Vloerisolatie, hoe dik moet het aangebracht worden?

Vloerisolatie, hoe dik moet het aangebracht worden?

Hoe dik moet vloerisolatie zijn? Hoe dik moet de laag vloerisolatie aangebracht worden om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te krijgen? Zeker wanneer u niet veel ruimte in uw kruipruimte heeft, kan dit een belangrijke vraag zijn. U wilt natuurlijk wel dat uw kruipruimte toegankelijk blijft voor werkzaamheden in de toekomst.

Sommige isolatiematerialen nemen zoveel plek in dat u nog maar weinig ruimte in uw kruipruimte overhoudt. Of ze zijn zo kwetsbaar dat u (bijna) niet in uw kruipruimte kunt komen zonder uw vloerisolatie te beschadigen. Dit is niet handig als u werkzaamheden uit wilt voeren aan buizen of bekabeling onder uw vloer.

Hoe bepaalt u de dikte van uw vloerisolatie?

Hoe dik de vloerisolatie laag moet worden hangt van meerdere factoren af. In de regel geldt, hoe dikker de isolatielaag hoe hoger de isolatiewaarde. In principe zou u dus een zo dik mogelijke laag vloerisolatie onder uw vloer moeten aanbrengen.

Maar dit is niet altijd praktisch. Zeker als er gewerkt wordt met vaste materialen, zoals isolatieplaten of gespoten isolatie zoals purschuim kan dit later lelijk in de weg zitten. Dit geldt ook voor kwetsbare en omvangrijke isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld Tonzon isolatiefolie.

Om de juiste dikte te bepalen is het vooral belangrijk te kijken naar de Rd-waarde die behaald kan worden met een specifiek isolatiemateriaal.

PIF-isolatie

Minimale dikte van vloerisolatie

Er is ook een minimale dikte voor het aanbrengen van vloerisolatie. Dit kan ook gelden wanneer u gebruik wilt maken van subsidie voor vloerisolatie. U zult dan minimaal een Rd-waarde van 3,5 m2K/W moeten halen.
Wilt u meer weten of de termen die gebruikt worden voor isolatiewaarden? Lees dan ons artikel “Wat betekenen de isolatiewaarden bij vloerisolatie”.

Om deze minimale isolatiewaarde te halen is bij elk isolatiemateriaal een andere dikte nodig. Veel mensen kiezen voor een dikkere isolatielaag dan minimaal nodig is. Vaak valt de meerprijs mee, terwijl het rendement van de vloerisolatie duidelijk hoger ligt.

Wettelijke dikte vloerisolatie bij nieuwbouw

Om u een idee te geven van de vloerisolatie dikte die wordt gebruikt bij de bouw van moderne woningen geven we u hier een overzicht. Bij nieuwbouw woningen vanaf 2018 wordt verplicht een vloerisolatie aangebracht met een maximale u-waarde van 0,24. Hiervoor is een dikte nodig van:
  • 11 centimeter PIR
  • 15 centimeter minerale wol
  • 16 centimeter papiercellulose
Lage energiewoningen moeten aan nog strengere eisen voldoen. Voor een u-waarde van o.20 hebben ze een vloerisolatie dikte nodig van:
  • 13 centimeter PIR
  • 18 centimeter minerale wol
  • 19 centimeter papiercellulose
Bij een passiefhuis wordt een maximale u-waarde van 0.15 nagestreefd. Dit wordt bereikte met een vloerisolatie dikte van:
  • 17 centimeter PIR
  • 23 centimeter minerale wol
  • 25 centimeter papiercellulose
 

Een dikke isolatielaag zonder nadelen

Dat een dikke isolatielaag beter is komt niet altijd goed uit. Zeker als u een krappe kruipruimte heeft waar veel leidingen en buizen lopen.
Isolatiematerialen die een vaste laag vormen, zoals gespoten purschuim zijn hier niet handig. Als u later nog eens bij uw leidingen of buizen wilt komen zult u eerst de isolatielaag moeten beschadigen of zelfs weghalen. Anders komt u er niet meer bij.

Gelukkig zijn er ook isolatiematerialen die, zelfs in een dikke laag, uw kruipruimte toegankelijk houden. Zo heeft u alle voordelen van een dikke isolatielaag zonder de nadelen.

Bodemisolatie Drocom IsolatieChips

De dikste isolatielaag voor uw kruipruimte

Wilt u optimaal profiteren van een dikke isolatielaag onder uw vloer zonder de nadelen? Dan is bodemisolatie met DroCom isolatiechips zeker iets voor u.

DroCom isolatiechips worden in een dikke, egale laag in uw kruipruimte aangebracht. Hier houden ze het vocht op de bodem vast, waardoor uw woning een droger en gezonder leefklimaat krijgt.
Het materiaal is super licht en gemakkelijk opzij te schuiven. Daardoor blijft uw kruipruimte nog net zo goed toegankelijk als voorheen. Ook leidingen en buizen blijven prima bereikbaar voor onderhoud en reparaties.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vloerisolatie bij uw woning? Onze isolatiespecialisten komen graag bij u langs voor een eerlijk advies.
Peter
Door

Peter

op 14 Feb 2021

Zijn die chips niet brandbaar?

Henry van Kloppenburg
Door

Henry van Kloppenburg

op 10 Apr 2021

Doritos zijn mijn lievelings chips.

Aart Slabbekoorn
Door

Aart Slabbekoorn

op 29 Apr 2021

Ik heb een oppervlakte van 49m2. Met een hoogte van 30 cm. Hoeveel materiaal heb ik nodig?

Reactie plaatsen