Is vloerisolatie te veel gedoe, of de investering meer dan waard?
17 november 2022 

Is vloerisolatie te veel gedoe, of de investering meer dan waard?

Denkt u dat het plaatsen van vloerisolatie vooral veel gedoe is en u weinig gaat opleveren?

Warmte stijgt, dus dakisolatie vindt u een veel betere investering.

Maar klopt deze redenatie wel?

Wij vinden van niet, maar ons oordeel is natuurlijk niet helemaal objectief.

Gelukkig hebben we een aantal cijfers en feiten om ons standpunt te onderbouwen.

Bespaar 10 tot 15% met vloerisolatie

Milieu Centraal heeft onderzocht dat vloerisolatie u een besparing van 10 tot 15% kan opleveren op uw energierekening. Dat is niet mis. Zeker in deze tijden van enorm hoge energierekeningen. Via een ongeïsoleerde vloer gaat veel warmte verloren. Al deze warmte moet opnieuw worden geproduceerd door uw cv-ketel. Die moet hierdoor veel harder werken.

Vloerisolatie vraagt een lage investering

Vloerisolatie vraagt een relatief lage investering. Vanaf zo’n € 25,- per vierkante meter heeft u een compleet geïsoleerde vloer. Door de besparing die vloerisolatie u oplevert, verdient u deze investering vanzelf weer terug.

Bij een gemiddelde woning levert kruipruimte-isolatie met bodemisolatie of vloerisolatie u een besparing van 5 m3 per m2 op. Daarmee komt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar uit. De exacte terugverdientijd hangt uiteraard af van de gezinssamenstelling en de woonsituatie.


Vloerisolatie stopt tocht en vocht

De gevoelstemperatuur van uw vloer gaat tot wel 4 graden omhoog. Dat zorgt meteen al voor een aangenamere leefomgeving. Via uw kruipruimte kan er veel vocht uw woning binnen komen. Een hoge luchtvochtigheid biedt de ideale leefruimte aan huisstofmijt, zilvervisjes, pissebedden en ander ongedierte. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid niet goed voor uw gezondheid.

Door het vocht op de bodem van uw kruipruimte vast te houden met goede bodemisolatie, zal de luchtvochtigheid in huis merkbaar dalen. Muffe geurtjes verdwijnen en vochtplekken in de meterkast en op uw muren drogen op.

Doordat er een naadloze isolatielaag onder uw vloer aanwezig is, zullen ook vervelende koude luchtstromen in huis verdwijnen.  Uw woning krijgt een veel constantere temperatuur.  

Nauwelijks hinder bij het aanbrengen van vloerisolatie

Bent u bang veel hinder te ondervinden van het aanbrengen van de vloerisolatie? Zeker als u een kruipruimte heeft, zult u nauwelijks iets merken van het aanbrengen van de isolatielaag. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd in de kruipruimte. Afhankelijk van uw vloeroppervlak en het gebruikte materiaal is het aanbrengen van de vloerisolatie vaak al in een halve dag klaar.  

Heeft u geen kruipruimte, dan kan het aanbrengen van de vloerisolatie wat meer voet in de aarde hebben. Gelukkig is het ook zonder kruipruimte mogelijk om uw vloer te isoleren.

U leest er alles over in onze blog: Vloer isoleren zonder toegankelijke kruipruimte.

Vloerisolatie heeft vooral voordelen

Het aanbrengen van vloerisolatie levert niet alleen een leuke besparing op, u krijgt er ook veel comfort voor terug. Uw woning voelt aangenamer aan en de luchtvochtigheid daalt. Dat is goed voor uw gezondheid, maar uw verwarming kan hierdoor ook makkelijker de ruimte aangenaam warm maken. Droge lucht is namelijk eenvoudiger te verwarmen dan vochtige lucht.

Aan aantal voordelen van vloerisolatie op een rij:

  • Beter voor het milieu;
  • U verlaagt uw CO2-uitstoot;
  • Moderne isolatiematerialen zijn zeer duurzaam;
  • Brandwerende materialen;
  • Uw leefomgeving wordt gezonder;
  • Schimmelplekken en vochtproblemen worden opgelost;
  • De muffe geur in huis verdwijnt;
  • Huisstofmijten en ander ongedierte worden teruggedrongen;
  • Een droge kruipruimte verlengt de levensduur van uw vloer en balkenstructuur.

Zo zijn er nog veel meer voordelen van vloerisolatie te noemen. Kiest u bijvoorbeeld voor DroCom isolatiechips als bodemisolatie, dan blijft u kruipruimte gewoon toegankelijk. Dit isolatiemateriaal is zo eenvoudig te verwerken, dat u er zelfs voor kunt kiezen dit isolatiemateriaal zelf aan te brengen. 

Vragen over vloerisolatie? Stel ze gerust

Heeft u toch nog twijfels over vloerisolatie voor uw woning? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen en kijken samen met u naar de beste oplossing voor uw woning.

Stel uw vraag aan de isolatiespecialist.

Reactie plaatsen