Fabels over isolatie, we geven u duidelijkheid
19 mei 2022 

Fabels over isolatie, we geven u duidelijkheid

Er gaan heel wat fabels rond over isolatie. Dit maakt het voor u moeilijk om de zin en onzin te ontdekken tussen alle verhalen die rond gaan op internet en tijdens gesprekken. Sommige isolatie fabels worden klakkeloos overgenomen en doorverteld. Zo kan een fabel overkomen als de waarheid en u onbedoeld bang maken om bepaalde isolatiemaatregelen toe te passen in uw woning.

Zo is na-isolatie een omstreden onderwerp geworden, door een verhaal over verhoogde kans op vochtproblemen door het na-isoleren van spouwmuren. Ook de gezondheidseffecten van bepaalde isolatiematerialen staan ter discussie. Feit of fabel, het is reden genoeg voor zowel corporaties als particulieren om terughouden te zijn.

U kunt pas een weloverwogen keus maken als u weet wat u met een bepaald isolatiemateriaal in huis haalt. Daarom laten we u in deze blog graag een aantal van de meest voorkomende fabels rondom woningisolatie en isolatiematerialen zien en leggen u uit hoe het echt zit.

Fabel 1: Spouwmuren mogen niet volledig gevuld worden met isolatiemateriaal

Er gaan verhalen rond die u vertellen dat een spouw moet kunnen blijven ventileren, zodat er geen regendoorslag optreedt en inwendige condensatie wordt voorkomen.

Gelukkig is dit niet waar, want daardoor zou u veel minder uit uw spouwmuurisolatie kunnen halen. Eigenlijk elke spouwmuur mag volledig gevuld worden. Er moet wel een kleine kanttekening gezet worden. Wilt u uw spouwmuur laten vullen? Laat dit dan altijd doen door een ervaren isolatiespecialist en met een goedgekeurd materiaal. Wanneer het verkeerde materiaal gebruikt wordt, kan dit schade geven aan uw spouwbladen en ramen door een te hoge spanningsdruk.

Wij gebruiken Helmfoam voor het na-isoleren van uw spouwmuren. Dit vloeibare schuim wordt in uw spouwmuur gegoten. Helmfoam heeft enkele unieke eigenschappen waardoor het niet plakt, niet opzwelt, maar wel doordringt tot in de kleinste hoekjes. Doordat het niet opzwelt, is er geen enkel gevaar voor schade aan uw spouwbladen en  ramen, maar kunt u wel genieten van een ideale isolatiewaarde.

Wat betreft vocht en condensatie? De buitenkant van uw spouwmuur kan gemiddeld iets natter blijven, maar dit kan geen kwaad. Inwendige condensatie komt zo goed als niet voor, of in zulke kleine hoeveelheden dat u hier niets van merkt.

Helmfoam isolatie

Fabel 2: Isolatie in de spouw is overbodig

Om nog even bij de spouwmuur te blijven, er doen verhalen de ronde die vertellen dat de luchtlaag in de spouw de beste vorm van isolatie is. Daarmee zou spouwmuurisolatie overbodig zijn. Deze fabel zullen we bij deze ontkrachten.

Een laag stilstaande lucht heeft inderdaad een isolerende werking, maar de luchtlaag in de spouw staat niet stil. Er is altijd een vorm van luchtstroming aanwezig. Daardoor wordt warmte afgegeven. Uw warme binnenmuur geeft warmte af naar de koudere buitenmuur. Deze warmteoverdracht gaat dwars door de luchtlaag heen. Daardoor is de isolatiewaarde van een isolatielaag van 5 centimeter al zo’n 7 keer hoger dan een luchtlaag van 5 centimeter.

Uw spouwmuur voorzien van een goede isolatielaag levert u dus zeker verbetering en een lagere energierekening op.

Fabel 3: Een stenen vloer wordt warmer na het aanbrengen van vloerisolatie

Verwacht u dat na het isoleren van de vloer, uw stenen vloer warmer zal aanvoelen? Dan wordt u teleurgesteld. Een stenen vloer voelt altijd kouder aan uw voeten dan bijvoorbeeld een houten vloer.

De kou vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden en de oppervlakte temperatuur zal stijgen. Toch doet dit weinig met het gevoel dat een stenen vloer aan uw voeten geeft. Dit komt doordat de warmte van uw voeten gemakkelijk wegstroomt bij een tegelvloer.

Het enige wat u hieraan kunt doen is vloerverwarming aanleggen. Een aangenaam vloerkleed plaatsen of warme sokken en pantoffels zijn natuurlijk ook een oplossing voor warme voeten.

Warmere vloer met vloerisolatie

Fabel 4: Minder ventileren in de herfst en winter is beter voor de luchtvochtigheid

Sommige mensen denken dat ventileren in de herfst en winter zorgt voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Daarom houden ze het liefst zoveel mogelijk de ramen dicht.

Het omgekeerde is waar. Om de luchtvochtigheid in huis te verlagen, moet er juist in de herfst en winter goed geventileerd worden. De buitenlucht lijkt in de herfst en winter vochtiger, maar dit is niet zo. Door de lage temperaturen bevat de lucht weinig waterdamp.

Het dichthouden van de ramen en gebrek aan ventilatie laat vooral in de herfst en winter de luchtvochtigheid in huis oplopen. Leefvocht, wassen en koken brengen grote hoeveelheden vocht in de leefruimte. Dit vocht krijgt u er alleen uit door goed en regelmatig te ventileren.

Ventileren in de herfst en winter brengt dus droge lucht naar binnen en voert vochtige lucht af.

Fabel 5: Langer luchten is beter

De hele dag het raam open laten staan kan in de zomer en lente natuurlijk geen kwaad. De verwarming staat over het algemeen uit en de aangenaam aanvoelende buitenlucht mag vrij naar binnen stromen. Wilt u in de herfst en winter ook een frisse kamer? Dan is het niet nodig om de hele dag het raam open te laten staan. Na een half uur luchten is de kamer weer fris en alle lucht vervangen door frisse buitenlucht. Om uw verwarming in deze jaargetijden niet onnodig hard te laten werken is het slim om niet overmatig lang te luchten.

Fabel 6: Ventileren is zonde van de energie

Het voelt misschien tegenstrijdig om die warme lucht te laten ontsnappen tijdens het luchten van uw woning. Toch is goede ventilatie beter voor uw energierekening en uw gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig uw woning te voorzien van frisse lucht. Dit kan door regelmatig de ramen open te zetten of met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

De lucht in huis zit vol schadelijke stoffen, die regelmatig afgevoerd moeten worden om de leefruimte gezond te houden. Bijvoorbeeld roken in huis, maar ook de CO2-productie van mensen zelf zorgen voor luchtverontreiniging. Zelfs uit uw meubelen en de bouwmaterialen komen verontreinigende stoffen in de lucht. Een hoge luchtvochtigheid geeft schimmels en huisstofmijt een grotere kans zich te ontwikkelen.

Droge lucht is makkelijker en sneller te verwarmen dan lucht met een hoge luchtvochtigheid. Regelmatig luchten zorgt voor drogere lucht in huis, waardoor uw verwarming minder hard hoeft te werken om de gewenste binnentemperatuur te bereiken.


Fabel 7: Schimmel op muren door spouwmuurisolatie

Dat spouwmuurisolatie zou leiden tot condensatie en daarmee schimmel veroorzaakt op uw binnenmuren is een hardnekkige fabel. Spouwmuurisolatie zelf zorgt niet voor condensatie. De luchtvochtigheid in huis is bepalend voor het ontstaan van condens en schimmelvorming. Bekende plekken voor het ontstaan van schimmelplekken zijn bijvoorbeeld in hoeken, achter gordijnen en kasten.

Dit probleem is meestal ook al aanwezig voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Zonder isolatie is er een natuurlijke ventilatie aanwezig. Deze natuurlijke ventilatie zal grotendeels verdwijnen na het aanbrengen van woningisolatie. Goed ventileren wordt dan nog belangrijker. Gebeurt dit niet, dan kan overmatig vocht de woning niet uit en zullen er vochtproblemen ontstaan. Ventilatieroosters of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een goede oplossing.

Fabel 8: Isolatiemateriaal lost vochtproblemen op

Het zou mooi zijn als het aanbrengen van isolatiemateriaal al uw vochtproblemen in huis op zou lossen. Helaas is dit niet altijd het geval. Al is er een uitzondering:

Bodemisolatie helpt u wel om vocht, dat uw woning binnenkomt via de kruipruimte, tegen te houden. In Nederland zijn veel kruipruimten bovengemiddeld vochtig, of zelfs voorzien van een laag water. Dit vocht komt ongemerkt uw woning binnen en zal de luchtvochtigheid verhogen. Door dit vocht al op de bodem van uw kruipruimte gevangen te houden, zal de luchtvochtigheid in huis dalen.

Komt uw vochtprobleem puur vanuit uw kruipruimte, dan kan dit opgelost worden met bodemisolatie. Helaas hebben veel vochtproblemen een andere oorzaak, die niet met isolatie kan worden opgelost. Heeft u last van vochtige muren, dan kan dit vocht meestal niet in korte tijd op natuurlijke manier worden afgevoerd. Is uw spouwmuur voorzien van isolatiemateriaal dat hier gevoelig voor is, dan kan de isolatielaag zelfs aan werking verliezen.

Goede woningisolatie kan veel condensatie in huis voorkomen, maar daarvoor is wel een goede basis nodig. Zorg daarom dat eerst eventuele vochtproblemen in huis zijn opgelost voor u isolatie aan laat brengen. Vloerisolatie en dakisolatie houden de luchtvochtigheid in uw woning optimaal.


Fabel 9: Isoleren heeft alleen zin als het hele huis gedaan wordt

Natuurlijk bereikt u het grootste effect als u uw hele woning van isolatie voorziet, maar ook delen van uw woning isoleren heeft al een gunstig effect op uw energierekening. Elk deel van uw woning dat u van isolatie voorziet, vermindert het warmteverlies. Het warmteverlies via de ongeïsoleerde delen blijft daarbij gelijk.

U kunt dus zeker uw woning in delen isoleren. Begin bijvoorbeeld met vloerisolatie, later aangevuld met spouwmuurisolatie om het af te maken met dakisolatie. Waar u wel op moet letten is bijvoorbeeld het isoleren van uw spouwmuur. Doe dit bij voorkeur in één keer. Een gedeeltelijk geïsoleerde muur kan condensatievorming laten zien op de scheiding tussen het wel en niet geïsoleerde gedeelte. Dat wilt u natuurlijk liever voorkomen.

Fabel 10: Isolatiemateriaal kan niet schimmelen

Veel moderne isolatiematerialen zijn ongevoelig voor vocht en schimmelvorming. Toch is niet elk isolatiemateriaal geschikt voor elke toepassing in huis. Overal in de lucht bevinden zich sporen en schimmels die zich kunnen hechten aan uw isolatiemateriaal. Komt er vocht bij, dan zal hier alsnog schimmelvorming ontstaan.

Het ene isolatiemateriaal is hier gevoeliger voor dan het andere. Sommige zullen onder invloed van vocht zelfs het grootste deel van hun werking verliezen. Het is daarom belangrijk om altijd het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor de toepassing. Zeker in de kruipruimte wilt u een isolatiemateriaal gebruiken dat ongevoelig is voor vocht.

Ook bij dakisolatie is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan vocht, om vochtproblemen en rotting in uw dakconstructie te voorkomen. Vocht kan gereguleerd worden met een speciale folie. Deze folie wordt zo geplaatst dat leefvocht geen kans krijgt om in uw dakisolatie te trekken. Onze isolatiespecialist zal u hierin altijd adviseren, zodat vochtproblemen voorkomen worden.

Fabel 11: Alle isolatiematerialen werken geluidsisolerend

Hoewel isolatiemateriaal in eerste instantie wordt ingezet om zijn warmte-isolerende werking, kan het ook een geluidsisolerend effect hebben. Dit kan uw comfort nog verder verhogen. Zeker als u last heeft van geluiden van buitenaf, zoals langskomend verkeer of vliegtuigen. Maar niet elk isolatiemateriaal dempt evenveel geluid.

Om goed geluid te kunnen dempen heeft het isolatiemateriaal een open structuur en voldoende massa nodig om geluiden op te nemen. Als we een polystyreen isolatieplaat vergelijken met een laag inblaaswol, zien we dat de inblaaswol met zijn grote massa een ideaal geluiddempend isolatiemateriaal is, terwijl de isolatieplaat nauwelijks geluid tegenhoudt.

Wilt u naast thermische isolatie ook genieten van het geluiddempende effect van isolatiemateriaal? Kies dan een isolatie die voldoende massa heeft.

Inblaaswol voor isolatie

Fabel 12: Er is een kruipruimte nodig om vloerisolatie aan te brengen

Zelfs zonder kruipruimte kan er een goede isolatielaag worden aangebracht op of onder uw vloer. Afhankelijk van de constructie, is er soms ruimte onder uw vloer, tussen de balken. Hier kan de isolatiespecialist een isolatielaag aanbrengen, via kleine gaatjes in de vloer.

Is er geen enkele mogelijkheid om onder de vloer te komen, dan is het altijd nog mogelijk om een isolatielaag op uw vloer aan te brengen. Door dunne isolatieplaten aan te brengen, kan met zo min mogelijk ruimteverlies, alsnog een laag vloerisolatie worden aangebracht.

Fabel 13: Isolatieparels en isolatiechips zijn hetzelfde

Isolatieparels en isolatiechips hebben in de basis natuurlijk hetzelfde doel: het isoleren van de bodem in uw kruipruimte. Toch is er een duidelijk verschil in het gebruik van deze twee bodemisolatiematerialen. Isolatiechips hebben een lagere isolatiewaarde per m2 dan isolatieparels. Hierdoor is een dikkere laag isolatiechips nodig om dezelfde isolatiewaarde te krijgen.

Dit is geen enkel probleem in kruipruimtes vanaf 30 centimeter hoog. Daarnaast zijn isolatiechips goedkoper dan isolatieparels, waardoor dit een betere keus is in een hoge kruipruimte. Het is niet rendabel om hier een extra dikke laag isolatieparels aan te brengen, u investeert dan onnodig veel geld.

Is uw kruipruimte lager dan 30 centimeter, dan passen we hier isolatieparels toe om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken in de beschikbare ruimte.

Vooral in natte kruipruimtes is bodemisolatie de beste manier om het vocht op de bodem gevangen te houden, zodat het niet langer de woning kan binnendringen. Afhankelijk van de hoogte van uw kruipruimte kunnen hier isolatiechips of isolatieparels worden toegepast.

Heeft u nog vragen of twijfels over bepaalde vormen van woningisolatie of isolatiematerialen? Aarzel niet, maar neem contact met ons op, wij helpen graag alle onduidelijkheden uit de lucht. 

Reactie plaatsen