Wat is het verschil tussen gevel- en spouwmuurisolatie?
24 juni 2022 

Wat is het verschil tussen gevel- en spouwmuurisolatie?

Gevelisolatie en spouwmuurisolatie wordt door veel mensen in één adem genoemd, alsof het hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Gevelisolatie en spouwmuurisolatie zijn twee verschillende vormen van woningisolatie.

Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning kan de meest efficiënte isolatievorm gekozen worden. Er kan naast gevelisolatie en spouwmuurisolatie ook nog gekozen worden voor binnenmuurisolatie. Dit is zeker voor monumentale panden ideaal, want daar mag u vaak niets veranderen aan het buitenaanzicht.

Is uw woning voorzien van een spouwmuur, dan is spouwmuurisolatie meestal de beste oplossing. Heeft u een oudere woning, die gebouwd is voor het toepassen van de spouw? Dan heeft u nog steeds de mogelijkheid om isolatie aan te brengen met gevelisolatie of binnenmuurisolatie.

Wat is gevelisolatie precies?

Wanneer er geen spouw aanwezig is, kan er gekozen worden voor gevelisolatie. Gevelisolatie is het aanbrengen van een isolatielaag aan de buitenzijde van de muur. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door polystyreen isolatieplaten aan te brengen op de gevel. Deze platen zijn in verschillende diktes leverbaar. Welke dikte u kiest, is afhankelijk van de uiteindelijke RC-waarde die u wilt behalen.

Gevelisolatie kan worden toegepast bij woningen die geen spouwmuur hebben. Om de isolatiewaarde van uw muur te verhogen wordt er een isolatielaag aangebracht aan de buitenkant van uw woning. De RC-waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van de complete constructie. Dus de combinatie van het isolatiemateriaal, met de bijbehorende ondergrond waarop de isolatieplaten worden aangebracht en de afwerking.

Na het aanbrengen van de gevelisolatie, moet het geheel netjes worden afgewerkt. Dit kan op verschillende manieren. Er kan bijvoorbeeld wapeningsgaas met een mortellaag worden aangebracht, zodat de gevel bestand is tegen wind en natuurlijk waterdicht is.

De gevel kan ook worden afgewerkt met sierpleister, minerale steenstrips, hout of stenen.


Wat is spouwmuurisolatie?

Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 zijn over het algemeen allemaal voorzien van een spouw. Is uw woning gebouwd met een spouwmuur, dan kan de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur worden gevuld met isolatiemateriaal. Vanaf 1976 werd spouwmuurisolatie verplicht bij de bouw. Huizen van voor deze tijd zijn vaak nog niet voorzien van spouwmuurisolatie, tenzij een eerdere bewoner dit later heeft laten aanbrengen.

Afhankelijk van het bouwjaar van uw woning is er een bepaalde ruimte in de spouw die kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Hoe breder deze ruimte, hoe meer isolatiemateriaal erin kan. Vooral de eerste spouwmuren waren nog vrij smal. Hierin past niet voldoende isolatiemateriaal om een hele hoge isolatiewaarde te bereiken. U kunt ervoor kiezen om deze isolatielaag aan te vullen met gevelisolatie of binnenmuurisolatie.

Wat is binnenmuurisolatie?

Heeft u geen spouw en ziet u gevelisolatie niet zitten of is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een monumentenstatus? Dan is er nog de mogelijkheid om uw gevel vanaf de binnenzijde te isoleren. Bij binnenmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal op uw binnenmuren aangebracht en daarna netjes afgewerkt.

Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten bij binnenmuurisolatie. Als de isolatie niet nauwkeurig wordt aangebracht, ontstaat het risico op koudebruggen. Er kan condensatie ontstaan tussen de isolatie en de buitenmuur.

Het aanbrengen van binnenmuurisolatie wordt minder toegepast dan gevelisolatie, mede door het ruimteverlies. Toch is het een goede optie, zeker als ander isolatiemethodes afvallen.

Isolerende Voorzetwand aanbrengen gipsplaten

Verschillende manier van muurisolatie

Zoals u ziet zijn er verschillende manieren waarop u uw muren kunt isoleren. Als er een spouw aanwezig is, heeft dit eigenlijk altijd de voorkeur. Daarna is gevelisolatie de meest gekozen vorm van muurisolatie. Zijn deze methodes beide niet mogelijk, dan is binnenmuurisolatie een goede manier om uw woning energiezuinig en aangenaam warm te maken.

Het isoleren van uw muren geeft direct een merkbaar verschil. De temperatuur van de binnenmuur gaat voelbaar omhoog. Die vervelende tocht in huis wordt minder of verdwijnt zelfs helemaal. In de winter hoeft de verwarming minder hard te werken en in de zomer blijft het langer koel in huis.

Goede spouwmuurisolatie, gevelisolatie of binnenmuurisolatie kan tot wel 25% warmteverlies voorkomen. Dat gaat u zeker terugzien op uw energierekening. Het isoleren van uw muren is een eenmalige investering, die u vanzelf weer terugverdient.

Combineert u het isoleren van uw muren met nog een andere duurzame maatregel, dan komt u in aanmerking voor subsidie. Daarmee wordt de terugverdientijd nog korter.

Bent u benieuwd wat de beste manier is om uw buitenmuren te isoleren? Overleg vrijblijvend met onze isolatiespecialist en ontdek de mogelijkheden. 

Reactie plaatsen