Verduurzaming van uw huis financieren met de overwaarde? Dat kan!
26 mei 2022 

Verduurzaming van uw huis financieren met de overwaarde? Dat kan!

Het verduurzamen van uw woning kan een hele kostenpost zijn. Hier heeft u misschien niet direct het budget voor beschikbaar, maar u wilt er wel graag nu mee beginnen. De overwaarde van uw huis kan hier de helpende hand bieden. 

De waarde van woningen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Grote kans dat ook uw woning nu overwaarde heeft. Deze overwaarde kunt u inzetten voor het verduurzamen van uw woning. Hiermee slaat u drie vliegen in één klap. De energierekening gaat naar beneden, uw comfort stijgt met betere woningisolatie en de waarde van uw woning gaat omhoog. 

Veel woningeigenaren denken dat de overwaarde vast zit in stenen, maar ook als u in uw woning blijft wonen kun u hier gebruik van maken. In deze blog laten we u zien hoe dit werkt. 

Woning isoleren met overwaarde

Het isoleren van de woning staat bij veel huizeneigenaren hoog op de prioriteitenlijst. Dat is natuurlijk niet raar met de hoge energieprijzen op dit moment. Een goed geïsoleerd huis levert elk jaar weer een leuke besparing op. U verdient hiermee uw investering vanzelf terug en blijft ook daarna besparen op uw energiekosten.  

Verduurzaming staat ook in de politiek hoog op de agenda. Dit wordt opgepakt door diverse hypotheekverstrekkers die het mogelijk maken om energiebesparende maatregelen via de hypotheek te financieren. Het verduurzamen van uw woning heeft natuurlijk allerlei voordelen:

 • Uw woning wordt meer waard;
 • De energierekening wordt lager;
 • Het wooncomfort gaat omhoog;
 • U verlaagt uw CO2-uitstoot.

De overheid en diverse gemeenten stimuleren verduurzaming door subsidies en speciale duurzaamheidsleningen beschikbaar te stellen. Hiermee kunnen energiebesparende maatregelen, zoals HR+++ glas, zonnepanelen, een warmtepomp en woningisolatie nog aantrekkelijker worden. 

Koopt u een andere woning, waaraan u direct energiebesparende maatregelen wilt uitvoeren, dan mag u hiervoor meer geld lenen van de bank. Normaal mag u niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Gaat u uw woning verduurzamen, dan mag u tot 106% van de woningwaarde lenen. Uiteraard kan dit alleen als u de hypotheeklasten kunt dragen met uw inkomen. 

Overwaarde huis verduurzaming

Overwaarde inzetten voor verduurzaming

Het verduurzamen van uw woning levert u op termijn geld op, maar u moet eerst die investering doen. Hiervoor kunt u uw overwaarde gebruiken. U heeft overwaarde als de marktwaarde van uw woning hoger is dan de hypotheek die er op dit moment op staat. Is uw woning op dit moment bijvoorbeeld € 300.000,- waard en heeft u een hypotheek voor € 250.000,-, dan heeft u € 50.000,- overwaarde. Om deze overwaarde in te zetten kun u uw huidige hypotheek verhogen of een nieuwe, groen hypotheek afsluiten naast uw bestaande hypotheek. 

De geldverstrekker zet het extra geld in een depot, waaruit de energiebesparende maatregelen betaald kunnen worden. Overleg altijd met een hypotheekadviseur hoe u de overwaarde van uw woning het beste kunt gebruiken en welke regeling voor u het meest gunstig uitkomt. 

Welke energiebesparende maatregelen betalen van overwaarde?

Voor het verduurzamen van uw woning kunt u verschillende energiebesparende maatregelen toepassen. U mag uw huidige hypotheek verhogen met € 25.000,- zonder advies, kennis- en ervaringstoets als u dit bedrag aantoonbaar besteed aan verduurzaming. Hieronder vallen onder andere deze energiebesparende maatregelen:

 • HR+++ glas (minimaal HR++)
 • Isolerende kozijnen en deuren
 • Vloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp 
 • Zonneboiler

Woningisolatie levert u geld op

Er is geen beter moment voor woningisolatie. De energieprijzen zijn hoog, de overheid en gemeenten geven nog steeds aantrekkelijke subsidies, waardoor u uw investering sneller kunt terugverdienen én door de hoge woningprijzen kunt u de overwaarde inzetten om uw isolatie mee te financieren.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze isolatiespecialist voor persoonlijk advies. Dan weet u wat uw woning aan isolatie nodig heeft en wat de kosten zijn. Met deze kennis overlegt u met uw hypotheekadviseur hoe u de overwaarde van uw woning hiervoor in kunt zetten. Zo geniet u zo snel mogelijk van een comfortabel huis en een lagere energierekening. 

Ontdek wat woningisolatie u op kan leveren en vraag een vrijblijvende offerte aan.


Reactie plaatsen