Isolatie en gezondheidsklachten

Isolatie en gezondheidsklachten

Het isoleren van uw huis heeft een gunstig effect op uw energierekening. Het maakt uw huis warmer en comfortabeler. Maar het verandert ook het binnenklimaat van uw woning.
Een ongezond binnenklimaat kan gezondheidsklachten veroorzaken. Weinig ventilatie, schimmelvorming door vocht, huisstofmijten en stoffen uit bouwmaterialen zijn enkele factoren die uw binnenklimaat negatief beïnvloeden.

Wanneer bij het aanbrengen van isolatie niet wordt gelet op een goed binnenklimaat kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Leeft u in een ongezond binnenklimaat dan heeft u eerder last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan uw ogen en luchtwegen.

Isolatiematerialen en ongezonde stoffen

Van verschillende isolatiematerialen is bekend dat ze ongezonde stoffen in uw woonruimte kunnen verspreiden. Zo is het gebruik van gespoten purschuim meerdere malen negatief in het nieuws geweest. De chemische reactie die plaatsvindt bij het aanbrengen in uw kruipruimte kan zeer vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Er zijn zelfs mensen die door hun gezondheidsklachten niet langer in hun woning kunnen wonen. Meer over dit isolatiemateriaal leest u in ons artikel vloerisolatie met purschuim.Ook minerale wol kan vervelende gezondheidsklachten veroorzaken. De kleine vezeltjes zijn irriterend voor de huid, ogen, neus en keel. U kunt er hoofdpijn van krijgen en het kan astma verergeren. Vooral in kantoorgebouwen, waar minerale wol wordt toegepast in verlaagde plafonds, kunnen gezondheidsklachten optreden. Via het aircosysteem worden de stoffen in de lucht verspreid.

Isolatiematerialen en ongezonde schimmelvorming

Schimmelvorming in uw woning wilt u ten alle tijden voorkomen. Vaak wordt dit veroorzaakt door vocht vanuit uw kruipruimte. Met de juiste isolatiematerialen voorkomt u dat vocht vanuit uw kruipruimte uw woning binnen komt. Goed voorbeeld hiervan zijn de isolatiechips van DroCom. Dit lichtgewicht isolatiemateriaal vormt een isolerende laag op de bodem van uw kruipruimte. Water en condens blijven onder deze laag en uw woning zal droger worden en aangenamer aanvoelen.

Minerale wol is een prima voedingsbodem voor schimmels. Voor een gezond binnenklimaat moeten de risico’s op schimmel en bacteriën groei zoveel mogelijk worden vermeden.
Isolatiematerialen met een poreuze structuur zijn gevoelig voor schimmelontwikkeling. Kunststof isolatiematerialen met gesloten cellen zijn niet gevoelig voor vocht. Deze materialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat.
Let bij uw keuze ook op het vochtweerstandsgetal U. Deze waarde vertelt u welk isolatiemateriaal het beste effect geeft bij vochtproblemen.

Het effect van isolatie op uw gezondheid

Met isolatie bespaart u veel energie en het is goed voor het milieu. Maar door uw woning te isoleren zal het binnenklimaat van uw woning veranderen. Over-isoleren heeft een nadelig effect op uw gezondheid. Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat uw huis steeds warmer, stoffiger en vochtiger wordt. Hierdoor ontstaat er in uw woning een prima klimaat voor huisstofmijt, schimmels en bacteriën.

Huisstofmijt isolatie

Het stijgende aantal chronische luchtwegaandoeningen bevestigd dit. Een ongezond binnenklimaat veroorzaakt allerlei allergieën.
Stevige ventilatie ververst de lucht continue waardoor het aantal allergenen zoals stof, huisstofmijt en schimmels afneemt. Ook daalt de luchtvochtigheid waardoor nieuwe huisstofmijten zich minder makkelijk kunnen voortplanten.
Zorg dus altijd voor voldoende vochtwering en ventilatie.

Ook de juiste volgorde van isoleren zorgt ervoor dat uw binnenklimaat gezond blijft. Om vochtproblemen in huis te voorkomen begint u eerst met bodem- of vloerisolatie. Vervolgens pakt u de muurisolatie aan om af te sluiten met de dakisolatie. Op deze manier loopt u niet het risico vocht uit de kruipruimte ‘op te sluiten’ in uw woning.

Wilt u isolatie advies voor een gezond binnenklimaat?

Uw woning in de juiste volgorde isoleren met de juiste isolatiematerialen voorkomt veel gezondheidsproblemen. Daarom helpen wij u graag bij het maken van een gezonde isolatie keus. Isolatiematerialen waarbij geen chemische stoffen vrijkomen. Voldoende ventilatie en vochtwering. Wij kijken graag welke mogelijkheden bij uw woning optimaal resultaat geven.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Duurzaam wonen en energie besparen mag nooit ten kosten gaan van uw gezondheid!
Reactie plaatsen