5 redenen waarom u vloerisolatie nodig heeft
26 augustus 2022 

5 redenen waarom u vloerisolatie nodig heeft

Vloerisolatie heeft allerlei voordelen, maar wist u dat het ook goed is voor uw gezondheid? Het isoleren van de vloer en kruipruimte wordt vooral gedaan om flink te besparen op de stookkosten. Minder gas verbruiken om uw woning warm te houden is beter voor het milieu. Met goede woningisolatie krijgt uw woning een hoger energielabel, waardoor de waarde stijgt.

Dat zijn natuurlijk al hele mooie redenen om vloerisolatie aan te laten brengen, maar de minder bekende gezondheidsredenen zijn minstens zo interessant. Goede vloerisolatie, gecombineerd met ventilatie zorgt voor een gezondere leefomgeving voor u en uw gezin. In deze blog laten we u 5 redenen zien waarom vloerisolatie zo’n positieve bijdrage levert aan uw gezondheid.

Reden 1: Vloerisolatie verdrijft huisstofmijten

Huisstofmijten komen in iedere woning voor. Daar kunt u weinig tegen doen. Toch kunt u het deze diertjes een stuk moeilijker maken door goede vloerisolatie aan te laten brengen. Huisstofmijten zijn vaak een bron van allergieën. Heeft u of iemand in uw gezin last van hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid? Dan is de kans groot dat dit door een allergie veroorzaakt wordt.

Na het aanbrengen van vloerisolatie wordt de luchtvochtigheid lager. De leefomgeving wordt daardoor een stuk ongunstiger voor huisstofmijten. Tocht en vocht wordt buitengesloten door goede vloerisolatie. Huisstofmijten en bacteriën kunnen zich hierdoor moeilijker vermeerderen.  

Reden 2: Merkbaar minder vocht in huis

Een vochtige leefomgeving is voor niemand gunstig, maar zeker voor mensen met astmatische klachten is een vochtige omgeving erg ongezond. Onderzoeken hebben uitgewezen dat langdurig in een hoge luchtvochtigheid leven allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken. Pijnlijke spieren, gewrichtsklachten, reumatische problemen en luchtwegklachten zijn in verband gebracht met een te hoge luchtvochtigheid.

Vanuit de kruipruimte kan veel vocht de woning binnen komen. Goede vloerisolatie sluit dit vocht in op de bodem van uw kruipruimte, zodat het niet langer de woning in kan komen.


Reden 3: Schimmelvorming verdwijnt

Heeft u last van schimmelvorming? Schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien. In combinatie met een optimale temperatuur kunnen schimmels zich explosief vermeerderen. Schimmels in huis zijn slecht voor de gezondheid. De schimmelsporen zweven door de lucht en geven bij inademing allerlei klachten zoals, hoesten, vermoeidheid, benauwdheid en een verstopte neus.

Door het aanbrengen van goede vloerisolatie daalt de luchtvochtigheid, waardoor de voedingsbodem voor schimmels verdwijnt.

Reden 4: Maak uw woning onaantrekkelijk voor ongedierte

Het meeste ongedierte houdt van een hogere luchtvochtigheid. Denk aan pissebedden, zilvervisjes, muggen, muizen en motten. Via openingen in uw vloer zoals rond verwarmingsbuizen, kunnen deze beestje uw woning binnen komen. Vloerisolatie en bodemisolatie laten de luchtvochtigheid in uw woning en in de kruipruimte flink dalen. Hierdoor verdwijnt hun aangename leefruimte en zult u minder last hebben van ongedierte in huis.

Reden 5: Een aangenaam warme vloer

Koude voeten geven u een onaangenaam gevoel. Dit is voor u als volwassene vervelend, maar heeft u kruipende (klein)kinderen of kinderen die fijn op de grond willen spelen? Voor hen is het nog vervelender. Kinderen die kruipen over een koude vloer hebben vaker last van een snotneusje. Een ongeïsoleerde vloer voelt koud aan en vaak is er tocht voelbaar.

Na het isoleren van uw vloer zal deze warmer aanvoelen en koude lucht zal niet meer om uw voeten blijven hangen. Dit geeft u een algeheel gevoel van welbehagen.

Vloerisolatie gezondheid

Kies voor gezonde vloerisolatie

Vloerisolatie kan dus allerlei positieve effecten hebben op uw gezondheid. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat u kiest voor een isolatiemateriaal zonder schadelijke stoffen. Gespoten purschuim is een goed voorbeeld van een isolatiemateriaal dat al meerdere malen negatief in het nieuws is geweest. Er vindt een chemische reactie plaats onder uw vloer. Hierdoor mag u de eerste weken na het aanbrengen van de isolatielaag niet in uw kruipruimte komen. Wordt er een fout gemaakt tijdens het aanbrengen, dan kunnen er lange tijd giftige stoffen vrijkomen. Dit kan zeer vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid.   

In de meeste kruipruimten in Nederland is het vochtig of staat er zelfs een laag water. Het is daarom belangrijk een isolatiemateriaal te kiezen dat ongevoelig is voor vocht en zijn isolatiewaarde blijft behouden als er water in uw kruipruimte staat. Alleen een egale isolatielaag zal een optimaal effect geven.

Wij werken veel met DroCom isolatiechips. Dit is het ideale isolatiemateriaal voor bodemisolatie. Geïnspireerd op schelpen is dit materiaal licht van gewicht, zodat het blijft drijven op water en uw kruipruimte toegankelijk blijft. Kou en vocht wordt onder de isolatielaag opgesloten, zodat het niet langer uw woning binnen kan komen. De luchtlaag boven de isolatiechips wordt warmer en droger. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid in huis merkbaar omlaag.   

Bent u benieuwd welke gezondheidsvoordelen u kunt bereiken met goede vloerisolatie? Vraag vrijblijvend advies aan onze isolatiespecialist. We bieden u isolatieoplossingen op maat, want alleen dan kunt u een maximale besparing realiseren.

Neem vrijblijvend contact op met uw isolatiespecialist.

Reactie plaatsen