Uw huis verwarmen zonder gas? Dit zijn de mogelijkheden
30 september 2022 

Uw huis verwarmen zonder gas? Dit zijn de mogelijkheden

Wilt u uw woning aardgasvrij verwarmen? Het is een hot item. Vanaf 1 juli 2020 moeten nieuwbouwwoningen aan de eisen van ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ voldoen. Al sinds 2018 is het bij nieuwbouwhuizen niet meer mogelijk om een gasketel te kiezen bij de bouw.

Het wonen zonder aardgas is ook voor huizenbezitters van bestaande huizen een interessant en veelbesproken onderwerp. Want welke mogelijkheden heeft u om uw huis te verwarmen zonder gas? Zodra uw cv-ketel aan vervanging toe is komt de grote vraag: welk duurzaam alternatief is er voor uw gasverwarming?

De overheid streeft ernaar om in 2050 alle woning van het gas af te hebben. Dit wordt de energietransitie genoemd. Voor sommige woningen betekent het een ingrijpende verandering, voor andere een kleine stap. Hoe dan ook hoort verwarmen zonder gas net zo comfortabel aan te voelen als uw huidige gasgestookte cv-ketel. Elke woning vraagt een specifieke oplossing. Ook uw woning kan op een duurzame manier verwarmd worden.  

In deze blog laten we u verschillende manieren zien van verwarmen zonder gas.

Verwarmen zonder gas vraagt voorbereiding

Uw huis verwarmen zonder gas gaat niet van de ene op de andere dag. In nieuwbouwhuizen is geen gasaansluiting meer te vinden. Uw bestaande woning is erop gebouwd om verwarmd te worden met gas. Hier horen andere bouweisen bij dan tegenwoordig het geval is. Zo werden er jaren geleden veel lagere eisen gesteld aan de isolatie van woningen.

De isolatielaag was vroeger veel dunner en de kwaliteit van het isolatiemateriaal is niet te vergelijken met de moderne materialen. Veel oude isolatiematerialen hebben (een deel van) hun werking verloren. Oude lagen spouwmuurisolatie zijn ingezakt, waardoor delen van de muur geen isolatie meer hebben. Moderne isolatiematerialen hebben gelukkig een veel langere levensduur, waardoor de investering in een goede isolatielaag nu eenmalig is voor de rest van de levensduur van uw woning.  

In veel bestaande woningen ontbreekt goede woningisolatie. En dit is juist het belangrijkste punt om verwarmen zonder gas mogelijk te maken. U kunt zonnepanelen plaatsen om zelf stroom op te wekken voor een elektrische warmtepomp, maar zonder goede woningisolatie krijgt u uw woning niet warm met deze vorm van verwarmen door de lagere temperaturen. Daarnaast moet de warmtepomp extra hard werken, wat hogere energiekosten met zich meebrengt.

Investeren in de toekomst

Er is over het algemeen eerst een investering nodig, voor u uw woning zonder gas kunt verwarmen.  Uw verbruik flink omlaag brengen is nodig om uw woning op een lagere temperatuur aangenaam warm te krijgen. Goede vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie helpen de warmte vast te houden in uw woning. Alleen dan is het mogelijk om optimaal rendement te halen uit verwarmen zonder gas.    

De energietransitie is in volle gang, want vanaf 2050 moet heel Nederland van het gas af. De investering die u nu doet, maakt uw woning toekomstbestendig.

Huis verwarmen zonder gas

Hoe werkt verwarmen zonder gas?

U wilt graag uw woning zonder gas verwarmen, maar morgen uw gasketel de deur uit doen zal niet lukken. Er is helaas geen pasklare, duurzame oplossing die voor elke woning werkt. Een volledige warmtepomp werkt vaak het beste met vloerverwarming door de lagere temperaturen. Voor warm water bent u meestal aangewezen op een elektrische- of zonneboiler.

Daarnaast kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om uw huis gasloos te verwarmen zonder warmtepomp. We geven u hieronder een aantal mogelijkheden van verwarmen zonder gas.

Verwarmen met een warmtepomp

De bekendste manier van verwarmen zonder gas is wel de warmtepomp. Er zijn verschillende warmtepompen leverbaar. Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of grondwater. In plaats van gas, verbruikt dit systeem stroom.

Welke het meest geschikt is, hangt af van uw woning, gezinssituatie en wensen. Zo leveren niet alle warmtepompen warm water. Bij sommige systemen moet u hier een aparte installatie voor regelen. Verdiep u daarom goed in de mogelijkheden voor u een keus maakt.

In grote lijnen zijn er vier verschillende soorten warmtepompen:

gasvrij wonen met warmtepomp

Volledig elektrische lucht/water warmtepomp

Dit model lijkt op een cv-ketel zonder gas. De lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, zelfs op winterse dagen. Deze warmte wordt gebruikt om uw huis te verwarmen en zorgt voor warm water zonder gas. U kunt uw CO2-uitstoot tot wel 50% verminderen met dit systeem.

Een elektrische warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd huis. Het systeem kan voor één woning worden gebruikt, maar kan ook voor een blok huizen of een appartementencomplex warmte leveren.

Volledig elektrische water/water aardwarmtepomp

Deze warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte. De warmte van de zon wordt het hele jaar door opgeslagen in de aardbodem. Daardoor vormt de aarde een puur natuurlijke en milieuvriendelijke energiebron. De water/water aardwarmtepomp gebruikt deze opgeslagen warmte om uw woning te verwarmen.

Hybride warmtepomp

Bent u nog niet klaar om definitief afscheid te nemen van uw gasgestookte cv-ketel? Dan is de hybride warmtepomp een goede tussenoplossing. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw huidige cv-ketel. Voor een deel wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht. Uw cv-ketel springt bij om uw woning verder te verwarmen, bijvoorbeeld als het heel koud is buiten, en zorgt voor warm water.

Op deze manier gebruikt u minder gas en verwarmt u uw woning met een combinatie van elektriciteit en gas. Een hybride warmtepomp is minder efficiënt dan een volledige warmtepomp, maar een mooie manier om uw uitstoot en de impact op het milieu nu al te verlagen. Het systeem kan zo worden aangesloten op de bestaande cv-installatie.

Met een hybride warmtepomp kunt u uw CO2-uitstoot met zo’n 25% verlagen.

Ventilatielucht/water warmtepomp

Dit systeem is geschikt voor woningen met een mechanisch ventilatiesysteem. De ventilatielucht/water warmtepomp vervangt de ventilatorbox. Met dit systeem kunt u uw hele woning verwarmen zonder gas.

Het is ook mogelijk om dit systeem te gebruiken als hybride installatie, in combinatie met uw cv-ketel. Dit is een goede oplossing als de isolatie van uw woning (nog) niet voldoende is om volledig elektrisch verwarmd te worden.

Gasloos verwarmen zonder warmtepomp

Een warmtepomp installeren kan een hele onderneming zijn en niet elke woning is geschikt. Wilt u liever uw woning verwarmen zonder warmtepomp? Denk dan aan elektrische verwarmingen zoals:

  • Elektrische radiator
  • Elektrische convector
  • Een elektrische cv-ketel
  • Infrarood panelen

U kunt deze gasloze verwarmingen zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming inzetten. Plaats bijvoorbeeld een infrarood paneel in uw badkamer met bewegingssensor. Zo werkt het paneel alleen als er daadwerkelijk iemand aanwezig is en voorkomt u onnodig hoge energiekosten.

Wekt u de elektriciteit voor deze verwarmingen op met uw eigen zonnepanelen? Dan bent u helemaal groen bezig en heeft u ‘gratis verwarming’.

Airco verwarmen zonder gas

Verwarmen en koelen zonder gas

Veel van de moderne airconditioners zijn niet alleen geschikt om uw woning te koelen, maar kunnen ook verwarmen. Ze halen daarbij een deel van de energie uit de buitenlucht en zijn daardoor energiezuinig. Zo kunt u met uw airco-unit uw woning verwarmen zonder gas.

Airco’s zijn er in allerlei maten, zodat er voor elke leefruimte een geschikt model leverbaar is.

Elektrische cv-ketel

De elektrische cv-ketel is een goede vervanging van uw huidige gas systeem. Het centrale verwarmingssysteem kan gewoon hetzelfde blijven. De elektrische cv-ketel wordt aangesloten op de cv-installatie en voelt in huis hetzelfde als uw huidige systeem. Er wordt elektriciteit gebruikt om het water te verwarmen, waarna het over het hele huis verdeeld wordt via de radiatoren of uw vloerverwarming.

Een elektrische cv-ketel is zeer efficiënt als het gaat om het omzetten van elektriciteit in warmte en er worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. Een elektrische cv-ketel heeft minder onderhoud nodig dan een cv-ketel op gas en heeft doorgaans een langere levensduur.

Wel zijn de aankoopkosten en het verbruik hoger dan een gasketel. Ze zijn het meest geschikt voor woningen met een goede isolatie. Zelfs met goede woningisolatie kan een elektrische cv-ketel tot wel 5 keer meer verbruiken dan een warmtepomp.

Wilt u ook warm water? Dan heeft u een hybride toestel nodig. Met de basismodellen is dit niet mogelijk.

van gas af warm water

Profiteer van de zon

Wanneer u uw woning gaat verwarmen zonder gas, bent u al snel aangewezen op elektriciteit. Het mooiste is natuurlijk als u deze stroom zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. De zon is een onuitputtelijke bron van schone en duurzame energie. Daarnaast laat de zon zich steeds vaker zien. Met zonnepanelen voorkomt u dat u door het verwarmen zonder gas met een extra hoge stroomrekening komt te zitten.  

Vergeet de ventilatie niet

Oudere woningen hebben vaak zoveel naden en kieren dat er altijd voldoende verse lucht de woning binnen komt. Voor het aanbrengen van extra ventilatie is in deze woningen daarom nauwelijks aandacht. De woningen van tegenwoordig worden zo luchtdicht gebouwd dat ventilatie een vereiste is om een gezond binnenklimaat te behouden.

Wanneer uw een oudere woning voorziet van moderne ventilatie is het aan te raden ook de ventilatie aan te pakken. Natuurlijk kunt u regelmatig frisse lucht binnenlaten door de ramen open te zetten, maar in de winter bent u dan ook snel uw warmte kwijt.

U krijgt verse lucht in huis, zonder warmte te verliezen, met een warmteterugwinsysteem (WTW). Dit systeem zorgt ervoor dat de warmte in de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen. Hiermee wordt de verse, binnenkomende lucht opgewarmd. De lucht die binnenkomt, hoeft niet opnieuw opgewarmd te worden. Dit voorkomt onnodig veel stoken en houdt de temperatuur constant.      

Goede isolatie noodzakelijk voor verwarmen zonder gas

Wilt u zo snel mogelijk overstappen op verwarmen zonder gas? Kijk dan eerst goed naar uw isolatie voor u deze investering maakt. Een huis dat onvoldoende geïsoleerd is, zal moeilijk warm te krijgen zijn zonder gas. De meeste tegenvallende resultaten van bovengenoemde oplossingen zijn te wijten aan onvoldoende isolatie.

Een woning waaruit de warmte gemakkelijk kan ontsnappen zal nooit aangenaam warm aanvoelen. Er is zelfs een grote kans dat u op koude dagen niet de gewenste temperatuur bereikt. Dat zou natuurlijk zonde zijn van al uw moeite. Investeer daarom eerst in goede woningisolatie. Zodra uw vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en beglazing in orde zijn, is het tijd om over te stappen op verwarmen zonder gas.   


Subsidie op verwarmen zonder gas

Energiebesparende maatregelen worden vanuit de overheid en gemeenten gestimuleerd. Daardoor kunt u in aanmerking komen voor subsidie als u bijvoorbeeld een warmtepomp in uw bestaande woning wilt installeren. U bent niet alleen goed bezig voor het milieu als u op zoek gaat naar alternatieven voor gasverwarming, maar ook voor uw eigen portemonnee. U heeft door de subsidie extra snel uw investering terugverdiend. Zeker als u het extra stroomverbruik kunt opvangen met zonnepanelen.

Zet de eerste stap naar verwarmen zonder gas

Wilt u efficiënt uw woning verwarmen zonder gas, dan is goede woningisolatie de eerste stap. Een goed geïsoleerde woning laat minder kou toe en de luchtvochtigheid is lager. Drogere lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis beter in staat om de warmte vast te houden, waardoor uw warmtepomp niet onnodig veel hoeft te werken. Goede isolatie is dus cruciaal voor het goed functioneren van een warmtepomp.

Bent u benieuwd hoe het met de isolatie van uw woning gesteld is? Onze isolatiespecialist komt graag uw woning inspecteren en geeft u persoonlijk advies op maat, zodat u maximaal kunt besparen met uw isolatie. Neem vrijblijvend contact op en ontdek de mogelijkheden.   

Reactie plaatsen