Binnenmuur isoleren? Zo isoleert u van binnenuit
17 februari 2022 

Binnenmuur isoleren? Zo isoleert u van binnenuit

Uw binnenmuur isoleren biedt voordelen. Zeker als uw woning niet voorzien is van spouwmuren. Door uw muur van binnenuit te voorzien van isolatiemateriaal kunt u een optimale isolatielaag aanbrengen. U bent hier niet gebonden aan de maximale breedte van de spouw, waardoor een dikkere laag isolatie mogelijk is.  

Het isoleren van uw binnenmuur is voor meerdere doeleinden geschikt. Het werkt niet alleen goed als warmte-isolerende laag, maar is ook uitermate geschikt als geluidsisolatie. Daarom kunt u ervoor kiezen de binnenmuur isolatie niet alleen op de muren aan te brengen die aan de buitenomgeving grenzen. Door de binnenmuur tussen u en de buren te voorzien van een isolatielaag, worden hinderlijke geluiden verminderd of zelfs onhoorbaar.

Hoe werkt het isoleren van uw binnenmuur en waar moet u op letten? We laten het u zien in deze blog.

Hoe werkt het isoleren van de binnenmuur?

De binnenmuur kan op verschillende manieren van isolatie voorzien worden. Er zijn bijvoorbeeld gipsplaten met isolatie verkrijgbaar. Deze kunt u zo tegen uw muur lijmen. Het is daarbij wel belangrijk dat uw muren recht en onbeschadigd zijn. De isolatieplaten moeten naadloos worden verwerkt om een optimaal resultaat te bereiken en vochtproblemen te voorkomen.

Een betere manier om uw binnenmuur te isoleren is het gebruik van voorzetwanden. Deze techniek wordt meer toegepast, omdat u hier alle controle heeft over het eindresultaat. De dikte van de isolatielaag is bepalend voor de uiteindelijke isolatiewaarde. Om een voorzetwand te maken wordt er een rooster aangebracht voor uw muur. De ruimte tussen dit rooster en uw muur wordt met isolatiemateriaal opgevuld. Het rooster wordt afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten en kan daarna naar keus worden geschilderd of voorzien van behang.

Het grote voordeel van isoleren met een voorzetwand is dat u zelf het isolatiemateriaal en de dikte hiervan kunt kiezen. Het is wel belangrijk dat de isolatie met zorg en aandacht wordt aangebracht. Het isoleren van een binnenmuur, die grenst aan de buitenomgeving, zal op een andere manier gedaan worden dan een binnenmuur die grenst aan een binnenomgeving.

Isoleren is bij ons altijd maatwerk. Alleen zo kunnen we voor u de maximale besparing realiseren.

Isolerende voorzetwanden

Aandachtspunten isoleren binnenmuur

Deze aandachtspunten gelden vooral wanneer u een binnenmuur isoleert die grenst aan een buitenomgeving. Deze muur wilt u waarschijnlijk isoleren om uw energierekening naar beneden te krijgen. Voor een optimaal resultaat, zonder vochtproblemen en koudebruggen is het belangrijk dat de isolatie met de grootste zorg wordt aangebracht. Deze werkzaamheden laten uitvoeren door een ervaren vakman is dan ook zeker aan te raden.

1. Los problemen op voor u begint

Voor u begint met het isoleren van de binnenmuur, is het belangrijk dat bestaande problemen worden opgelost. Heeft u last van vochtplekken in de muur, schimmelplekken of opstijgend vocht vanuit de kruipruimte? Met het aanbrengen van isolatie gaan deze problemen niet weg. De kans is groot dat ze juist erger worden. Repareer eventuele scheuren in de buitengevel die voor vochtproblemen zorgen en zorg dat vocht vanuit uw kruipruimte niet langer in uw muren trekt door goede bodemisolatie aan te laten brengen.

2. Voorkom nieuwe problemen

Er is altijd vocht aanwezig in de woning. Het vocht zal condenseren op de koudste oppervlakken. Dit is ook vaak de reden van beslagen ramen. Om vochtproblemen na isolatie te voorkomen is het belangrijk dat uw isolatie wordt afgewerkt met een dampscherm tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag.

3. Voorkom koudebruggen

Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatielaag doorbroken is. Op deze plekken gaat warmte verloren en krijgen vocht en kou de kans om uw woning binnen te komen. U wilt natuurlijk een zo goed mogelijk isolerend resultaat. Daarom moet de isolatie van uw binnenmuur luchtdicht en naadloos worden aangebracht. Koudebruggen ontstaan vaak tussen de muur en het kozijn, tussen twee muren of tussen de muur en de vloer. Door op deze plekken extra aandacht te geven aan de juiste montage worden koudebruggen en daarmee vochtproblemen voorkomen.

Isolerende Voorzetwand aanbrengen gipsplaten

4. Aanpassingen aan uw binnenruimte

Afhankelijk van de dikte van de isolatielaag zal uw binnenruimte kleiner worden. Daarnaast kan het nodig zijn om uw radiatoren te verplaatsen, vensterbanken te verbreden en eventueel aanwezige stopcontacten en lichtschakelaars opnieuw aan te brengen.

Na het isoleren van uw binnenmuren zal de natuurlijke ventilatie grotendeels verdwijnen. Om toch voldoende frisse lucht in huis te krijgen is regelmatig ventileren belangrijk voor een gezond binnenklimaat. U kunt dit bijvoorbeeld oplossen met ventilatieroosters in uw (nieuwe) dubbele beglazing.   

Is binnenmuur isolatie voor u de beste oplossing?

Het isoleren van de binnenmuur wordt vaak pas toegepast als andere opties niet haalbaar zijn. Spouwmuurisolatie blijft de meest efficiënte, budgetvriendelijke en eenvoudigste oplossing. Natuurlijk is daarvoor wel een bruikbare spouw nodig, die breed genoeg is om voldoende isolatiemateriaal aan te brengen.

Binnenmuur isolatie is de ideale oplossing voor monumentale panden. Vaak zijn deze gebouwen zo oud dat er nog geen spouwmuur aanwezig is. Aan de buitenzijde mag niets aangepast worden om het originele karakter te behouden. Het isoleren van de buitenmuur is daardoor geen optie.

Het isoleren van de binnenmuur is perfect in te passen in een renovatie van de woning. De kamers zijn leeg en er kan kamer voor kamer binnenmuur isolatie worden aangebracht.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van binnenmuur isolatie? Onze isolatiespecialisten voorzien u graag van persoonlijk advies.

Neem vrijblijvend contact op over het isoleren van uw binnenmuren.

 

Reactie plaatsen