Wat kunt u in huis allemaal isoleren?
28 oktober 2022 

Wat kunt u in huis allemaal isoleren?

Hoge gasprijzen en torenhoge energierekeningen halen bijna dagelijks de voorpagina van de krant. Drastisch uw energieverbruik verminderen houdt de hoge kosten nog enigszins in de hand. De kachel een graadje lager en met een dekentje op de bank. Het klinkt allemaal niet erg comfortabel.

Toch hoeft energie besparen helemaal niet oncomfortabel te zijn. Isoleren is een goede manier om uw energierekening omlaag te brengen. Een woning zonder isolatie verliest warmte:

  • 25% verdwijnt via het dak;
  • 35% verdwijnt via ongeïsoleerde muren;
  • 15% van uw duur gestookte warmte raakt u kwijt via uw vloer;
  • 10% verdwijnt via slecht isolerende ramen;
  • 15% van de warmte verlaat uw woning via de buitendeuren en kozijnen.

Goede isolatie verhoogt uw wooncomfort. In de winter blijft uw woning lekker warm. Koude voeten en vervelende tocht in huis behoren tot het verleden. Ook in de zomer biedt isolatie een hoger comfort. Tijdens een hete zomerdag blijft uw woning aangenaam koel.

Genoeg redenen om uw woning van goede isolatie te voorzien, maar wat kunt u in huis allemaal isoleren? Dat laten we u in deze blog zien.

Isoleer uw muren

De meeste warmte raakt u kwijt via ongeïsoleerde muren. Maar liefst 35% van uw warmte raakt u hier kwijt. Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2021 nagenoeg energieneutraal zijn. Hier geldt dan ook een minimale dikte van 15 centimeter isolatiemateriaal. In uw bestaande woning heeft u meestal niet zo’n dikke spouw. Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben vaak zelfs helemaal geen spouwmuur.

Heeft u een spouwmuur dan kan deze prima worden opgevuld met isolatiemateriaal. Ook als deze bij de bouw al is voorzien van een, vaak dunne, laag isolatie. Na-isoleren met moderne spouwmuurisolatie laat de isolatiewaarde flink stijgen. Heeft u geen spouwmuur? Dan is het ook mogelijk om uw muur van isolatie te voorzien. Met voorzetwanden wordt er alsnog ruimte gecreëerd om een isolatielaag te plaatsen.   

Besparen met woningisolatie

Isoleer uw dak 

Het dak is met 25% het volgende punt van aandacht. Warme lucht stijgt en zal daardoor gemakkelijk via een ongeïsoleerd dak verdwijnen. Wordt uw zolder alleen als opslag gebruikt, dan is het zonde om deze ruimte te verwarmen. Een zolder die als slaapkamer of werkkamer gebruikt wordt zal met dakisolatie een aangenamere plek worden om te verblijven.

Dakisolatie aan de binnenzijde van uw dak is de meest gekozen optie. Van buitenaf is ook mogelijk, maar een stuk arbeidsintensiever en daardoor duurder. Wordt uw zolder niet als leefruimte gebruikt, dan kunt u er ook voor kiezen de warmte in huis al eerder tegen te houden met zoldervloer isolatie.

Isoleer uw vloer

Uw vloer zorgt voor 15% van het warmteverlies in huis. Koude voeten geven een oncomfortabel gevoel. Daarnaast kan het kil en tochtig aanvoelen in huis door kou en vocht dat via de kruipruimte uw woning binnen komt.

Het isoleren van uw kruipruimte kan door middel van bodemisolatie of vloerisolatie die aan de onderzijde van uw vloer wordt aangebracht. Deze isolerende laag zorgt ervoor dat kou vanuit de bodem onder uw huis wordt tegengehouden. Heeft u veel last van vocht? Bodemisolatie sluit vocht op de bodem van uw kruipruimte op, zodat het niet langer uw woning binnen kan dringen. De luchtlaag onder uw vloer wordt warmer en droger. De luchtvochtigheid in huis zal dalen. Droge lucht is sneller te verwarmen en dat merkt u. Niet alleen qua comfort, maar ook op uw energierekening.

Isoleer uw buitendeuren en kozijnen

Buitendeuren en kozijnen zijn goed voor nog eens 15% warmteverlies. Natuurlijk ontkomt u er niet aan, u zult door de deur naar buiten moeten. Maar er zijn genoeg manieren om het warmteverlies tot een minimum te beperken. Denk aan een goed isolerende brievenbus en tochtstrips rondom de deuren en kozijnen.

Bent u toe aan nieuwe buitendeuren en kozijnen? Verdiep u dan eens in isolerende deuren en kozijnen. Deze zijn voorzien van luchtkamers of een harde isolatielaag. Daarnaast zijn er ook houtsoorten die goed isoleren en daardoor geen isolatiekern nodig hebben.

Huis isoleren ramen

Isoleer uw ramen

Uw ramen van dubbelglas voorzien voorkomt 10% warmteverlies. Van enkel glas naar dubbel glas is al een flinke stap vooruit. Tegenwoordig kunt u nog een stap verder door te kiezen voor HR++ of HR+++ glas. HR+++ is driedubbel glas en is niet geschikt voor elk kozijn. Door de dikte en het hogere gewicht heeft u hiervoor vaak nieuwe kozijnen nodig.

U kunt in de winter een handje helpen door uw gordijnen dicht te doen. Gordijnen hebben ook een isolerende werking. U houdt de warmte binnen en de kou die van uw ramen afstraalt, blijft gevangen achter uw gordijnen. Alle beetjes helpen.

Nog meer isoleren in huis

Warmte kan op allerlei manieren ontsnappen uit uw huis. Het afdichten van naden en kieren is dan ook geen overbodige luxe. Loop u huis grondig na en ontdek waar u tocht voelt. Deze luchtstromen zorgen ervoor dat warmte verdwijnt en uw woonruimte koeler aanvoelt.

U kunt uw verwarming een handje helpen door de leidingen te isoleren met schuimhoezen. Leidingen die door uw kruipruimte en zolder lopen, geven hier ook warmte af. Dat is natuurlijk zonde van de energie. Door leidingen op strategische plekken van schuimhoezen te voorzien voorkomt u dat deze energie verloren gaat en kunt u uw woning efficiënt verwarmen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van isolatie voor uw woning? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Reactie plaatsen