebruikelijk voor muren.
• Vanaf 2013 werd dit al een Rc-waarde van 3,5.
• Opgevolgd door een Rc-waarde van 4,5 in 2016.
• En tegenwoordig is een Rc-waarde van 6,0 de standaard voor energieneutrale woningen.

Isoleren met voorzetwanden

Hoe bereikt u zo’n hoge isolatiewaarde?

U zult begrijpen dat tegenwoordig bij de bouw een veel dikkere spouwmuur wordt gemaakt en het isolatiemateriaal velen malen beter is dan vroeger. Wilt u graag uw woning toekomstbestendig maken en voor een (bijna) nul-op-de-meter woning gaan? Dan is daar heel wat isolatiemateriaal voor nodig.

Om bij uw huidige woning een isolatiewaarde van 4,5 of zelfs 6 te bereiken heeft u een lege spouw nodig van minimaal 14 centimeter breed. Hoewel de breedte van de spouwmuren door de jaren heen steeds breder is geworden zullen weinig woningen een lege spouw van 14 centimeter hebben. Zeker gezien het feit dat de eerste woningen die werden gebouwd met een lege spouwmuur maar maximaal 7 centimeter breed zijn. Woningen die later een bredere spouw kregen, werden al gevuld met een dunne laag isolatie en die heeft ondertussen zijn beste tijd wel gehad.

Heeft u een spouwmuur, dan kunt u de isolatiewaarde van uw muren verhogen met goede na-isolatie. Hiermee houdt u al kostbare warmte binnen, maar het is vaak niet voldoende om van het gas los te gaan en uw woning te verwarmen met een warmtepomp.

Goede redenen om te isoleren met een voorzetwand

Uiteindelijke moeten we allemaal van het gas los. Hiervoor zijn allerlei energiebesparende maatregelen beschikbaar. De belangrijkste stappen zijn het isoleren van uw woning en het vervangen van uw ramen door goed isolerend glas.

Om definitief afscheid te nemen van uw cv-ketel en over te gaan op een warmtepomp is naast spouwmuurisolatie vaak meer nodig. Extra isolatie kan aangebracht worden aan de binnen- of buitenkant van uw muren. Hierbij heeft het aanbrengen van buitengevelisolatie de voorkeur, omdat u hiermee koudebruggen voorkomt die kunnen ontstaan bij de aansluiting van uw vloer en muren. Buitengevelisolatie is niet altijd mogelijk, zoals bij monumenten. Of bent u zelf geen eigenaar van de buitenmuur, zoals bij een VvE appartement of staat uw buitenmuur strak op de perceelgrens, waardoor u geen ruimte heeft om uw muur dikker te maken.

Dit zijn goede redenen om de isolatie van uw muren met een voorzetwand te regelen. Isoleren van binnenuit is vaak een stuk goedkoper dan buitengevelisolatie en u kunt het eigenlijk altijd toepassen.

Is isoleren met een voorzetwand de beste oplossing voor u?

Bent u benieuwd of isoleren met een voorzetwand de oplossing is voor uw woning? Heeft u speciale wensen of vragen? Stel ze gerust aan de isolatiespecialist van Helmwijk. Wij denken graag met u mee en geven u persoonlijk advies over uw woningisolatie. U bent bij ons aan het juiste adres voor alle soorten woningisolatie. Wij stemmen graag uw dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie op elkaar af, zodat u een zo hoog mogelijke besparing kunt realiseren op uw energierekening.

Ben u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij adviseren u graag over isoleren met een voorzetwand. 

Reactie plaatsen