Voordelen van isolatie? Zo houdt u de energierekening betaalbaar
28 april 2022 

Voordelen van isolatie? Zo houdt u de energierekening betaalbaar

De voordelen van isolatie kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Zeker nu de gasprijzen zo hoog zijn. Voor steeds meer mensen wordt de energierekening onbetaalbaar. Dat maakt goede isolatie van uw huis nog belangrijker. Er worden allerlei tips gegeven om gas te besparen, maar de verwarming een paar graden lager zetten in een slecht geïsoleerd huis is geen pretje.

Het isoleren van uw woning biedt u veel voordelen. Deze eenmalige investering vermindert uw energiekosten drastisch. Uw woning verliest zonder isolatie warmte via de ramen, muren, het dak en de vloer. Uw woning voelt onaangenaam aan en u heeft last van kou, tocht en vocht in huis.

Met goede isolatie wordt dit opgelost. Dit ziet u direct terug op uw energierekening en het is ook nog eens goed voor het milieu. We zitten midden in de energietransitie. Voor 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af. Dan kunt u niet meer koken, uw huis en water verwarmen met gas. Er is dus geen beter moment dan nu om te gaan genieten van de vele voordelen die isolatie u te bieden heeft.

Lagere stookkosten dankzij isolatie

Het belangrijkste voordeel van isolatie zijn de lagere stookkosten. Zeker nu de gasprijzen door het dak gaan, is het fijn om minder gas te gaan gebruiken. Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens stookt de woning warm met gas. Een goed geïsoleerde woning houdt de kou buiten en zorgt dat het binnen aangenaam warm blijft.

Er gaat aanzienlijk minder warmte verloren in een goed geïsoleerde woning en dat scheelt u in de stookkosten. Uw woning van goede isolatie voorzien is een eenmalige investering, die u vanzelf weer terugverdiend. Niet alleen in de winter geniet u van een aangenaam aanvoelend huis. Ook in de zomer blijft uw woning aangenaam aanvoelen, doordat goede isolatie de warmte buitensluit. Heeft u een airconditioning? Dan hoeft deze minder hard te werken.

Voordelen isolatie lagere energierekening

Comfortabel, warm en gezond met isolatie

In een slecht geïsoleerde woning kan de temperatuur behoorlijk schommelen. Dat voelt onaangenaam aan en bezorgt u de koude rillingen. Goede isolatie houdt het huis warm. Binnenmuren worden warmer, waardoor de binnentemperatuur constanter blijft. Dit verhoogt uw comfort en geeft u een aangenaam gevoel in huis. Goede isolatie verminderd ook geluidsoverlast, waardoor uw comfort nog verder verhoogd wordt.

Daarnaast wordt uw woning gezonder. In slecht geïsoleerde woningen heeft vocht vrij spel. Vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte kan vocht ongestoord naar binnen komen. Er ontstaat tocht en condens in huis. U kunt zelfs last krijgen van ongedierte en schimmelvorming op de muren en in de meterkast. Goede isolatie zorgt voor een gezonder binnenklimaat, zodat schimmels geen kans krijgen.

Beter voor het milieu

De berichten over klimaatverandering vliegen u om de oren. Het is ‘vijf minuten voor 12’. Lagere stookkosten, betekent ook minder CO2-uitstoot en dat is goed nieuws voor het milieu. Volgens het Energie Centrum Nederland (ECN) en de elektriciteitssector wordt zo’n 93% van de Nederlandse woningen verwarmd met een gasgestookte ketel. Het verwarmen van woningen zorgt daarmee voor 10% van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland.   

Een goed geïsoleerde woning is toekomstbestendig. Dit maakt het voor u makkelijker om van het gas los te gaan wanneer dit van u gevraagd wordt. Nieuwe woningen worden nu opgeleverd zonder gasaansluiting, dus zonder gasfornuis en cv-ketel. Bestaande woningen worden stap voor stap klaargemaakt om van het gas los te gaan.

Om dit te bereiken gaan we steeds meer over naar hernieuwbare energie. We gebruiken steeds minder gas, daarom begint aardgasvrij wonen met goede isolatie.

Voordelen isolatie hogere waarde

Goede isolatie verhoogt uw woningwaarde

Een goed geïsoleerde woning heeft een hoger energielabel en is daarmee aantrekkelijker op de woningmarkt. Zeker in deze tijd, met de torenhoge energieprijzen. Verbetert u de isolatie van uw woning, dan krijgt u ook een hoger energielabel. Daardoor wordt uw woning meer waard.

Het isoleren van uw woning is een eenmalige investering, maar levert u aan alle kanten geld op. De waarde van uw woning stijgt, uw energierekening daalt, waardoor u elke maand honderden euro’s kunt besparen. Deze besparing zorgt ervoor dat u uw investering vanzelf weer terugverdient. En ook daarna blijft u genieten van een lage energierekening.

Isoleren is populair op dit moment. Vanuit de overheid en gemeenten wordt isoleren volop gestimuleerd door onder andere subsidies, speciale groene leningen en allerlei andere maatregelen. Een leuke subsidie zorgt ervoor dat u uw investering er nog sneller uit hebt.

Bent u overtuigd van de voordelen van isoleren? Of heeft u nog vragen over wat het u kan opleveren? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag het maximale uit uw woningisolatie te halen.

Reactie plaatsen