Deze fouten wilt u niet maken met uw vloerisolatie
07 oktober 2022 

Deze fouten wilt u niet maken met uw vloerisolatie

Vloerisolatie voorkomt dat maar liefst 15% van uw duur gestookte warmte verloren gaat via uw vloer. Goede vloerisolatie is dan ook een prima manier om de warmte in uw woning te houden. En u voorkomt dat kou en vocht uit de kruipruimte naar binnen komt.

Met goede vloerisolatie zal uw verwarmingsketel minder aanslaan en dat merkt u op uw energierekening. Uw woning blijft beter op temperatuur, uw voeten voelen aangenamer en de warmte wordt beter verdeeld over het woongedeelte.

Natuurlijk wilt u maximaal profiteren van alle voordelen die vloerisolatie u te bieden hebben. Voorkom daarom deze veelgemaakte fouten.

Fout 1: Het verkeerde materiaal kiezen voor uw vloerisolatie

Het juiste isolatiemateriaal kiezen is essentieel voor een maximale besparing. Zeker als het om vloerisolatie gaat. Niet alle isolatiematerialen zijn op alle plaatsen even goed inzetbaar. De gemiddelde kruipruimte in Nederland is behoorlijk vochtig of zelfs voorzien van een laag water. Zou u hier een isolatiemateriaal plaatsen dat niet tegen water kan, dan zal het al snel zijn isolatiewaarde verliezen.

In kruipruimtes zien we vaak een grote hoeveelheid leidingen, afvoerbuizen en kabels. Dit maakt het naadloos aanbrengen van de isolatielaag een stuk lastiger. Maar u wilt ook dat uw kruipruimte in de toekomst toegankelijk blijft voor werkzaamheden. Een dikke laag PUR schuim tegen de onderzijde van uw vloer geeft een egale isolatielaag, maar u kunt niet meer bij uw leidingen en kabels. Dat is dus niet de oplossing.

Ook kwetsbare isolatiematerialen zijn minder geschikt voor uw vloerisolatie. Tonzon isolatiefolie biedt u bijvoorbeeld schitterende ‘isolatiekussens’ onder uw vloer. Maar wanneer u voor werkzaamheden onder uw vloer moet zijn, is de kans groot dat deze beschadigd raken en hun werking verliezen. Ook ongedierte, zoals muizen, kunnen gaatjes in de folie knagen, waardoor de werking sterk verminderd.

Zoekt u het beste isolatiemateriaal voor uw vloer? We helpen u graag bij het kiezen van de beste vloerisolatie.

Fout 2: Geen subsidie aanvragen voor uw vloerisolatie

De overheid en diverse gemeenten zijn hard bezig met het stimuleren van allerlei duurzame maatregelen, waaronder woningisolatie. U kunt hier op allerlei manieren van profiteren. Met grote regelmaat zijn er subsidiepotjes beschikbaar waar u gebruik van kunt maken. Hierdoor wordt uw investering lager, waardoor uw terugverdientijd korter wordt. Dat maakt isoleren nóg aantrekkelijker.

De beschikbare subsidies kunnen per provincie en gemeente verschillen. Vraag daarom bij het gemeentehuis of provinciehuis in uw omgeving wat de mogelijkheden zijn.

Verzorgt Helmwijk B.V. uw isolatie? Dan regelen wij ook de subsidieaanvraag voor u.

Heeft u nu nog niet het budget om in woningisolatie te investeren? Ook hier is een oplossing voor. Speciale Groene Leningen zijn in het leven geroepen om het voor meer huiseigenaren mogelijk te maken hun huis te verduurzamen.

U heeft zelfs de mogelijkheid om het verduurzamen van uw woning te financieren uit uw overwaarde.

Hier vindt u de subsidie regeling die in 2022 nog geldig is.

Fout vloerisolatie vergelijken offerte

Fout 3: Geen offertes vergelijken

Offertes vergelijken voor vloerisolatie kan best een uitdaging zijn. U heeft verschillende bedrijven benaderd en een offerte ontvangen. Maar elke offerte geeft u andere informatie. Er worden andere isolatiematerialen gebruikt, de laagdikte verschilt en wat betekenen al die termen?

Voor u een goed onderbouwde keus kunt maken, heeft u er bijna een studie vloerisolatie op zitten.

Dan maar met de eerste de beste in zee gaan? Dat is ook een risico. U weet niet precies wat u krijgt en of u met deze vloerisolatie de maximale besparing gaat behalen.

Wilt u al uw offerte begrijpen? Lees dan deze blog: Vloerisolatie offertes vergelijken

Laat u de vergelijking liever aan een professional over? Geen probleem. Ook als u een offerte heeft van de concurrent, kijken we graag met u mee en voorzien u van persoonlijke uitleg.

Fout 4: Bang voor vochtproblemen door vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt niet voor vochtproblemen, maar kan juist allerlei vochtproblemen oplossen. Hoog grondwater en condensvorming onder uw vloer kunnen voor een hoge luchtvochtigheid zorgen in huis. Hierdoor heeft uw cv-ketel meer moeite met het verwarmen van uw woonruimte. Ook voelt de ruimte onaangenaam kil aan.

Vloerisolatie levert in dit geval een snel merkbare verbetering op. Zeker als u DroCom bodemisolatie laat aanbrengen. Vocht wordt opgesloten onder de isolatielaag en blijft op de bodem van uw kruipruimte. De luchtlaag boven de isolatiechips wordt warmer en droger. Dit merkt u in uw woning. De luchtvochtigheid daalt en uw vloer voelt veel aangenamer aan.

Heeft u echter vochtproblemen door doorslaand vocht of optrekkend vocht, dan moet dit probleem worden gezocht in de muren van uw woning. Dit lost u niet op met vloerisolatie. Zodra de gebreken in uw muur zijn opgelost, zal het vochtprobleem verholpen zijn.

Let altijd goed op de ventilatiemogelijkheden. Eventuele vochtproblemen in de kruipruimte ontstaan vaak door een gebrek aan goede ventilatie.

Fout 5: Vloerisolatie onnodig moeilijk maken

Is er een kruipruimte onder uw woning aanwezig, hoe ondiep ook? Dan is vloerisolatie mogelijk zonder uw vloer te verwijderen. Dat scheelt u veel tijd, gedoe en extra kosten. Is uw kruipruimte meer dan 50 centimeter hoog, dan heeft u voldoende ruimte om allerlei soorten isolatiemateriaal aan te laten brengen. Is uw kruipruimte lager dan 50 centimeter, dan is de keus beperkter, maar zeker niet onmogelijk.

Alleen als uw vloer aan vervanging toe is, kunt u besluiten om de vloerisolatie direct met het aanleggen van de nieuwe vloer te laten plaatsen. Afhankelijk van de gekozen constructie kan uw vloer wel wat hoger komen te liggen.

Maak het uzelf niet onnodig moeilijk, of duurder dan nodig is. Laat de isolatiespecialist u van persoonlijk advies voorzien. Dan weet u precies waar u aan toe bent en waar u uit kunt kiezen.

Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan of stel uw vraag aan de isolatiespecialist.

Reactie plaatsen