Purschuim spouwmuurisolatie

Purschuim spouwmuurisolatie

Purschuim als spouwmuurisolatie is een populair isolatiemateriaal. Ondanks de negatieve verhalen die er rond gaan over dit isolatiemateriaal.
Purschuim, ook wel PUR of polyurethaan genoemd, kan toegepast worden bij verschillende vormen van woningisolatie. Als vloerisolatie, dakisolatie en voor het na-isoleren van spouwmuren.

Purschuim wordt in veel producten gebruik, waar we dagelijks mee in aanraking komen. Het zit in auto’s, koelkasten, matrassen en zelfs in uw bureaustoel. Als het zo algemeen gebruikt wordt kan het toch niet gevaarlijk zijn, zou u denken.

Toch is er een wezenlijk verschil tussen kant en klare purschuim producten of het ter plekke mengen en aanbrengen van deze stof als isolatiemateriaal. Wij leggen u uit hoe purschuim wordt toegepast als spouwmuurisolatie en welke alternatieven er zijn.

Purschuim isolatie in spouwmuur

Spouwmuurisolatie aanbrengen met purschuim

Wanneer purschuim wordt aangebracht als spouwmuurisolatie worden de twee componenten ter plekke gemengd. Dit moet in exact de juiste verhouding gebeuren. En ook de verwerkingstemperatuur moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Wanneer dit goed gebeurt zal het vloeibare materiaal binnen enkele minuten veranderen in hardschuim.

Tijdens dit chemische proces komen er gassen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er strenge richtlijnen opgesteld voor het werken met purschuim. Zo mogen de bewoners van het huis, waar purschuim isolatie wordt aangebracht, tijdens de werkzaamheden niet aanwezig zijn. Ook twee uur na het aanbrengen is dit niet toegestaan.
Wordt purschuim toegepast als vloerisolatie dan is de kruipruimte tot 14 dagen na het aanbrengen verboden terrein. De dagen na het aanbrengen moet de woning dagelijks goed gelucht worden. Soms wordt zelfs het aanbrengen van ventilatieroosters aangeraden, voor pertinente ventilatie.

Wat kan er mis gaan bij het gebruik van purschuim als spouwmuurisolatie?

Het aanbrengen van purschuim als spouwmuurisolatie is werk voor een expert op dit gebied. De richtlijnen voor verwerking komen erg nauw. Wordt het niet op de juiste manier gemengd en/of aangebracht dan gaat het mis. Het purschuim blijft dan zacht en nat, de chemische dampen blijven vrijkomen uit het materiaal en hebben een negatief effect op de gezondheid.

Bij het mengen van purschuim voor isolatiedoeleinden moeten de twee componenten, polyol en isocyanaat, is exact de juiste verhouding gemengd worden. Bij de chemische reactie ontstaat polyurethaan. Aan deze elastische en rubberachtige substantie wordt een blaasmiddel toegevoegd, zodat het in de spouwmuur kan worden aangebracht. Door dit blaasmiddel komen er gasbelletjes in de purschuim laag.

Onder druk zet het purschuim uit en zal alle hoeken, naden en kieren vullen. Als alles goed is gegaan zal de isolatielaag na twee uur volledig hard en afgekoeld zijn. Wordt er teveel purschuim aangebracht, op de verkeerde plekken of onder te hoge druk dan loopt u het risico op beschadigingen aan spouwbladen en ramen.

Purschuim materiaal dat niet goed gemengd is mag niet aangebracht worden. Maar hier gaat het nog wel eens mis, door onvoldoende controle of onervaren personeel.
Als de substantie eenmaal in uw spouwmuur is aangebracht hecht het zich overal aan vast en is moeilijk te verwijderen.

Alternatief voor purschuim als spouwmuurisolatie

Purschuim als spouwmuurisolatie wordt geroemd om zijn hoge isolerende eigenschappen. Ook is het waterafstotend en ongevoelig voor vocht. Maar het is ook één van de minder milieuvriendelijke isolatiematerialen. Zowel het purschuim als de bouwmaterialen waarmee het in aanraking is geweest zijn niet meer herbruikbaar.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor purschuim isolatie. Isolatiematerialen die geen risico’s opleveren voor de gezondheid, vaak nog goedkoper zijn en ook nog betere resultaten opleveren.

Wij gebruiken geen purschuim als spouwmuurisolatie, om bovengenoemde redenen. En omdat wij een veel beter alternatief leveren.

helmfoam spouwmuur na-isolerenHelmfoam na-isoleren

Spouwmuurisolatie met Helmfoam

Wij gebruiken onder andere Helmfoam voor het isoleren van spouwmuren. Dit isolatiemateriaal is het perfecte alternatief voor purschuim. Het heeft alle positieve eigenschappen, en geen enkele van de negatieve effecten.

Bij het toepassen van Helmfoam komen geen schadelijke gassen vrij, er wordt gebruik gemaakt van lucht voor het opschuimen. Daardoor heeft u geen last van de chemische lucht die purschuim voor enkele dagen in uw woning achterlaat. Helmfoam is volledig geurneutraal.

Helmfoam vormt een vloeibaar schuim dat niet plakt of opzwelt, maar toch doordringt tot in de kleinste hoekjes. Een prachtige, egale isolatielaag met ideale isolatiewaarden is het resultaat. Er komt geen hoge druk aan te pas, waardoor er geen gevaar is voor schade aan uw spouwbladen en ramen.
En in tegenstelling tot purschuim voldoet Helmfoam aan de brandvoorschriften met een B klassering.

Wilt u optimale spouwmuurisolatie zonder risico’s op schade en gezondheidsproblemen? Neem gerust contact op met onze isolatiespecialisten. Zij vertellen u graag over de alternatieven voor purschuim spouwmuurisolatie.
Reactie plaatsen