Subsidie woningisolatie 2023, dit zijn de mogelijkheden
21 oktober 2022 

Subsidie woningisolatie 2023, dit zijn de mogelijkheden

Ook in 2023 is het weer mogelijk om subsidie voor woningisolatie aan te vragen. Er zijn wel een aantal zaken veranderd. Waar u eerder pas bij twee isolatiemaatregelen in aanmerking kwam voor subsidie, kan dit in 2023 ook bij één isolatiemaatregel.

De ISDE subsidie, Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, loopt waarschijnlijk door tot 2030. Deze subsidie maakt het voor huiseigenaren aantrekkelijker om duurzame maatregelen te nemen zoals woningisolatie, beter isolerend glas, een warmtepomp of zonneboiler.

Zeker met de prijzen voor energie op dit moment is investeren in isolatie een welbestede uitgave. Steeds meer huiseigenaren laten hun woning isoleren. Dat is te merken aan de oplopende wachttijden bij isolatiebedrijven. Laat u eind 2022 uw woning isoleren en is het isolatiepotje van 2022 al leeg? U kunt ook uw subsidieaanvraag in 2023 indienen.

Subsidie voor 1 isolatiemaatregel

In 2023 stelt de overheid waarschijnlijk meer dan 200 miljoen beschikbaar voor subsidie woningisolatie. Met een subsidie wordt de terugverdientijd van uw investering nog korter. Gemiddeld ontving u de afgelopen jaren bij twee isolatiemaatregelen zo’n 30% subsidie. In 2023 kan er ook voor één isolatiemaatregel subsidie worden aangevraagd. Omdat de overheid huiseigenaren wil stimuleren meer te verduurzamen, zal dit subsidiebedrag waarschijnlijk wel lager zijn met gemiddeld 15%.

Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal geïsoleerde vierkante meters. Bij een gemiddeld huishouden kan de subsidie voor isolatie al snel € 1500,- opleveren. Voor een warmtepomp of zonneboiler is een vast bedrag per apparaat vastgesteld. 

Subsidie isolatie 2023

Voorwaarden subsidie woningisolatie 2023

Om in aanmerking te komen voor subsidie zijn er wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo is het belangrijk dat de isolerende maatregel die u genomen heeft voor 2 april 2022 geplaatst is door een professioneel isolatiebedrijf. De subsidie is niet bedoeld voor doe-het-zelvers. Zorg ook dat er foto’s gemaakt worden van de isolatie en bij voorkeur het plaatsen daarvan.

Subsidie voor woningisolatie is alleen beschikbaar voor de eigenaar van de woning. Dus voor het huis waar u in woont of gaat wonen. Verhuurt u een huis dan kunt u hier ook subsidie aanvragen, maar dit valt onder Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Woont u in een appartement? Dan vraagt u subsidie aan als VvE. Ook hier is een speciale subsidiepot voor beschikbaar gesteld.

Uw subsidieaanvraag moet altijd binnen 12 maanden na het plaatsen van de eerste maatregel worden aangevraagd. De factuurdatum is hierbij leidend.

U krijgt ook niet op alle isolatiematerialen subsidie. Er moet een minimaal aantal vierkante meters geïsoleerd worden met een materiaal dat aan de voorwaarden voldoet. Hiervoor wordt gewerkt met meldcodes, zodat meteen duidelijk is dat het gebruikte isolatiemateriaal van voldoende kwaliteit is. Om dit te beoordelen wordt gekeken naar de Rd-waarde.  

Minimale Rd-waarde subsidie woningisolatie 2023

Wanneer u gaat isoleren is het belangrijk dat u er ook echt iets mee opschiet. Daarom geeft de overheid alleen subsidie als er isolatiematerialen van hoge kwaliteit gebruikt worden. De voorwaarden hiervoor zijn als volgt.

Minimale Rd-waarde voor:

Grootste verschil subsidie woningisolatie 2023

Het belangrijkste verschil in de subsidieaanvraag voor woningisolatie in 2023 is de mogelijkheid om ook voor één maatregel subsidie aan te vragen. Het blijft aantrekkelijker om voor meerdere maatregelen subsidie aan te vragen, omdat u dan een hoger subsidiebedrag ontvangt. Toch loont het om ook voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Zeker als de wachttijd bij uw isolatiespecialist oploopt, is het zonde als u subsidie misloopt.

U mag ook de isolatiemaatregel combineren met de aankoop van een warmtepomp of zonneboiler. Dan heeft u wel recht op het volledige subsidiebedrag voor isolatie.

Zullen wij de subsidieaanvraag voor u regelen?

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen probleem. Als u uw woningisolatie laat plaatsen door Helmwijk B.V. dan regelen wij ook de subsidieaanvraag voor u. Wij maken foto’s tijdens de werkzaamheden en dienen uw aanvraag in. Doordat wij hier dagelijks mee bezig zijn, weten we precies aan welke voorwaarden voldaan moet worden.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan, wij regelen de rest.

Reactie plaatsen