Isolatiechape, of vloerisolatie en chape

Isolatiechape, of vloerisolatie en chape

Vloerisolatie kan ook verwerkt worden in de chape. Een goed geïsoleerde chape bespaart u namelijk veel geld per jaar. U verliest minder warmte via uw vloer waardoor uw kachel minder hard hoeft te werken. Uw woning voelt aangenamer aan en u heeft niet langer last van onaangenaam koude voeten.

Vloerisolatie kan worden aangebracht onder uw chape, in de kruipruimte. Of er bovenop. Het is ook mogelijk een isolerende chape aan te laten brengen. Hierbij is het isolatiemateriaal in de chape zelf verwerkt.

Een goede vloerisolatie en chape verhoogt uw wooncomfort, zorgt voor minder stookkosten en een lagere energierekening.

Wat is chape

Chape is de Nederlands, Belgische benaming voor een zandcementvloer. Het wordt ook wel dekvloer of ondervloer genoemd. Chape is de cementlaag waar de vloerbedekking, tegels of het laminaat op gelegd worden. Het is de afwerklaag die bij de bouw van de woning wordt aangebracht.

Deze afwerkingvloer wordt op een stevige draagvloer geplaatst en moet aan bepaalde regelgeving, qua dikte en hoogte, voldoen.

Vloerisolatie en chape

Uw chape isoleren

Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Er kunnen losse isolatieplaten op de chape worden geplaatst, die daarna worden afgewerkt met de uiteindelijke vloerbedekking. Maar u kunt ook kiezen voor vloerisolatie waarbij het isolatiemateriaal in de chape zelf verwerkt is.

Een voordeel van isolerende chape is dat deze laag tot in de hoeken goed gevuld kan worden. Zo ontstaat er een naadloze isolatielaag en is een verdere uitvullaag niet nodig. Daarnaast heeft een isolatiechape een hoge drukbelasting.

Isolatiematerialen die in de chape verwerkt kunnen worden zijn bijvoorbeeld schuimbeton, EPS isolatieparels of PUR granulaten. Bij het schuimbeton zitten er luchtbelletjes gevangen in het beton waardoor het isolerende eigenschappen krijgt.
Bij de andere isolerende chape worden er EPS parels of PUR granulaten in het cementmengsel verwerkt waardoor deze een isolerende werking krijgen.

Wanneer vloerisolatie en isolatiechape toepassen

Een isolatiechape is praktisch wanneer er een beperkte opbouwruimte aanwezig is. Er is namelijk geen aparte uitvullaag nodig. Maar bij gelijke dikte presteren isolatiechape minder goed, thermisch gezien. Daarom wordt isolatiechape vaak gecombineerd met andere vormen van vloerisolatie.

Een isolatiechape is eigenlijk geen volwaardige isolatielaag, maar een aanvulling op de vloerisolatie. Wanneer het op een goede manier gecombineerd wordt met andere isolatiematerialen kan er een optimaal resultaat behaald worden.

Isolatiechape is wel duurder dan gewone chape. Alleen in situaties waarin er niet voldoende ruimte is kan een isolatiechape de investering waard zijn. Heeft u voldoende ruimte op of onder uw vloer dan heeft u met andere vloer- of bodemisolatie betere resultaten, voor minder geld.

Isolatiechape

De voor- en nadelen van vloerisolatie en chape

Vloerisolatie en chape combineren in een isolatiechape heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat isolatiechape sneller droogt dan de standaard variant. Het verhoogd het wooncomfort doordat het warmteverlies beperkt wordt, ten opzichte van traditionele chape.

Een isolerende chape zorgt voor een naadloze afwerking. Rond buizen, leidingen en tot in de kleinste hoekjes zal deze laag zich egaal uitspreiden. Er is geen uitvullaag meer nodig waardoor er een dunne vloeropbouw ontstaat.

Nadeel is de geringe isolatiewaarde. Andere isolatiematerialen bieden een veel beter resultaat, en hogere besparing. Daarom is isolerende chape eigenlijk alleen interessant in combinatie met andere vormen van vloerisolatie. Daarnaast is het ook duurder dan bijvoorbeeld isoleren met isolatieplaten.

Optimaal rendement behalen uw uit vloerisolatie?

Wilt u optimaal rendement behalen met uw vloerisolatie? Wij gaan altijd voor isolatie op maat. Elke woning is anders en om de hoogste besparing te behalen maken wij geen gebruik van kant-en-klare isolatieoplossingen. Indien nodig kunnen er meerdere vormen van woningisolatie gecombineerd worden, zodat uw besparing nog hoger wordt.

Bent u benieuwd wat er mogelijk is met uw woning? Heeft u een chape vloer en wilt u graag meer besparen met vloerisolatie? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij bieden u passend isolatieadvies.
Reactie plaatsen