Vloerisolatie of dakisolatie, wat pakt u eerst aan?

Vloerisolatie of dakisolatie, wat pakt u eerst aan?

Vloerisolatie of dakisolatie, wat is de goede volgorde van isoleren? Dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie zijn vormen van woningisolatie die u vele honderden euro’s per jaar kunnen besparen. Van deze drie soorten woningisolatie levert dakisolatie vaak de hoogste jaarlijkse besparing. Zeker als u een verwarmde zolderverdieping heeft, die als leefruimte gebruikt wordt.

Vloerisolatie levert een veel lagere jaarlijkse besparing op, maar is eveneens zeer belangrijk. Als u de isolatie van uw woning gaat aanpakken is het belangrijk dit in de goede volgorde te doen. Door op de verkeerde volgorde te isoleren loopt u de kans op vervelende vochtproblemen in huis. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Dakisolatie en vloerisolatie in de goede volgorde toepassen

Is uw woning niet of nauwelijks geïsoleerd dan zijn hier grote winsten te behalen. Zowel op financieel vlak, als op uw wooncomfort. Maar voor u begint met isolatie toepassen is het belangrijk goed naar uw woning te (laten) kijken.

Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.

Stappenplan voor isolatie zonder vochtproblemen:

  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
Bodemisolatie Drocom IsolatieChips

Deze volgorde voorkomt namelijk dat vocht, vanuit de kruipruimte, uw woning binnenkomt en daarna niet meer weg kan. Stel dat u met tussenpozen eerst uw dakisolatie laat aanbrengen en daarna uw spouwmuren laat isoleren, maar uw vloerisolatie later wilt doen. Dan loopt u het risico dat vocht in uw woning ophoopt omdat u een soort stolp heeft gebouwd. Begin daarom met de vloerisolatie.

Gevolgen van een ongeïsoleerde vloer

Er zijn veel woningen in Nederland met een vochtige of zelfs natte kruipruimte. Dit vocht komt gemakkelijk uw woning binnen door de ongeïsoleerde vloer. Een huis met een hoge luchtvochtigheid is moeilijk warm te stoken en voelt vaak onaangenaam aan. Het kan zelfs muf gaan ruiken en schimmelvorming kan ontstaan in de meterkast of op de muren.

Wanneer de rest van uw woning ook niet of niet goed geïsoleerd is kan het vocht via een natuurlijke ventilatie de woning weer verlaten. Aan de ene kant is dit goed, teveel vocht hoort niet in de woning. Maar het kan ook voor een soort schijntocht zorgen, dat voelt oncomfortabel en kil aan. En natuurlijk verdwijnt uw gestookte warmte net zo gemakkelijk uit uw woning.

Teken dat u last heeft van uw ongeïsoleerde vloer:
  • Hoge luchtvochtigheid in huis
  • Moeilijk warm te stoken
  • Onaangenaam, kil gevoel
  • Tocht in huis
  • Muffe lucht
  • Schimmelvorming
  • Koude vloer en koude voeten
  • Hoge energierekening

Gevolgen van isoleren in de verkeerde volgorde

Het wordt een ander verhaal wanneer uw dak en spouwmuren al wel van isolatie voorzien zijn. Dan is de natuurlijke ventilatie niet langer aanwezig, het vocht zal op een andere manier de woning moeten verlaten.

Natuurlijk kunt u ventileren door de ventilatieroosters in uw ramen open te zetten. Maar u heeft waarschijnlijk niet altijd alle roosters open, zeker niet in een kille winter of tijdens een gure herfststorm.
Vocht blijft dan in de woning hangen. U kunt dit opmerken door beslagen ramen of zelfs schimmelvorming in de meterkast en op uw muren.

Schimmelvorming

Door eerst te voorkomen dat vocht vanuit de kruipruimte uw woning binnen kan komen voorkomt u al veel problemen. Natuurlijk blijft de aanvoer van frisse lucht altijd belangrijk, ook leefvocht van koken, wassen en douchen moet afgevoerd worden.
Maar het toepassen van vloerisolatie en/of bodemisolatie helpt, zeker bij een vochtige kruipruimte, de luchtvochtigheid laag te houden.

Laat uw dakisolatie en vloerisolatie checken

Twijfelt u of uw dakisolatie en vloerisolatie voldoen aan de huidige isolatie eisen? Vraag dan een van onze isolatiespecialisten uw woning te controleren. Ook als er al een (dunne) laag isolatie aanwezig is kan er vaak nog winst behaald worden.

Het na-isoleren van bijvoorbeeld spouwmuren is voor ons geen probleem. Door onze jarenlange isolatie ervaring weten wij bij elke woning optimale isolatiewaarden te behalen. Zo kunt u snel genieten van een aangenaam warme woning en een flinke besparing op uw energierekening.

Wilt u meer weten over de isolatiemogelijkheden voor uw woning? Neem gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen