Tocht: Onaangename luchtstromen in huis? Zo komt u er vanaf
12 augustus 2022 

Tocht: Onaangename luchtstromen in huis? Zo komt u er vanaf

Tocht in huis is vervelend. Het zorgt voor een onaangenaam gevoel. Zelfs als de temperatuur in huis op het door u ingestelde aantal graden is aangekomen, blijft uw woning koud aanvoelen. Tocht en vocht zorgen voor onaangename luchtstromen in huis. Dit is vaak een teken dat uw woning niet goed geïsoleerd is.

In huizen met slechte woningisolatie ervaart u vaak koele luchtstromen en bijvoorbeeld vochtproblemen en schimmelplekken op de muren en in de meterkast. Langere tijd in deze omgeving leven kan zelfs klachten aan de luchtwegen opleveren.

Woningisolatie stopt tocht in huis

Tocht in huis laat de gevoelstemperatuur drastisch dalen. U zet de verwarming nog maar een graadje hoger, al lost dit niet veel op. Zit u net lekker op de bank, voelt u weer een koude luchtstroom langs uw voeten of nek gaan. U stookt meer dan nodig is en dat ziet u terug op uw veel te hoge energierekening.

Vooral in oudere huizen wordt tocht ervaren. Dat is ook begrijpelijk als u de kieren en naden in deze  woningen ziet. Soms kunt u bijna tussen de muur en het kozijn naar buiten kijken. Het is begrijpelijk dat het in deze woningen tocht. Maar ook in nieuwere woningen kan het tochten door slechte isolatie.

Bij het bouwen en verbouwen van huizen wordt vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie er vaak nog ‘even bij gedaan’ en krijgt het niet de volle aandacht die het verdient. Vochtproblemen en hoge stookkosten laten zien dat er iets niet klopt.

Tocht luchtstromen in huis

Hoe ontstaat tocht?

Als u begrijpt hoe tocht ontstaat, wordt het makkelijker om dit probleem op te lossen. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat tocht een koude luchtstroom is die van buiten het huis in komt. Dit kan het geval zijn, maar veel vaker gaat het om luchtverplaatsing in de woning zelf. Lucht verplaatst zich van de ene naar de andere ruimte, waardoor u tocht ervaart.

Tocht kan ontstaan op het moment dat de ventilatie in huis niet op orde is. Er kan zich ook een kier in de gevel bevinden, waardoor koude lucht naar binnen stroomt. Andere oorzaken van tocht zijn koude plafonds, muren en vloeren. De lucht die uw verwarming heeft opgewarmd, stroomt langs deze koude oppervlakken en koelt snel weer af. Koude lucht daalt en dit zal u als tocht ervaren. Ook op de vloer hangt een laagje koude lucht. Loopt er iemand voorbij, dan voelt u een koude luchtstroom om uw voeten.

Tochtproblemen oplossen

Uw tochtprobleem oplossen begint met het dichtmaken van naden en kieren. Het plaatsen van een brievenbusborstel en goede tochtstrips rond ramen en deuren houdt al veel tocht buiten. Warmteverlies voorkomen, helpt u energie te besparen en tochtproblemen te verhelpen. Dat doet u op de volgende manier:

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Spouwmuurisolatie aan laten brengen kan uw huis tochtvrij maken. De open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Zelfs als er bij de bouw al een laagje spouwmuurisolatie is aangebracht, kan na-isoleren voor veel verbetering zorgen. De oude isolatielaag wordt platgedrukt en de spouw opgevuld met een egale laag nieuw isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie heeft de eigenschap om warmte in huis vast te houden en koude lucht buiten te sluiten. Hierdoor voelen de binnenmuren warmer aan en zal er geen tocht meer ontstaan langs de muren. Daarnaast vult spouwmuurisolatie alle naden en kieren in uw muur op, zodat daar geen kou meer door naar binnen kan komen.


Vloerisolatie aanbrengen

Vaak is alleen goede spouwmuurisolatie niet genoeg om tocht in huis te voorkomen. Onder uw vloer is het vochtig en koud. Vanuit de bodem komen vocht en kou ook uw woning binnen. Dit zorgt voor een vloer die koud aanvoelt.

Een goede laag DroCom isolatiechips op de bodem van uw kruipruimte zorgt ervoor dat kou en vocht op de bodem worden vastgehouden. De laag lucht tussen de isolatie en uw vloer, wordt warmer en droger. De luchtvochtigheid in huis daalt, waardoor uw verwarming minder moeite heeft om deze drogere lucht op te warmen. De temperatuur van uw vloer kan tot wel 4 graden warmer aanvoelen.


Dakisolatie aanbrengen

Warmte stijgt en kou daalt. Het is daarom geen verrassing dat de meeste warmte verloren gaat via een ongeïsoleerd dak. Naden en kieren in uw dak verergeren de luchtstromen die in huis rondgaan. Laat uw dak goed isoleren met naadloos aangebracht isolatiemateriaal voor een maximale besparing en een aangename leefomgeving.

Bent u benieuwd hoe u die onaangename luchtstromen in huis stopt? Tocht kan opgelost worden met goede woningisolatie. Bij ons bent u aan het juiste adres voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie. Onze isolatiespecialist voorziet u graag van vrijblijvend en persoonlijk advies. 

Reactie plaatsen