Woningisolatie, daar heeft u zomer én winter plezier van
06 februari 2021 

Woningisolatie, daar heeft u zomer én winter plezier van

Bij woningisolatie denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan een aangenaam warm huis in de winter. Wanneer de verwarming weer aan gaat wilt u niet dat uw duur gestookte warmte door ongeïsoleerde muren en dak weer verdwijnt.

Goede woningisolatie laat uw stookkosten flink dalen, dat hoeven we u ondertussen niet meer te vertellen. Maar wist u ook dat u tijdens de zomermaanden veel plezier kunt hebben van uw goed geïsoleerde woning? De zomers worden steeds warmer. Ook in Nederland kan nu zomaar 40 graden op de thermometer verschijnen. Een mooie zomer is fijn, maar u wilt ook af en toe kunnen ontsnappen aan de hitte. Zeker slapen in een te warme slaapkamer is geen pretje.

De afgelopen zomers vlogen de aircosystemen over de toonbank. Natuurlijk is dit een manier om uw woning weer op een aangename temperatuur te krijgen, maar het kan ook anders. Door te zorgen dat de warmte van buiten moeilijk binnen kan komen blijft het veel langer aangenaam in huis.

“Goede woningisolatie houdt uw woning in de winter warm en in de zomer heerlijk koel.”

Nu isoleren voor een koele zomer

Zodra de zon weer wat meer tevoorschijn komt, de dagen langer worden en de temperatuur stijgt denken we minder na over de isolatie van onze woningen. Toch is ook dit een prima moment om uw woning te laten isoleren. De zomers lijken elk jaar vroeger te beginnen en het aantal tropische dagen, met temperaturen boven de 30 graden, worden er elk jaar meer.

Woningisolatie heeft door de jaren heen vooral bekendheid gekregen door het laten dalen van de stookkosten. Met deze warme zomers gaan we meer energie verbruiken door het aanschaffen van energieslurpende airco’s. Woningisolatie is een effectieve en milieuvriendelijke manier om tijdens warme dagen van een koele temperatuur in uw woning te genieten.

Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgt er niet alleen voor dat warmte in de winter binnen blijft, maar zorgt er ook voor dat bij hoge temperaturen de warme buitenlucht niet naar binnen komt. Zo blijft uw woning koel, waardoor uw wooncomfort hoger wordt.

Warmte buiten houden met isolatie

Ook in de zomer besparen op uw energierekening

In de winter verstookt u heel wat gas om uw woning warm te houden, of gebruikt u elektriciteit om uw warmtepomp te laten draaien. In de zomer heeft u hier geen last van. Wilt u een koele woning tijdens de warme zomermaanden, dan kun u een airco aanschaffen of uw warmtepomp laten koelen. Deze apparaten gebruiken ongemerkt flink wat stroom, zeker een aircosysteem.

Passief uw woning koel houden zorgt daarom voor een besparing tijdens de zomer. Met goede isolatie is het over het algemeen niet nodig om een airconditioning aan te schaffen.

“Laat u twee energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan komt u ook nog in aanmerking voor een leuke subsidie. Dat zorgt ervoor dat u uw investering nog sneller terug zult verdienen.”

Voordelen van woningisolatie in de zomer

Woningisolatie biedt u tal van voordelen. De voordelen in de winter zijn u vast al bekend. Maar laat u voor de lente uw woning goed isoleren dan geniet u meteen van een aangename temperatuur in huis, zodra in de lente de temperaturen beginnen op te lopen.

Spouwmuurisolatie houdt zomerwarmte buiten

Heeft u na een warme dag weleens aan de buitenmuren van uw woning gevoeld? Deze blijven tot laat in de avond warmte uitstralen. Niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen. In niet geïsoleerde spouwmuren zit een luchtlaag die de warme lucht naar binnen verplaatst en de koele lucht naar buiten.

Door deze luchtlaag te vervangen door een goede laag isolatiemateriaal vervalt de luchtstroom en blijft de warmte buiten. Ook spouwmuren waar bij de bouw al een laagje isolatie is aangebracht kunnen vaak nog flink verbeterd worden door na-isolatie.

Dakisolatie houdt uw woning koel

De hele dag staat de zon op het dak te branden. De hitte die zich op zolder ophoopt trekt door het hele huis. Als eerste trekt deze warmte als een klamme deken uw slaapkamer binnen, waardoor een goede nacht slaap onmogelijk lijkt te worden. Hoe eerder warmte tegengehouden wordt, hoe koeler uw woning blijft. Goede dakisolatie sluit de warmte buiten en zorgt dat uw woning koel blijft.

Ook vloerisolatie helpt uw woning koel te houden

De zon verwarmt uw muren en de bodemtemperatuur gaat omhoog. Toch zal de temperatuur in uw kruipruimte gemiddeld rond de 12 graden blijven. Heeft u een vochtige kruipruimte? Dan komt dit vocht ook uw woning binnen. Een hoge luchtvochtigheid voelt niet aangenaam en u loopt het risico op vochtproblemen en schimmelvorming in huis. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Goede vloerisolatie of bodemisolatie geeft een stabiel en aangenaam wooncomfort.

Zomer warmte buiten houden met isolatie

Houd de warmte buiten in de zomer

De warmte buiten houden is het voornaamste om uw woning op een aangename temperatuur te houden. Natuurlijk is het ook fijn om voldoende frisse lucht binnen te krijgen. Zet bij voorkeur de ramen en deuren ’s ochtends vroeg tegen elkaar open, voordat het echt warm wordt.

Begint het zonnetjes goed te schijnen, doe dan de ramen en deuren dicht en houdt de zon uit uw woning door het zonnescherm te laten zakken of gordijnen, screens of shutters dicht te doen. Dat scheelt veel warmte, en alles wat er niet in komt hoeft er ook niet meer uit.

Is de temperatuur toch opgelopen? Doe de ramen en deuren pas weer open als de zon weg is en de buitentemperatuur lager is dan binnen. Anders haalt u nog meer warmte in huis.

Wilt u ook het hele jaar een aangename temperatuur in huis?

Een koele woning in de zomer en een warme woning in de winter, zonder daar extra veel energiekosten aan kwijt te zijn. Dat klinkt ideaal toch?
De kans is groot dat de isolatie van uw woning beter kan. Zeker oudere isolatiematerialen verliezen na verloop van tijd hun werking. De moderne isolatiematerialen zorgen opnieuw voor een egale isolatielaag die de levensduur van uw woning zal overtreffen.

Vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende offerte aan voor uw woningisolatie. Onze isolatiespecialisten geven u graag passend advies voor optimaal rendement, zomer en winter.

Reactie plaatsen