Energie besparen op kantoor? Gebruik deze 5 tips
03 maart 2022 

Energie besparen op kantoor? Gebruik deze 5 tips

Energie besparen is een populair onderwerp met de huidige prijzen voor gas. Het ziet er niet naar uit dat de gasprijzen binnen korte tijd weer zullen dalen. Kantoorpanden zijn enorme energiegebruikers. Energiebesparende maatregelen zijn daardoor juist voor kantoren interessant. U bespaart niet alleen op de energiekosten, maar u laat ook zien dat u begaan bent met het welzijn van de aarde en uw bedrijf in wilt zetten voor duurzaamheid.  

Daarnaast is het goed om te weten dat per 1 januari 2023 zo goed als alle gebouwen met een kantoorfunctie verplicht over een energielabel C of beter moeten beschikken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee en het comfort van uw werknemers. Uw kantoor energiezuiniger maken wil namelijk niet zeggen dat er comfort ingeleverd moet worden.

Elke besparing is in deze tijd meegenomen, daarom zetten we hier 5 tips op een rij.

Bespaartip 1: Maak kantoorverlichting energiezuinig

De verlichting in kantoorpanden maakt overuren. Sommige lampen branden dag en nacht. Daarmee is de verlichting vaak de grootste energieverbruiker. Helaas wordt er in veel kantoren nog gebruikgemaakt van conventionele verlichting. Deze verlichting is door de hele branche geaccepteerd en heeft door de jaren heen zijn kwaliteit en betrouwbaarheid wel bewezen.

Overstappen op led-verlichting zou een enorme besparing opleveren, want led-verlichting gebruikt ongeveer 8 keer minder energie. Daarmee is het overstappen op led-verlichting in kantoren een investering die u snel zult terugverdienen.

Bespaartip 2: Verbeter de isolatie van uw kantoor

Het isoleren van uw kantoorpand is de grootste stap die u kunt zetten als het gaat om energiebesparing. Een slecht geïsoleerd pand zorgt voor een onnodig hoge energierekening. Goede vloerisolatie zorgt voor een comfortabele en aangenaam aanvoelende vloer. Spouwmuurisolatie voorkomt warmteverlies en laat de ruimte sneller op temperatuur komen. Dakisolatie voorkomt 30% van het warmteverlies in uw kantoorpand.  

Naast een leuke besparing op de energierekening, levert goede isolatie meer voordelen. Het werkklimaat op de werkvloer wordt verbeterd. Vervelende tocht en kou verdwijnen. De ruimte komt sneller op temperatuur in de winter en zal minder snel opwarmen in de zomer.

Wilt u in de toekomst gaan voor een energieneutraal kantoorpand? Dan is goede isolatie zeker onmisbaar. Voor het verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp is een goed geïsoleerd pand nodig, anders krijgt u de werkplek nooit op de gewenste temperatuur gestookt.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van isolatie voor uw kantoor? Vraag de isolatiespecialist van Helmwijk om persoonlijk advies.

Energiebesparing kantoor zonnepanelen

Bespaartip 3: Wek uw eigen energie op

In een kantoor zijn veel apparaten die energie vragen. Naast de verlichting staan er hele dagen computers, printers en vele andere apparaten te draaien. Als u deze kunt voeden met uw eigen energie, dan scheelt dat enorm in de kosten.

Veel kantoorpanden zijn voorzien van een plat dak. Dat is gunstig voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze investering levert duurzame energie en een flinke besparing op de energierekening.  

Bespaartip 4: Kijk kritisch naar installaties

Veel kantoren worden verwarmd, gekoeld en geventileerd met verouderde installaties. Deze installaties gebruiken veel meer energie dan de moderne systemen. Ziet u op tegen de kostenpost die het vervangen van deze installaties met zich meebrengt? De energiebesparing die u met een nieuwe installatie bereikt, maakt deze kosten al snel goed.

Zeker wanneer u van plan bent om in de toekomst een warmtepomp te installeren, is dit een goed moment om voorbereidingen te treffen. Goede isolatie en uw eigen energie in de vorm van zonnepanelen leggen een goede basis voor het verwarmen van uw kantoorpand met een warmtepomp.  

Energiebesparing kantoor groen dak

Bespaartip 5: Plaats een groen dak op uw kantoorpand

Besparen en energiebesparende maatregelen doen veel goeds voor het milieu en de natuur. Wilt u nog een stapje verder gaan? Voorzie het platte dak van uw kantoor dan van groen. Een groen dak houdt uw kantoorpand koeler in de zomer, waardoor de airconditioning minder hoeft te draaien. Daarnaast vangt een groen dak water op en biedt het voedsel aan insecten.

Zo’n laagje groen op uw dak heeft ook een extra isolerende werking. Zo wordt in de zomer de warmte buiten gehouden en in de winter blijft de warmte beter behouden in uw kantoor. Bijkomend voordeel: een groen dak verlengt de levensduur van uw huidige dakbedekking. Zo bespaart u dubbel.

Zet vandaag de stap naar een energiezuiniger kantoor

Heeft uw kantoor nog geen energielabel C of hoger? Dan is het zeker tijd dat u hiermee aan de slag gaat. Vanaf 1 januari 2023 mogen kantoorpanden zonder energielabel C of beter niet meer als kantoor gebruikt worden en zal hierop gehandhaafd worden.

Natuurlijk is deze verplichting niet de enige reden om uw kantoor van goede isolatie te voorzien. De besparing en het hogere comfort zijn zeker redenen om hiermee aan de slag te gaan.

Bent u benieuwd wat er mogelijk is met de isolatie van uw kantoor? Vraag de isolatiespecialist van Helmwijk om persoonlijk advies. 

Reactie plaatsen